Δεν εγκαταλείπει και υπερασπίζεται την κυρίαρχη ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό με τις κατακτήσεις του.

“Ο λαός της Κούβας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, ευημερούντος και βιώσιμου έθνους”

“Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει τον εγκληματικό αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”

“Με την υποστήριξη της Κύπρου αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι και εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας επαναλαμβάνουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας”

Ο λαός της Κούβας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, ευημερούντος και βιώσιμου έθνους, υπογραμμίζει μιλώντας στη «Χ» ο νέος Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, Ομάρ Λέιβα Ραφούλ. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου του θριάμβου της Επανάστασης του κουβανικού λαού συνομιλήσαμε με τον Κουβανό διπλωμάτη, ο οποίος ευχαριστεί την Κύπρο, το λαό μας, τις κυπριακές κυβερνήσεις και το Λαϊκό Κίνημα για την αλληλεγγύη προς το λαό του, που αναδεικνύεται τόσο από την εναντίωσή του στον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ όσο και από τη βοήθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Ίρμα. Ο κουβανικός λαός, αναφέρει ο Ομάρ Λέιβα, με κληρονομιά του τις αξίες του Φιντέλ, του Μέλα, του Μαρτί και του Τσε συνεχίζει να υπερασπίζεται το σοσιαλισμό και τις κατακτήσεις του.


Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Σήμερα είναι Πρωτοχρονιά, αλλά για το λαό της Κούβας είναι ένας εορτασμός του θριάμβου της Επανάστασης. Πώς προχωρά ο κουβανικός λαός προστατεύοντας τα επιτεύγματά του και τον σοσιαλισμό, ένα χρόνο μετά τη βιολογική απώλεια του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο;

Τη φετινή Πρωτοχρονιά ξεκινούμε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της Επανάστασής μας, γεγονός για το οποίο εμείς οι Κουβανοί αισθανόμαστε εξαιρετικά περήφανοι, γνωρίζοντας ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά έχουμε ως κίνητρο το τεράστιο έργο που έχει οικοδομηθεί.

Οι Κουβανοί είναι αγωνιστές, δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα. Οι ηγέτες μας και η ιστορία μας, μας έχουν διδάξει να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τα επιτεύγματά μας.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και ένα χρόνο ο αρχηγός μας δεν είναι σωματικά μαζί μας, αλλά μας άφησε την ανεξάντλητη κληρονομιά του, τη σκέψη του, τις έντιμες ενέργειές του, καθιστώντας αδύνατο για το λαό να ενεργεί με τρόπο που να απομακρύνεται από την επαναστατική μας ηθική.

Ο λαός μας έχει πάρει την κληρονομιά του Φιντέλ, του Μέλα, του Χοσέ Μαρτί, του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και πολλών άλλων ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της Επανάστασης, που απολαμβάνουν σήμερα οι Κουβανοί, κάτι που είναι αδύνατο να ξεχάσουμε και μας δίνει πολλή δύναμη να συνεχίσουμε να προωθούμε τον σοσιαλισμό μας.

Τρέχει αυτό το διάστημα η περίοδος των εκλογών στην Κούβα, η οποία θα κορυφωθεί μέχρι τον Φλεβάρη με τις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή νέου Προέδρου. Δεδομένου ότι ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, τι αναμένετε από τη μετάβαση της εξουσίας του λαού σε μια γενιά που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης;

Η αλλαγή γενεάς έχει παραχθεί σε διαφορετικές πολιτικές διαδικασίες σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί οι άνθρωποι να μην ζουν για πάντα, οι ιδέες τους και τα παραδείγματά τους, όμως, μένουν. Αυτό χαρακτήριζε πάντα τους κορυφαίους ηγέτες μας από τον Γενάρη του 1959 (θρίαμβος της Επανάστασης). Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά δείγματα που δείχνουν ότι οι νέες γενιές είναι καλά προετοιμασμένες να αναλάβουν την πρόκληση να συνεχίσουν το έργο της Επανάστασης και ότι αυτή η γενιά που γεννήθηκε μετά το 1959 έχει την πεποίθηση να συνεχίσει τη διαδικασία και να μην απογοητεύσει τους πολλούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να χτίσουν αυτό το έργο που έχουμε σήμερα. Τη σοσιαλιστική μας επανάσταση.

Αυτό που είναι εξαιρετικά πολύτιμο είναι ότι εμείς οι Κουβανοί πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια του επαναστατικού μας έργου.

Πώς αξιολογείτε τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου και της Κούβας με την ανάληψη των ευθυνών σας ως νέος Πρέσβης;

Η Κούβα και η Κύπρος απολαμβάνουν πολύ καλές διμερείς σχέσεις, διαρκή ανταλλαγή και υποστήριξη στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σχέσεις μας συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και υλοποιήθηκαν από εκείνες τις συναντήσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο, χωρίς να παραλείψουμε να αναφέρουμε την κοινή δραστηριότητα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Η χώρα μου έχει υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει, ως θέμα αρχής, το δικαίωμα των Κυπρίων να έχουν ένα έθνος που προωθεί τις αξίες της συνύπαρξης, της ένταξης και της εργασίας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ειρήνης, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας τους και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Στη δική μας περίπτωση, ως προς τα καθήκοντα που μας ανατίθενται ως Πρεσβεία στη Δημοκρατία της Κύπρου, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δεσμών, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον εμπορικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό τομέα, μεταξύ άλλων, που επιτρέπουν μια μεγαλύτερη προσέγγιση των λαών και των κυβερνήσεών μας.

foto

Πώς διαχειρίζεται ο λαός της Κούβας την αποκατάσταση των ζημιών μετά τον τυφώνα Ίρμα και πώς βλέπετε την αλληλεγγύη της Κύπρου μέσω πρωτοβουλιών του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και του κινήματος των EΔONοπούλων;

Το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα τον Σεπτέμβρη του 2017 ήταν καταστροφικό. Η χώρα μας λαμβάνει αμέτρητη υποστήριξη από χώρες, οργανώσεις, φίλους, ανθρώπους αλληλεγγύης. Με την υποστήριξη της Κύπρου ειδικότερα, αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι και εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας επαναλαμβάνουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κυπρο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η EΔON έχουν ανεκτίμητη αξία και είμαστε βέβαιοι ότι όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική στήριξη για την αντιστροφή των σοβαρών ζημιών του τυφώνα.

Πρέπει να τονίσω ότι επίσης λαμβάνουμε σημαντική στήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση, την οποία εκτιμούμε αφάνταστα και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να επαναλάβουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Ο ισχυρότερος «τυφώνας» που πλήττει την Κούβα εδώ και δεκαετίες είναι ο αποκλεισμός που επιβάλλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Πώς σχολιάζετε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για ακόμη ένα έτος ενάντια στον αποκλεισμό;

Στη χώρα μας, μας παρηγορεί πολύ το γεγονός ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε τη μεγάλη υποστήριξη που έχουμε σε σχέση με τη διεθνή έκκληση που έχει ζητήσει σε 26 συνεχόμενες περιπτώσεις τον τερματισμό του εγκληματικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ εναντίον του κουβανικού λαού. Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, η αναφερόμενη απόφαση, που επανέλαβε την έκκληση για τον τερματισμό του αποκλεισμού, είχε 191 ψήφους υπέρ, 2 κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και 0 αποχές.

Αυτά τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να τερματίσει αυτή την πρακτική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να σταματήσει την εφαρμογή των οπισθοδρομικών πολιτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία αυτή και να ευχαριστήσω εκ μέρους του κουβανικού λαού και της κυβέρνησης για όλη την υποστήριξη που έχουμε λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό ζητώντας να τερματιστεί ο οικονομικός, δημοσιονομικός και εμπορικός αποκλεισμός που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Ο λαός της Κούβας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, ευημερούντος και βιώσιμου έθνους.

Επιστημονική φαντασία οι «ακουστικές επιθέσεις»

Πώς απαντάτε στις επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού για «επιθέσεις» σε διπλωμάτες;

Η κουβανική κυβέρνηση επανέλαβε σταθερά ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «ακουστικές επιθέσεις», όλα αυτά είναι πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία και έχουν εφευρεθεί για να ικανοποιήσουν τομείς της πολιτικής των ΗΠΑ που επιδιώκουν να καθυστερήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας αυτής και της Κούβας, από τον Δεκέμβρη του 2014, από τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Κούβας, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις υποτιθέμενες επιθέσεις, ούτε έχουν εντοπιστεί πιθανοί εκτελεστές. Η Κούβα έχει επαναλάβει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις τη διαθεσιμότητά της να συνεχίσει από κοινού έρευνα με τις αμερικανικές Αρχές, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, και ότι η Κούβα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε έδαφος όπου θα υπόκεινται σε επιθέσεις διπλωμάτες, κανενός έθνους. Η Κούβα συμμορφώνεται πλήρως με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961. Έχουμε μεταφέρει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την προθυμία μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα γεγονότα και να ολοκληρώσουμε την έρευνα.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ για μείωση του κουβανικού διπλωματικού προσωπικού στην Ουάσινγκτον έχει εξέχοντα πολιτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, η κουβανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι η Κούβα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για εκκρεμή διμερή ζητήματα με τις ΗΠΑ, στη βάση της ισότητας και του σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας, και να συνεχίσει το διάλογο με σεβασμό και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τη βορειοαμερικανική κυβέρνηση