Ο «λευκός καρχαρίας» σήκωσε μέσα στην Τουρκία την κυπριακή σημαία

Ο βετεράνος πρωταθλητής στην κολύμβηση Λάρης Φυλακτού σάρωσε τα χρυσά μετάλλια στο Aqua Masters Swimming Championships που διεξήχθη στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας

Με περίγυρο μερικές χιλιάδες θεατές απ’ όλο τον κόσμο, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σηκώνεται ψηλά από τα χέρια ενός βετεράνου αθλητή, ο οποίος καταχειροκροτείται μετά από αρκετές πρωτιές που πέτυχε εκπροσωπώντας τη μικρή χώρα του.

Fylaktou

Το σκηνικό αυτό ίσως να μην είχε και τόση σημασία αν βρισκόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αλλωστε πολλοί αθλητές μας μάς έχουν συνηθίσει με τις επιτυχίες τους σε διεθνείς διοργανώσεις. Το γεγονός, όμως, ότι αυτή η εικόνα προέρχεται από την Τουρκία, αναμφίβολα τής προσδίδεται μια διαφορετική αξία…

Η αναφορά έχει να κάνει με τους κολυμβητικούς αγώνες που έγιναν τον περασμένο μήνα στη Μαρμαρίδα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του διεθνούς κολυμβητικού πρωταθλήματος Aqua Masters Swimming Championships, όπου η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον βετεράνο πρωταθλητή μας Λάρη Φυλακτού, πρόεδρο του Σωματείου Βετεράνων Κολυμβητών Κύπρου, ο οποίος απέσπασε 6 ατομικά χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο στη σκυταλοδρομία μεικτή Ευρώπης (Κύπρος-Γαλλία-Αγγλία-Αυστρία).

Μια μεγάλη αθλητική επιτυχία και μια σημαντική παρουσία της ημικατεχόμενης Κύπρου, η οποία, δυστυχώς, όχι μόνο δεν πέρασε ούτε στα ψιλά αλλά άφησε και αφήνει αδιάφορους τους επίσημους αθλητικούς φορείς της Κύπρου. Κάτι, βέβαια, που (σε συνδυασμό και με πολλά άλλα προηγούμενα όπου επιδείχθηκε «κώφωση» και πλήρης αδιαφορία από τους ιθύνοντες του κυπριακού αθλητισμού), μόνο δικαιολογημένο παράπονο και πικρία προκαλεί στον ίδιο τον βετεράνο πρωταθλητή μας αλλά και πολλά ερωτηματικά γενικότερα…

Η συνάντησή μας με τον Λάρη Φυλακτού έγινε στο κολυμβητήριο της Λεμεσού, όπου καθημερινά προπονείται αλλά και προπονεί δεκάδες άλλους παλιούς αθλητές αλλά και νέους φίλους της κολύμβησης.

Οπως ήταν φυσικό, η κουβέντα μας άρχισε από την τελευταία του συμμετοχή στους διεθνείς αγώνες που έγιναν στην Τουρκία από 28 μέχρι 31 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα για τη στιγμή που μπήκαν στο χώρο της διοργάνωσης των αγώνων όλοι οι αθλητές κρατώντας βέβαια ο καθένας τη σημαία της χώρας του…

Fylaktou

«Μόλις άρχισα να παρελαύνω εγώ με την κυπριακή σημαία, όλα πάγωσαν… σταμάτησε ο ομιλητής αλλά και τα τύμπανα… αυτό για ένα περίπου λεπτό κι ύστερα συνεχίστηκε κανονικά η τελετή έναρξης…» λέει ο βετεράνος αθλητής επισημαίνοντας ότι μετά από εκείνη τη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια των αγώνων δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Η συμπεριφορά απέναντί μου από τον πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης αλλά και όλους όσοι είχαν σχέση με τη διοργάνωση των αγώνων ήταν άψογη».

Μάλιστα στις απονομές των επάθλων που έγιναν στις 29 Οκτωβρίου, Ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Λάρη Φυλακτού που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο βάθρο ως αθλητής προερχόμενος από την Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας.

Και η φιλοξενία, όμως, και η αναγνώριση που έτυχε ο κολυμβητής μας εκτός αγώνων ήταν το ίδιο σημαντικές.

«Φιλοξενήθηκα για μισή ώρα από την τουρκική τηλεόραση όπου έγινε λεπτομερής αναφορά στην πορεία μου ως Κύπριου αθλητή της κολύμβησης» αναφέρει ο Λάρης Φυλακτού επισημαίνοντας ότι «μου δόθηκε εκεί και η ευκαιρία να αναφερθώ στην εισβολή και την κατοχή, στο Κυπριακό και να πω ότι εμείς εδώ στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουμε να βρεθεί μια λύση…».

Δεκάδες χρυσά μετάλλια το 2015

Η συμμετοχή του Λάρη Φυλακτού στους αγώνες που έγιναν στην Τουρκία, απ’ όπου επέστρεψε τα 6 χρυσά μετάλλια, δεν αποτελεί τη μοναδική διεθνή διοργάνωση όπου εκπροσώπησε από μόνος του και τίμησε την Κύπρο.

Από τις αρχές αυτού του χρόνου μέχρι σήμερα είχε μια δυναμική και πέρα για πέρα επιτυχή εμφάνιση σε πολλούς άλλως αγώνες εξασφαλίζοντας μερικές δεκάδες χρυσά και άλλα μετάλλια.

Το ξεκίνημα για το 2015 έγινε σε αγώνες στο Ισραήλ, όπου ανάμεσα σε 1.800 συμμετοχές, ο Λάρης Φυλακτού ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο αποσπώντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια.

Ακολούθησαν συμμετοχές του σε διοργανώσεις στην Πολωνία, όπου ανάμεσα σε 3.800 αθλητές κέρδισε 5 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια και ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος αθλητής των αγώνων, στη Γερμανία με 4 χρυσά, σε δυο διαφορετικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, όπου απέσπασε 9 χρυσά κι ύστερα στην Ισπανία, το Καζάν και αλλού.
Σε όλες τις περιπτώσεις επέστρεφε με χρυσά μετάλλια.

Εξω αναγνώριση και στην Κύπρο περιφρόνηση…

Με δικαιολογημένη περηφάνια μιλά ο Λάρης Φυλακτού για τις συνεχείς διακρίσεις του, οι οποίες τιμούν ταυτόχρονα και την Κύπρο. Από την άλλη, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει και το μεγάλο παράπονό του, την έντονη πικρία του για το γεγονός ότι, ενώ εκτός Κύπρου υπάρχει αναγνώριση, μέσα στην ίδια την πατρίδα του αντιμετωπίζεται (όπως και οι συναθλητές του βετεράνοι κολυμβητές) με περιφρόνηση.

Τα γεγονός ότι σε όλες τις εκτός Κύπρου διοργανώσεις, στις οποίες έχει λάβει μέρος αποσπώντας κάθε φορά μερικά μετάλλια, συμμετείχε χωρίς καμιά απολύτως οικονομική ή άλλη στήριξη, είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που τυγχάνει.

«Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουμε παρά τις τόσες διακρίσεις που έχουμε διεθνώς… Ζητήσαμε από την Ομοσπονδία να αναγνωρίσει το Σωματείο Βετεράνων Κολυμβητών, ώστε στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε στο εξωτερικό να εκπροσωπούμε επίσημα την Κύπρο αλλά αυτό που συναντούμε είναι η άρνηση… δεν μας αναγνωρίζουν γιατί, όπως λένε, θα καταστραφούν οι ναυτικοί όμιλοι…».

Τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις μόνο στην Κύπρο υπάρχουν, αν σκεφτεί κανείς ότι «στην Τουρκία υπάρχουν 49 ναυτικοί όμιλοι κι όμως στους αγώνες που έγιναν τον περασμένο μήνα συμμετείχαν βετεράνοι κολυμβητές εκπροσωπώντας επίσημα τη χώρα τους, ενώ εγώ ήμουν εκεί με ίδιαν πρωτοβουλία…».

Σε λίγο καιρό διοργανώνονται στη Ρωσία αγώνες για βετεράνους κολυμβητές, αλλά ο Κύπριος βετεράνος πρωταθλητής προβληματίζεται αν θα συμμετάσχει. Σκέφτεται το οικονομικό κόστος, αφού στη διάρκεια αυτού του χρόνου έχει επωμισθεί αρκετά προσωπικά έξοδα για τις συμμετοχές του στις διάφορες διοργανώσεις.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.