Ο λογαριασμός στο Προεδρικό

 

Του Τάσου Περδίου

Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις όλων των βουλευτών που συμμετείχαν στη συζήτηση του θέματος της αποθήκης πυρίτιδας στην περιοχή Αραδίππου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την περασμένη Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Αδάμος Αδάμου είπε: “Σε αυτό τον τόπο φαίνεται να μη βάζουμε μυαλό και αφού ανατινάξαμε στο παρελθόν και άλλες περιοχές δεν έχουμε συνετιστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση και προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή προτείνει όπως σε πρώτο στάδιο μειωθούν οι ποσότητες της πυρίτιδας έτσι ώστε να βγει εκτός οδηγίας Σεβέζο 3 και να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση, που είναι η μετακίνηση του εργοστασίου εκτός κατοικημένης περιοχής. Το εργοστάσιο έχει όλες τις άδειες και αυτό καταδεικνύει την προχειρότητα των αρμόδιων υπηρεσιών”.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε μεταξύ άλλων: “Θα έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί, να είχαμε βάλει τους σωστούς όρους και όχι να καταλήγουμε να τσακωνόμαστε και να φωνάζουν οι κάτοικοι για να κινηθούν οι δημόσιες Αρχές να λάβουν μέτρα”.

Η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε: “Με πολλή προχειρότητα και λανθασμένες ενέργειες φτάσαμε στο σημείο σε μια κατοικημένη περιοχή να αποθηκεύουμε 30 τόνους πυρίτιδας και για αυτόν το λόγο χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα”.

Ο Γιώργος Προκοπίου είπε: “Άμεσα, πρέπει αυτοί οι τόνοι πυρίτιδας να απομακρυνθούν σε άλλες περιοχές απομακρυσμένες για να απελευθερωθεί η περιοχή από την επικινδυνότητα της πυρίτιδας”.

Επειδή δεν φαίνεται πουθενά έστω στοιχειώδης αναζήτηση του βασικού υπεύθυνου, εισηγούμαι την άλλη εβδομάδα που θα έρθουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος οι αρμόδιοι υπουργοί να τους ρωτήσετε: Γιατί μια ιδιωτική εταιρεία παρουσιάστηκε και πάλι από την κυβέρνηση, όπως τότε με τις δύο αμερικανικές πολυεθνικές, ως κρατική εταιρεία για να παραμεριστούν ενοχλητικά εμπόδια του Τοπικού Σχεδίου και των ίδιων των ισχυουσών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου; Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για αυτό το δυνητικό έγκλημα, ευθύνη φέρουν και οι τεχνοκράτες.

Η Πολεοδομία που αντί να το ξεκόψει άνοιξε τα μάτια του Προεδρικού και πάλι, το Τμήμα Περιβάλλοντος και πάει λέγοντας. Αλλά αν είναι κάποιος ειλικρινής και θέλει να αποδώσει τις ευθύνες με τα μερίδια που τους αναλογούν, ας κτυπήσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Πίσω από εκείνη την πόρτα βρίσκονται οι υπεύθυνοι οι οποίοι μετέτρεψαν και πάλι το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας σε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετήσουν έναν επιχειρηματία. Αγαπητή Αννίτα, προκειμένου οι μεθοδεύσεις μέσω της προχειρότητας και των λανθασμένων ενεργειών που κατήγγειλες να αποκτήσουν νομιμότητα, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του κόμματός σου που έδωσε την έγκριση για απόκλιση από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. Για να μην κοροϊδευόμαστε και άλλο. Φτάνει πια με την κοροϊδία…

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.