Ο λογαριασμός της Αρχής Εξυπηρέτησης

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η μεγάλη αλήθεια για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής αναφέρθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του ΣΥΚΑΛΑ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Όπως είπε «εάν η εξυγίανση ολοκληρωνόταν σε έξι μήνες, τα νούμερα (για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι κουρεμένοι) θα ήταν διαφορετικά». Μάλιστα ο διαχειριστής παραδέχθηκε ότι «είναι ψίχουλα οι εισπράξεις από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων».

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν στην Αρχή Εξυγίανσης, η οποία αρχικά ήταν η Κεντρική Τράπεζα αλλά λίγο πριν από την πρώτη εκλογική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου οι κυβερνώντες αποφάσισαν να αλλάξουν τη νομοθεσία ορίζοντας ως Αρχή μία τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετείχε το Υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Κεντρική Τράπεζα. Σκοπός της πιο πάνω αλλαγής, όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, ήταν ο έλεγχος της Τράπεζας Κύπρου αφού μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής τα οποία διαχειρίζετο η Αρχή Εξυγίανσης περιλαμβάνετο το 18% που προέκυψε μετά την πώληση της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου. Έτσι η Αρχή Εξυγίανσης μετατράπηκε ουσιαστικά σε Αρχή Εξυπηρέτησης, για να προωθήσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για την Τράπεζα Κύπρου.

Χθες στην Επιτροπή Θεσμών κατατέθηκε ο λογαριασμός της Αρχής Εξυπηρέτησης και της γενικότερης καθυστέρησης στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής. Από τα 663 εκατ. ευρώ έμειναν μόνο 226 εκατ. ευρώ περίπου. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι οι κουρεμένοι της Λαϊκής έχασαν 4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ εάν ολοκληρωνόταν σήμερα η εκκαθάριση θα έπαιρναν από 5-6 σεντ για κάθε ένα ευρώ που κουρεύτηκε. Ωστόσο το τελικό ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται ότι θα είναι ακόμη πιο χαμηλό, αφού η Τράπεζα παραμένει υπό εξυγίανση και συνεχίζει να πληρώνει διαχειριστικά έξοδα, ενώ για να γίνουν οι πληρωμές προς τους κουρεμένους πρέπει να περάσει και από το στάδιο της εκκαθάρισης. Μέχρι στιγμής πληρώθηκαν σε έξοδα διαχείρισης για την εκκαθάριση 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένουν σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες για τις οποίες απαιτούνται πρόσθετα δικηγορικά έξοδα καθώς και τα έξοδα τα οποία θα απαιτηθούν στη συνέχεια για την εκκαθάριση. Δηλαδή στο τέλος ενδεχόμενα να μην απομείνει τίποτα για να πάρουν οι κουρεμένοι.

Η ιστορία με τη μακαρίτισσα τη Λαϊκή είναι ίδια με όλες τις άλλες: Τα λάθη και οι εμμονές των κυβερνώντων έχουν κόστος, το οποίο το πληρώνουν πάντα οι πολίτες. Και δυστυχώς η ιστορία απέδειξε ότι η κατάσταση δεν διορθώνεται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.