Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει και άλλα εκατομμύρια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο λογαριασμός της ζημιάς από το κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν έχει κλείσει. Αντίθετα θα πληρώσουμε πολλά εκατομμύρια ακόμη για την κακή διαχείριση της κυβέρνησης, όπως αυτή επιβεβαιώνεται και μέσα από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας για αποζημιώσεις ύψους 65,8 εκατ. ευρώ για τους πρώτους δέκα μήνες (από 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 30 Ιουνίου 2019) θα επαναληφθεί. Οι εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν προς την Ελληνική (μέσω της συμφωνία της με την κυβέρνηση η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή με τις ψήφους των κομμάτων ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ) έχουν χρονική διάρκεια 12 ολόκληρα χρόνια! Και φυσικά δεν απαιτείται μεγάλη φαντασία για να εκτιμήσει κανείς τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια, όταν από τους πρώτους δέκα μήνες προέκυψαν απαιτήσεις ύψους 65,8 εκατ. ευρώ.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα που έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας πως ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος και περιλαμβάνει και άλλες ζημιές ύψους εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει την κοινωνία.

Το Υπουργείο Οικονομικών –σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ– ισχυρίστηκε ότι «το ποσό της απαίτησης (της Ελληνικής) συνάδει με τους αρχικούς υπολογισμούς των εξωτερικών συμβούλων τόσο του Κράτους όσο και της Ελληνικής Τράπεζας, με βάση τους οποίους είχε εκτιμηθεί ότι το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 155 εκατ. ευρώ». Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια. Ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε επιστολή του προς τη Βουλή ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2018 ανέφερε επί λέξη ότι: «Με βάση εκτίμηση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού οίκου, οι ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές (από τις εγγυήσεις) σε περίοδο 12 ετών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούν τις ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές του πρώτου έτους».

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι προφανές ότι τα 65,8 εκατ. ευρώ τα οποία θα πληρώσουμε είναι 112,3% περισσότερα από τα 31 εκατ. ευρώ για τα οποία έκανε λόγο ο Χάρης Γεωργιάδης. Με ποια λογική, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται σήμερα ότι «το ποσό της απαίτησης (της Ελληνικής) συνάδει με τους αρχικούς υπολογισμούς»; Για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν οι κυβερνώντες να εμπαίζουν τον λαό και να του φορτώνουν ζημιές εκατομμυρίων για τα (αποδεδειγμένα μέσα από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής) δικά τους λάθη;

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Πόσα θα πληρώσουμε ακόμη σε συμβούλους; Πληρώσαμε για να ελέγξουν τη συμφωνία, πληρώσαμε για να εκτιμήσουν τις ζημιές, θα ξαναπληρώσουμε για επιβεβαιώσουν το ποσό της απαίτησης της Ελληνικής κτλ; Ας μας ενημερώσουν τουλάχιστον πόση είναι η συνολική ζημιά (και αν θα την πληρώσουμε μόνο εμείς ή θα πληρώνουν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.