Ο λόγος στους πολίτες, διά δημοψηφισμάτων, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εκλογές τον Δεκέμβριο για θητεία 2,5 χρόνων προέκρινε η Επιτροπή Εσωτερικών

 

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή των πολιτών αποφάσισε χθες η πλειοψηφία των κομμάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προωθώντας στην πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Επ. Εσωτερικών και των κομμάτων ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ υιοθέτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Με αυτή την πρόνοια διαφωνεί κάθετα ο κυβερνών ΔΗΣΥ, ενώ η ΕΔΕΚ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί διαφωνεί με άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής προέκρινε επίσης τη διεξαγωγή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Δεκέμβρη με θητεία 2,5 χρόνια. Οι δύο αυτές εξελίξεις επισφράγισαν και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση.

Σε δηλώσεις της μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, η πρόεδρός της, Ελένη Μαύρου, είπε πως πρόκειται για τρία πολυσέλιδα νομοσχέδια με πολλές και ουσιαστικές πρόνοιες, που άπτονται ενός πολύ βασικού πυλώνα του κράτους, αυτού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πρόσθεσε πως τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην ολομέλεια για ψήφιση, για να επισημάνει πως «είναι μακρύς, όμως, ο δρόμος μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους τον Μάιο του 2024».

Η Ελένη Μαύρου ανακοίνωσε ότι έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. «Αντιλαμβάνεστε ότι για μας το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι θέμα φιλοσοφίας. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Μαύρου, τονίζοντας πως «πρέπει να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεών μας. Γι’ αυτό δίνεται επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, τον Δεκέμβριο 2023, ώστε να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες».

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και τον αριθμό των νέων δήμων, η Ελένη Μαύρου είπε πως η Επιτροπή έχει διαμορφώσει πρόταση για 20 δήμους. Επεσήμανε πως στο παρελθόν το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε πολύ διαφορετικά σενάρια -από 5 δήμους παγκύπρια μέχρι και 22 δήμους. «Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητήσαμε αναφέρεται σε 17 έως και 18 δήμους, ενώ ο μελετητής, ο οποίος ήταν μαζί μας την προηγούμενη βδομάδα, αποδέχθηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα ένας δήμος, αναφερόμενος στον Στρόβολο. Θεωρούμε λοιπόν ότι ένας ή δύο δήμοι περισσότεροι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Π. Λεωνίδου κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει ζητήματα που αφορούν «τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, θέση που εδώ και καιρό εκφράζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, τις συνενώσεις και τον αριθμό των δήμων, την κατάργηση των Σχολικών Εφορειών, την εκλογή αντιδημάρχων και γενικότερα την αντιπροσώπευση των κοινοτήτων/διαμερισμάτων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γ. Κάρουλλας υποστήριξε ότι με την πρόνοια για δημοψηφίσματα «θέτουμε μία βόμβα ακριβώς στα θεμέλια της μεταρρύθμισης».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, ζήτησε από το ΥΠΕΣ να αποσύρει το νομοσχέδιο, να γίνουν σωστές και σοβαρές διαβουλεύσεις και να επανέλθει το νομοσχέδιο με απλοποιημένη μορφή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy