Ο λόγος τους είναι ευαγγέλιο

Υπάρχει μια κυπριακή παροιμία που λέει «απόν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσhινίζει» που ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική κωλυσιεργία, όταν πρόκειται να θεσπίσει είτε νόμους είτε κανονισμούς για προστασία των εργαζομένων.

Πηγαινοέρχονται τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αποσύρονται, επαναφέρονται ως προτάσεις νόμου από τους βουλευτές, παραπέμπονται σε άλλα Υπουργεία και περνά ο χρόνος με τις συνθήκες να παραμένουν οι ίδιες.

Αυτή είναι μια τακτική των κυβερνώντων για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ότι «προσπαθεί» να επιλύσει τα προβλήματα και παρόλον ότι η σημερινή εποχή διακρίνεται από ψηλές ταχύτητες, εντούτοις η κυβέρνηση «κυλά το αβγό με τη… μαναβέλα» σ’ ό,τι αφορά τους εργαζομένους.

Ο λόγος για τις ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, κατέθεσε πρόταση νόμου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η οποία αφορά την εφαρμογή των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου, για σκοπούς απασχόλησης στον τομέα (ξενοδοχειακής και επισιτιστικής) σε καθήκοντα σχετικά με την υποδοχή πελατών, την παρασκευή και παράθεση ποτών και φαγητών και την οροφοκομία. Σύμφωνα με την πρόταση η εφαρμογή των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων της ΑνΑΔ θα εφαρμοστεί μέχρι την έκδοση των σχετικών κανονισμών που προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία. Από την εφαρμογή θα εξαιρούνται όσοι συμπληρώνουν πενταετή τουλάχιστον υπηρεσία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όσοι εξασφάλισαν εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση σε ανάλογα επαγγέλματα με την αποφοίτηση από μεταλυκειακά ινστιτούτα ή από ανώτερα ή ανώτατα ιδρύματα και οι σπουδαστές ή μαθητές που ασκούν πρακτική εξάσκηση.

Επί προηγούμενης κυβέρνησης το Υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εμπορίου και τον ΚΟΤ είχαν συμφωνήσει στην προώθηση του σχετικού κανονισμού, ωστόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη καθυστερούσε την κατάθεσή τους για δύο χρόνια περίπου, καθώς διαβεβαίωνε ότι θα καταθέσει νόμο που θα κατοχυρώνει τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μετά ενημέρωσε τη Βουλή ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί εκ νέου στο Υπουργείο Εμπορίου, που υπάγεται το τουριστικό προϊόν και προϋπήρχε η σύμφωνη γνώμη του.

Δηλαδή, έγινε ένας κύκλος για δύο και πλέον χρόνια προκειμένου να καταλήξει το θέμα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.

Οπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, δεν είναι τυχαία η κωλυσιεργία που παρατηρείται από τα υπουργεία, καθώς έγιναν παρεμβάσεις από τους ξενοδόχους, για να μην προχωρήσει η εν λόγω ρύθμιση. Και γι’ αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα και ο λόγος των εργοδοτών είναι ευαγγέλιο. Ανεξάρτητα αν με τις συμπεριφορές και τις παρανομίες δημιουργούν χάος στην αγορά εργασίας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy