Ο Λούλα αναβιώνει το ταμείο για την προστασία των τροπικών δασών

Οι βοηθοί του εκλεγμένου Προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γαλλία, ζητώντας δωρεές για ένα διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ένα προπύργιο κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σύμβουλος του Λούλα.

Η βρετανική πρεσβεία είπε ότι η κυβέρνησή της μελετά την πρόσκληση για ένταξη στο Amazon Fund, το οποίο έχει ήδη περίπου 3 δισεκατομμύρια ρεάλ (546,41 εκατομμύρια ευρώ).

Το ταμείο, το οποίο ξεκίνησε υπό την πρώτη διοίκηση του Λούλα από το 2003-2010, χρηματοδότησε έργα προστασίας και θεωρεί τη Νορβηγία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους δωρητές του.


Ο δεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο πάγωσε το ταμείο, επικαλούμενος απροσδιόριστες παρατυπίες δαπανών μεταξύ έργων που υποστηρίζονται από τα ταμεία που διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς να παρέχει στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η προστασία του Αμαζονίου, ο οποίος απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, είναι μέρος του σχεδίου του Λούλα για να ανακτήσει η Βραζιλία την ηγετική θέση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Izabella Teixeira, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος του Λούλα και νυν σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή, είπε στο Reuters ότι είχε συναντηθεί με Νορβηγούς και Γερμανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα για την επανεκκίνηση του ταμείου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο αυτόν τον μήνα ότι αναμένει ότι το ταμείο θα επανεκκινήσει «πολύ σύντομα μετά την 1η Ιανουαρίου», όταν ο Λούλα αναλάβει τα καθήκοντά του.


Η Teixeira επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ελβετία είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για το ταμείο. Η πρώην Υπουργός είπε ότι γευμάτισε με τον Βρετανό πρεσβευτή στη Βραζιλία και τον επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη νέα διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου για τον Αμαζόνιο.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak αναμένεται να επισκεφθεί τη Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να συζητήσει πιθανή συνεργασία προτού η χώρα του λάβει την τελική απόφαση για την ένταξη στο ταμείο, είπε.

«Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν», είπε η Teixeira.

Η βρετανική πρεσβεία είπε ότι οι Υπουργοί της για το κλίμα και το περιβάλλον κλήθηκαν από τον Βραζιλιάνο γερουσιαστή Randolfe Rodrigues και τον κυβερνήτη της πολιτείας Para Helder Barbalho στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο σχετικά με τη δωρεά στο ταμείο.


Οι πρεσβείες της Ελβετίας και της Γαλλίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η αποψίλωση των δασών εκτοξεύτηκε σε υψηλό 15 ετών υπό τον Μπολσονάρο, ο οποίος ανέτρεψε την προστασία του περιβάλλοντος και ζήτησε περισσότερη γεωργία και εξόρυξη στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο Λούλα έχει δεσμευτεί να εξαλείψει την αποψίλωση των δασών χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, δεσμεύοντας περισσότερα χρήματα και αξιωματούχους για την επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.