Ο Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε την Κύπρο για τη σταθερή της στάση στο Παλαιστινιακό

Ανάγκη ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Παλαιστίνης

Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και αυτής της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ανέδειξαν από κοινού μετά το τέλος της συνάντησής τους χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπό το φως τόσο των εξελίξεων στην Ουκρανία, όσο και των δύο μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων, του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού.

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι δύο πλευρές εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και την αναγκαιότητα σύγκλησης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδος – Παλαιστίνης, «μια τριμερής σύνοδος που αλληλοσυμπληρώνει και δεν αποκλείει τη συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας, αφού μοναδικός στόχος είναι η εδραίωση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποτελούν πρότυπα περιφερειακής συνεργασίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και η δημιουργία ενός κοινού οράματος για επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι η Κύπρος είναι φίλη χώρα της Παλαιστίνης και εξήρε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι επιθυμία της παλαιστινιακής πλευράς είναι οι διμερείς σχέσεις να έχουν διαρκή ανάπτυξη, ενώ ευχαρίστησε την Κύπρο για τη σταθερή της στάση στο Παλαιστινιακό και για τη μόνιμη έκκλησή της για επίτευξη ειρήνης.

Ο κ. Αμπάς αναφέρθηκε, ακόμα, «στην πλήρη στασιμότητα στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης που έχει αναστείλει τις συμφωνίες», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συσπείρωση κατά των προκλήσεων που δέχεται η Παλαιστίνη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.