Θέα/ Ορίζοντας

Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών στην ΣΠΕΛ

Άνοιξε στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ μια μοναδική έκθεση ιστορικού παιγνιδιού, με τίτλο «ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ». Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί μέρος της σπάνιας συλλογής παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων). Η συλλογή παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οίκους δημοπρασιών ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους της στον κόσμο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΌπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Τα παιχνίδια είναι αναμφίβολα ένας καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Μέσα από αυτά μπορούμε να διδαχθούμε την ιστορία διαφορετικών πολιτισμών, ενώ αποτελούν ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση των πρώτων μας γνώσεων στην αριθμητική και την ανάγνωση, ή την αναγνώριση των σχημάτων και χρωμάτων. Ωστόσο, η ίδια παιδαγωγική ιδιότητα του παιχνιδιού έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και ως εργαλείο προπαγάνδας και χειραγώγησης από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η έκθεση ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών, μέσα από σπάνια εκθέματα, διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, χρώματα, σχέδια, κατασκευές και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα του εκθεσιακού χώρου της ΣΠΕΛ, παρουσιάζονται διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών, όπως τρένα, αεροπλάνα, κούκλες, αρκουδάκια, μηχανικά και τσίγκινα παιχνίδια, παιχνίδια κατασκευών, θέατρο σκιών, διαστημικά και τηλεοπτικά παιχνίδια κ.α. Ένα από τα πολύτιμα αυτά εκθέματα, το μοναδικό γλυπτό από ανακυκλωμένα παιχνίδια Schoolboy – Μαθητής, του Βαγγέλη Λιουδάκη, καλωσορίζει το κοινό στην υποδοχή.

Η έκθεση αποτελεί την μεγαλύτερης κλίμακας παρουσίαση ιστορικού παιγνιδιού στην Κύπρο μέχρι σήμερα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η συναρπαστική αυτή περιήγηση θα καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των εφήβων, διεγείροντας την περιέργειά τους, και θα προσκαλέσει τους μεγαλύτερους σε ένα ταξίδι στην παιδικότητά τους, αναπολώντας παιχνίδια εποχής και συνάμα εξερευνώντας τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η έκθεση ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΙΣ θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εργαστήρια, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις, ενώ θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί.»

Η διοργάνωση αποτελεί μια συνεργασία του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Μουσείο Παιγνιδιών Αραδίππου.

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, Λευκωσία

Μέχρι 30 Απριλίου 2022

Τρίτη – Παρασκευή, 10:00 – 18:00, Σάββατο 11:00 – 19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες)

Oniropolis Poster 1448X2048 1

Τα παιχνίδια είναι αναμφίβολα ένας καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Μέσα από αυτά μπορούμε να διδαχθούμε την ιστορία διαφορετικών πολιτισμών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.