Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Γαλλίας ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος Μακρόν σχεδιάζει να τιμήσει το ερχόμενο έτος τα πενήντα χρόνια από τα γεγονότα του Μάη του 1968, στη Γαλλία και στον κόσμο.
Για τον κοινωνιολόγο Μισέλ Βιβιόρκα «ο Μάης του ’68 είναι διπλός. Υπάρχει ο Μάης του ’68, για εκείνους που τον βλέπουν σαν τάση της μόδας κι ο άλλος των εργαζομένων και των φοιτητών, με τις γενικές απεργίες, τις διαδηλώσεις κ.τ.λ.». Όπως υποστηρίζει, «στον μοδάτο Μάη του ’68 ταιριάζουν προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο Ντανιέλ Κονμπετίτ, ένας εκ των πρωταγωνιστών των κινητοποιήσεων τότε, επειδή είναι εγωκεντρικές προσωπικότητες που έχουν την ικανότητα να σφετεριστούν τα επιφανειακά διδάγματα της μεγάλης γενικής απεργίας».
Στην ίδια γραμμή και η άποψη του Ζεράρ Φιλός, που ανήκει στους απογοητευμένους της αριστεράς και είναι γνωστός συνδικαλιστής. «Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να γιορτάσει τον Μάη του ’68 αποκαλύπτει μια απάτη». Για τον Φιλός «το κίνημα του Μάη του ’68, ήταν πάνω απ’ όλα εργατικό και οδήγησε σε πολύ σημαντική κοινωνική πρόοδο». Ως τέτοιο «ο Πρόεδρος των πλουσίων», όπως αποκαλείται πλέον ο Μακρόν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, «δεν έχει καμία νομιμότητα οικειοποίησης», δηλώνει ο Φιλός.

 

Εντούτοις ο Μάης του ’68 είναι το τελευταίο μεγάλο ιστορικό γεγονός που βίωσε η Γαλλία τον προηγούμενο αιώνα και ο εορτασμός μιας ιστορικής στιγμής από έναν Γάλλο Πρόεδρο, από μόνος του, νομιμοποιείται από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές.
Εκεί που τίθεται η αμφισβήτηση και χύνεται πολύ μελάνι είναι η σύγκριση της σημερινής κατάστασης της Γαλλίας με το ιστορικό γεγονός. Τον Μάιο του ’68 είχαν ξεσηκωθεί φοιτητές και εργαζόμενοι, που σήμερα η πολιτική Μακρόν δεν προστατεύει, αλλά αποδυναμώνει. Όμως ο Γάλλος Πρόεδρος, που η σύγκρισή του με τη Θάτσερ στη Γαλλία είναι πλέον συνηθισμένη, θέλει να εκμεταλλευτεί την πολιτική του προέλευση, υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από την αριστερά και εξακολουθεί να σηκώνει ακόμη το λάβαρό της. Κι αυτό, παρόλο που η πολιτική του κατατάσσεται στην πτέρυγα της νεοφιλελεύθερης αριστεράς, όπου η «πρόοδος» και η «νεωτερικότητα» μαζί με την «πολιτιστική νεωτερικότητα» είναι τα χαρακτηριστικά της.
Οι διανοούμενοι που υποστήριξαν τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως ο Αλέν Ζεισμάρ ή ο Ερίκ Ορσενά, απεικονίζουν απόλυτα την πτυχή της πολιτιστικής νεωτερικότητας του Μάη του ’68, «για μια κοινωνική επανάσταση χωρίς οδοφράγματα», στην οποία στηρίζεται περισσότερο ο Γάλλος Πρόεδρος, στην επιθυμία του να γιορτάσει το ιστορικό γεγονός.
Για τον Μακρόν ο Μάιος του ’68 ήταν ένα πολιτιστικό άνοιγμα, όπως τον είχε χαρακτηρίσει τότε ο Γάλλος φιλόσοφος ο Εντγκάρ Μορέν. Από αυτή την άποψη ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσιάζεται από την αρχή της θητείας του ως πολιτικά ανοιχτός, οικονομικά φιλελεύθερος και πολιτιστικά ή πολιτισμικά σύγχρονος. Σκεπτόμενος όπως οι περισσότεροι αριστεροί που αναζητούν τον προσανατολισμό τους, πως πρόκειται κυρίως για ένα κίνημα νέων και φιλόδοξων, αγνοεί πως τον Μάη του ’68 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη γενική απεργία της ανθρωπότητας και ξεχνάει ότι υπήρξε ένα είδος παρεμβατικότητας, αυτό του επαναπροσδιορισμού της ελευθερίας και της ισότητας, που με τις σημερινές πολιτικές αυστηρής λιτότητας καταπατώνται.
Και η δημοτικότητα όλο πέφτει και πέφτει…
Για την ώρα πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα, όπως είναι η συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του που έχει κάνει βουτιά 20 μονάδων μέσα σε λίγους μόνο μήνες κι έχει κατρακυλήσει από το 62%, που ήταν στην έναρξη της θητείας του, στο 42%.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop» και της εφημερίδας Journal du Dimanche που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή μόνο το 42% των Γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ του κυβερνητικού έργου του Εμανουέλ Μακρόν, από το 62% που ήταν τον Μάιο. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε ανήμερα της επετείου των 10 χρόνων γάμου των Μακρόν. Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, το οποίο τον υποχρεώνει να περνάει πολλές ώρες μακριά από τη σύζυγό του, την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη στην Μπριζίτ.
Όχι μόνο δεν ξέχασε τη σημαντική επέτειο, αλλά διοργάνωσε κάτω από άκρα μυστικότητα ένα ρομαντικό δείπνο για τη σύζυγό του κι εκείνον στην εξοχική προεδρική κατοικία Λα Λατέρν, που βρίσκεται κοντά στις Βερσαλλίες.
Υπό το φως των κεριών και μουσική υπόκρουση το «Fly me on the moon» του Φρανκ Σινάτρα, ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσφερε στην πρώτη κυρία της Γαλλίας ένα πανάκριβο δαχτυλίδι, ενώ εκείνη φέρεται να δώρισε στον αγαπημένο της ένα ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα.
Την ξεχωριστή βραδιά ολοκλήρωσε ένα ρομαντικό δείπνο που είχε ετοιμάσει για την περίσταση ο σεφ του Ελιζέ, με θαλασσινά και εποχιακά λαχανικά και φρούτα, που το ζευγάρι λατρεύει.
Το πρώην κυνηγετικό καταφύγιο των Γάλλων Προέδρων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις Βερσαλλίες, γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα την εποχή που ήταν Πρόεδρος ο Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην Πρόεδρος είχε περάσει εκεί, τον Φεβρουάριο του 2008, την πρώτη νύχτα του γάμου του με το διάσημο μοντέλο Κάρλα Μπρούνι. Από τότε πιστεύεται ότι η προεδρική κατοικία Λα Λατέρν φέρνει ευτυχία σε όσους διαμένουν εκεί ακόμη και περιστασιακά…