Ο Μακάριος, ο Γρίβας και η ιδέα για ένοπλο αγών

Πώς απαντά το ΣΙΜΑΕ και ποια είναι η αλήθεια...

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, Ανδρέας Μαϊμαρίδης, απαντά σε άρθρο του Μιχάλη Μιχαήλ με τίτλο «Η αναγκαιότητα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959», το οποίο δημοσιεύθηκε στη «Χαραυγή» την 1η Νοεμβρίου 2020. «Ο πόθος του Κυπριακού Ελληνισμού για εθνική του αποκατάσταση και ένωση με τη μάνα Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Μαϊμαρίδης, «δεν ήτο εφεύρημα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και των υπολοίπων έντεκα, οι οποίοι συνήλθαν στις 7 Μαρτίου 1953 στο σπίτι του καθηγητή της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεράσιμου Κονιδάρη, και ορκίστηκαν να εργασθούν για την οργάνωση ένοπλου επαναστατικού Αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και ένωσή της με τον υπόλοιπο ελληνικό κορμό».

Και προσθέτει: «Η δημιουργία μιας καλά μελετημένης οργάνωσης ήτο η απαίτηση γενεών και γενεών των Ελλήνων της Κύπρου, η οποία έβρισκε την έκφρασή της σε απονενοημένες τοπικές μικροεπαναστάσεις, χωρίς μελέτη και υπόβαθρο, οι οποίες εξέφραζαν την απελπισία των κατοίκων από τις συμπεριφορές και εξευτελισμούς των κατεχόντων βαρβάρων ή και δήθεν φωτισμένων της Δύσης. Όλη αυτή η καταπίεση και ο εξευτελισμός αιώνων λειτουργούσαν ως ηφαίστειο σε αδράνεια χιλιετιών, το οποίο τη δεδομένη στιγμή, την 1η Απριλίου 1955, εξερράγη στέλνοντας τη λάβα του να κατακαύσει τις καρδιές του σκλάβου λαού, ο οποίος στον Απελευθερωτικό τετραετή επικό δικό του Αγώνα, με εκατόμβες θυσιών, βρήκε τη λύτρωσή του, αποκτώντας για πρώτη φορά, μετά από δεκάδες αιώνες, το δικό του κράτος.

Αυτή είναι η απάντηση για την αναγκαιότητα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και όχι οι αποφάσεις του Μακαρίου και του Διγενή. Αυτοί ήσαν απλώς οι εκφραστές τής από αιώνων βούλησης του ελληνικού κυπριακού λαού για αποτίναξη όλων των κατά περιόδους ζυγών που του επιβάλλονταν από δυνάστες ηθικά και πνευματικά πολύ κατώτερούς του». Από πλευράς μας, σημειώνουμε πως δεν εντοπίσαμε κείμενό μας με αυτόν τον τίτλο κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία που αναφέρει ο κ. Μεϊμαρίδης. Αναφορά στην προετοιμασία του αγώνα της ΕΟΚΑ κάναμε στην έκδοση της εφημερίδας μας ημ. 28 Μαρτίου 2020, με τίτλο «Η προετοιμασία του αγώνα της ΕΟΚΑ».

Πραγματικά διερωτόμαστε γιατί το ΣΙΜΑΕ ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στο κείμενό μας, τη στιγμή που δεν λέμε τίποτε το οποίο δεν τεκμηριώνεται ιστορικά. Αντίθετα, η αναφορά του ΣΙΜΑΕ δεν τεκμηριώνεται. Αποτελεί απλά μια φιλολογική ερμηνεία του θέματος. Άλλωστε αυτά που γράψαμε, ότι η ιδέα ανήκε σε διάφορους, περιλαμβανομένων του Μακαρίου, του Γρίβα, του Σ. Λοϊζίδη κι άλλων, είναι καταγεγραμμένα σε πολλά βιβλία, ακόμα και σε εκδόσεις μελών του ΣΙΜΑΕ ή των Συνδέσμων Αγωνιστών και άλλων. Μπορεί η ιδέα να αιωρείτο στην ατμόσφαιρα, αλλά αν δεν βρίσκονταν άνθρωποι να την υλοποιήσουν, να τη σχεδιάσουν και να την εκτελέσουν, θα ήταν ακόμα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα.

Μιχάλης Μιχαήλ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.