Ο Μαυρογιάννης μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Σιγά-σιγά διαμορφώνεται το τελικό σκηνικό των προεδρικών εκλογών του 2023. Τρεις είναι οι κύριοι υποψήφιοι: ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τον οποίο στηρίζουν το ΑΚΕΛ και άλλες Κινήσεις και Ομάδες, καθώς και προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ. Ακολουθούν, βέβαια και άλλοι υποψήφιοι -σημαντικές προσωπικότητες- που διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύριο χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών 2023 είναι η απογοήτευση του λαού από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν τις ακραίες πολιτικές των κυβερνώντων, ζουν τις πολλαπλές κρίσεις που επέφεραν το κούρεμα, τα μνημόνια, τα σκάνδαλα και η διαφθορά, τα αδιέξοδα στην εσωτερική διακυβέρνηση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.


Έχουμε δηλαδή μια διακυβέρνηση που δεν απολαμβάνει της εκτίμησης του λαού, μάλιστα το 80% των πολιτών είναι πλήρως αγανακτισμένοι από τις πολιτικές των κυβερνώντων, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις. Αν προσθέσουμε και τα αδιέξοδα στο Κυπριακό που οι κάκιστοι χειρισμοί των κυβερνώντων το έριξαν στα βράχια, κατανοεί ο καθένας το βουνό προβλημάτων που έχουν επισωρευτεί στον τόπο. Οι ηγέτες της κρίσης στο Κυπριακό και στην οικονομία, στο τέλος της θητείας τους μετατρέπονται σε εφιάλτη για τον κυπριακό λαό.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι οι κρίσεις που έχουν επισωρεύσει στο λαό μας έφεραν και την κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Λέει ο κ. Αβέρωφ ότι είναι ο original υποψήφιος της Δεξιάς και έτσι είναι! Έλα όμως που η κρίση στον ΔΗΣΥ τον κτυπά σε απόλυτο βαθμό. Εξ ου και η δημοφιλία που απολαμβάνει μέχρι αυτή τη στιγμή ο έτερος υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο copy υποψήφιος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εντέχνως μεθόδευσε την υποψηφιότητά του τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποφεύγει τις αρνητικές κρίσεις.

Εδώ όμως είναι που δημιουργούνται νέα δεδομένα και πραγματικότητες. Πώς θα συμβιώσουν η ΕΔΕΚ που είναι ορκισμένος εχθρός στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με τη Νέα Στρατηγική του ΔΗΚΟ; Πώς θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του Κέντρου όταν κατ’ επανάληψη δηλώνει συνεχιστής της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ; Πώς θα πείσει ότι είναι «ανεξάρτητος» όταν δηλώνει Συναγερμικός και επιμένει ότι δεν υπήρξε διαφθορά στην κυβέρνηση, όταν οι σφυγμομετρήσεις μιλούν για αρνητική πρωτιά της Κύπρου και όταν το ΔΗΚΟ έφτασε να καταψηφίσει κρατικούς προϋπολογισμούς λόγω των «χρυσών» διαβατηρίων; Ποιες θα είναι οι θέσεις του για το Κυπριακό, για τα λαϊκά προβλήματα και τα κοινωνικά αδιέξοδα που επέφεραν οι κυβερνώντες;


Μην ξεγελιέστε όμως. Τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ό,τι είχαν να προσφέρουν το έκαναν τα τελευταία δέκα χρόνια και ο λαός έχει πλέον και βιώματα και εμπειρίες.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μέρα με τη μέρα παρουσιάζεται ως η ήρεμη δύναμη, ο άνθρωπος που τόσο το επιστημονικό, όσο και το πολιτικό υπόβαθρό του, οι εμπειρίες και οι γνώσεις του, μπορούν να εμπνεύσουν το λαό. Είναι έντιμος, ειλικρινής και αξιόπιστος.

Διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: τον εμπιστεύτηκαν σε υψηλές αποστολές και θέσεις τέσσερις διαδοχικοί Πρόεδροι, από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τον διόρισε ως υφυπουργό για την Κυπριακή Προεδρία στην Ευρώπη, που στέφθηκε ομολογουμένως με μεγάλη επιτυχία, μέχρι και τον Νίκο Αναστασιάδη.


Διαθέτει το όραμα και το πρόγραμμα, μπορεί να εκφράσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι ένας Πρόεδρος χωρίς οικονομικές και άλλες εξαρτήσεις. Πληροί όλα τα κριτήρια όλων των ποιοτικών μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος του προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου και αυτό φαίνεται από τις ίδιες τις προγραμματικές του θέσεις, όπως είναι και ο κύριος υποψήφιος της λύσης του Κυπριακού.

Ναι, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών του α’ γύρου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι με ένα μόλις μήνα προεκλογικής εκστρατείας, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι εισέρχεται στον β’ γύρο.


Ο αγώνας του κυπριακού λαού για μιαν καλύτερη Κύπρο μπορεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις της προόδου, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.