Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο νόμος για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών

 

Υπερψηφίστηκε ο νόμος που περιστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό της ιδιωτικής ζωής. Ο νόμος για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών αφορά το σοβαρό έγκλημα και την τρομοκρατία, ωστόσο ορατός είναι ο κίνδυνος αυθαιρεσιών. Καθημερινές είναι οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο μεταξύ έχει ήδη ψηφιστεί, πριν καιρό, η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις για συγκεκριμένα αδικήματα καθώς και για την ασφάλεια της Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού «και προηγουμένως δόθηκαν αρκετά νομικά όπλα στις διωκτικές Αρχές, αλλά αν δεν ξέβραζαν τα πηγάδια πτώματα ακόμα ο κατά συρροή δολοφόνος θα συνέχιζε να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά».

Έπειτα από συζήτηση και αφού το νομοθετικό σώμα υπερψήφισε δύο τροπολογίες της ΕΔΕΚ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας με ψήφους 27 υπέρ, 3 εναντίον και 19 αποχές από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Οι τροπολογίες περιορίζουν την καταχρηστική επίκληση λόγων προς επέμβαση στο δικαίωμα επικοινωνίας και την απαγόρευση της παρακολούθησης της επικοινωνίας δικηγόρου – πελάτη.

Μια σημαντική πρόνοια που περιλαμβάνεται στο νόμο είναι το γεγονός ότι επιτρέπεται η αγορά υπηρεσιών παρακολούθησης από ιδιωτικές εταιρείες.

Εξηγώντας τη θέση του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «χούντες, πραξικοπήματα, δικτατορίες, δολοφονίες, εξαφανίσεις, προπηλακισμοί, απειλές, πολιτικές διώξεις και φυλακίσεις, αστυνομοκρατία, αστυνομική ασυδοσία, χαφιεδισμός, παρακολουθήσεις, είναι μερικά από τα γεγονότα που καθόρισαν τη δική μας συλλογική συνείδηση ως αριστερά. Για αυτό στεκόμαστε απέναντι σε καθετί το οποίο περιστέλλει ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και τείνει να συρρικνώσει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

Με τις δυναμικές για υπερψήφισή του να έχουν ήδη διαμορφωθεί, ο Α. Δαμιανού, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στο χώρο του ποδοσφαίρου, προειδοποίησε ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία από τις Αρχές, ούτε άλλοθι για μη συλλήψεις. Σημείωσε ότι «θα αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσους και ποιους θα συλλάβουν και θα διώξουν για τα στημένα, για τους κόκκινους φακέλους, για τις διαδρομές της διαπλοκής που αγγίζουν μεγάλα νόμιμα και παράνομα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Διότι πλέον δεν θα έχουν ούτε αυτό το άλλοθι. Όπως δεν θα έχουν κανένα άλλοθι για τη γενικότερη αδυναμία πάταξης του εγκλήματος».

Το ΑΚΕΛ από θέση αρχής διαφωνεί με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, παρ’ όλα αυτά πάλεψε με κάθε τρόπο ώστε να ενταχθούν ασφαλιστικές δικλίδες, πετυχαίνοντας αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων επιτεύχθηκε η ενίσχυση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων για την έκδοση διατάγματος παρακολούθησης από πρόεδρο Δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος από τον Γ. Εισαγγελέα, εντάχθηκαν αυστηρές ποινές φυλάκισης και προστίμου για όσους παραβιάζουν τον Νόμο και υιοθετήθηκε πρόνοια για λογοδοσία της Αστυνομίας για το σύνολο των παρακολουθήσεων, με τριμηνιαίες εκθέσεις προς την επιτροπή ελέγχου της νομιμότητας των δράσεων. Επίσης προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου είναι η εγκαθίδρυση επιτροπής ελέγχου της νομιμότητας των επιχειρησιακών δράσεων. Ακόμα απαγορεύεται η εισαγωγή παρακολουθητικού εξοπλισμού από ιδιώτες πλην των οργανισμών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μόνο κατόπιν άδειας από την Αστυνομία, την ΚΥΠ και τον ΓΕΡΗΕΤ και θα καταρτιστεί ονομαστικός κατάλογος με τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα που θα κάνουν τις παρακολουθήσεις.

Γιάννης Κακαρής