Σε μία σπουδαία κίνηση προχώρησε ο Παναθηναικός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η PAO BC Academy προχωρά ίδρυση τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο. Οι “πράσινοι” προχώρησαν σε μία σπουδαία ενέργεια, αφού ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), ανακοίνωσε ότι η PAO BC Academy προχωρά στην ίδρυση τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσω του προγράμματος PAO BC Academy ASD.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η 2α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day). Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς στον Παναθηναϊκό, καθώς η PAO BC Academy προχωρά στην ίδρυση τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μέσω του προγράμματος PAO BC Academy ASD!

Τι είναι το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD

Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Σωματείο «Παναθηναϊκός ΑμεΑ» και τελεί υπό τη λειτουργία της PAO BC Academy. Αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τα οποία παίρνουν μέρος σε προπονήσεις μπάσκετ σε ειδικά τμήματα, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες. Τα τμήματα διαθέτουν εξειδικευμένους προπονητές μπάσκετ, ψυχολόγους και συνοδούς, ενώ οι προπονήσεις γίνονται πάντοτε με την παρουσία γιατρού.

Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά με αυτισμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, να κοινωνικοποιούνται, να κάνουν φίλους, να παίζουν μπάσκετ και να διασκεδάζουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΥΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Οι προπονήσεις γίνονται στο ΟΑΚΑ και είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς χάριν στην ευγενική υποστήριξη της Dole Hellas και της Septona. Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Τι είναι το ASD και για ποιο λόγο είναι σημαντικό το Πρόγραμμα

Το ASD ουσιαστικά είναι τα αρχικά του Autism Spectrum Disorder, σημαίνει δηλαδή Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα ουσιαστικά αποκλείονται από της δραστηριότητες ομαδικού αθλητισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και αυτό, τις περισσότερες φορές, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος.

Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά αυτά επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά – σε σχέση με το γενικό πληθυσμό – σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Επομένως, η ένταξη των παιδιών με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους είναι μια πρώτη συνεισφορά του προγράμματος άθλησης ASD της Ακαδημίας. Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που έχουν τα παιδιά αυτά μέσα από το πρόγραμμα, καθώς στον αυτισμό η κοινωνικοποίηση αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού είναι εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει μάλιστα αποδειχθεί και μέσω ερευνών ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλητισμού έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Ποιος είναι ο Στόχος του Προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι καταρχάς να ενταχθούν παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε ένα πρόγραμμα μπάσκετ. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται ουσιαστικά από τα ομαδικά αθλήματα και από το μπάσκετ συγκεκριμένα τόσα πολλά παιδιά (2.5% του γενικού πληθυσμού) και αυτό αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα: το μπάσκετ είναι για όλους και με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα να έρθει σε επαφή με το άθλημα. Από κει και πέρα και καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε το σύνολο των παιδιών με αυτισμό σε όλη τη χώρα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Ήδη από τη νέα αθλητική χρονιά (2019-20) ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ένταξη ενός μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση αλλά και την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Συλλόγους μελλοντικά, με στόχο τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ενός δικτύου ομάδων με αθλητές που βρίσκονται στον αυτισμό (και γιατί όχι ακόμα και τουρνουά μεταξύ των ομάδων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου Αθλητικού Οργανισμού στη χώρα που ταυτόχρονα έχει και την μεγαλύτερη Ακαδημία μπάσκετ στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι και εξαιρετικά χαρούμενοι που είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πρώτοι μια μοναδική πλατφόρμα ομαδικής άθλησης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα, είμαστε ευγνώμονες στο Κέντρο «Δομή Εφήβων & Νέων ΦΙΛΩΝ», στο Πρότυπο Κέντρο Παιδιού «Έναυσμα» και στο πρόγραμμα Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής «Τζάμπολ Αγάπης» για την πολύτιμη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στην Dole Hellas και την Septona για την υποστήριξή τους, χωρίς την οποία η πραγματοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν εφικτή”.

ΑΛΒΕΡΤΗΣ: “ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ”
Ο Διευθυντής PAO BC Academy Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Γενικός Αρχηγός του Παναθηναϊκού Α.Ο. Βασίλης Παρθενόπουλος, ο Head Coach της PAO BC Academy, Γιώργος Καλαϊτζής, ο Αθλητικός Ψυχολόγος της Ακαδημίας, Εμμανουήλ Τσαγκαράκης και ο Ιδρυτής του Προγράμματος Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής «Τζάμπολ Αγάπης» Γιάννης Τσουμπρής μίλησαν γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Αναλυτικά τα όσα είπαν:

Φραγκίσκος Αλβέρτης (Διευθυντής PAO BC Academy):

“Προτού μιλήσω για το όλο εγχείρημα θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους γιατί το έχω πραγματική ανάγκη. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα δύο κέντρα που συνεργαζόμαστε, το Κέντρο “Δομή Εφήβων & Νέων ΦΙΛΩΝ” και το Πρότυπο Κέντρο Παιδιού «Έναυσμα», τα οποία μας έδωσαν την τεχνογνωσία για να πετύχουμε τον στόχο μας, έχοντας μια άψογη συνεργασία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Τσουμπρή από το “Τζάμπολ Αγάπης”, τον κύριο Στάθη Πισλή από την Doll και τον κύριο Μάκη Ευαγγελλίου από την SEPTONA. Mε το που άκουσαν ότι το εγχείρημά μας έχει να κάνει με τα παιδιά προθυμοποιήθηκαν αμέσως να μας στηρίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν πραγματικά και θέλουν να βοηθήσουν στο να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς για να καταφέρουμε και επίσημα σήμερα να έχουμε το τμήμα ASD για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η ανταπόκριση των παιδιών αλλά και η εμπιστοσύνη των γονιών στο πρόσωπό μας είναι συγκινητική. Περάσαμε από την θεωρία στην πράξη και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να δίνουμε στιγμές χαράς σε αυτά τα παιδιά σε καθημερινή βάση.

Αυτό που θέλουμε είναι όλο αυτό το εγχείρημα να φύγει από εμάς. Να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και άλλες ομάδες και σύλλογοι. Ομάδες που μπορούν να το στηρίξουν και εμείς είμαστε εδώ για τις ομάδες αυτές για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ανάγκη έχουν αυτά τα παιδιά από την καθημερινή τους προπόνηση.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού αλλά και της ΚΑΕ που εργάστηκαν τόσο σκληρά για αυτό το εγχείρημα. Είμαι πραγματικά πολύ υπερήφανος που ανήκω στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Και μακάρι σε λίγο καιρό όλοι εσείς να πάτε σε μια άλλη παρόμοια εκδήλωση από κάποια άλλη ομάδα που θα παρουσιάσει κάτι ανάλογο”.

Γιώργος Καλαϊτζής (Head Coach PAO BC Academy):

“Αυτή η πρωτοβουλία ήταν μια ιδέα πάρα πολλών ετών. Την είχαμε στο μυαλό μας και την “καλλιεργούσαμε”. Και με το που καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο για το πώς μπορεί να γίνει τότε την κάναμε πραγματικότητα. Αυτό το τμήμα της ομάδας θα είναι πιλότος για όλη την ακαδημία. Θα είναι το τμήμα που θα έχουν σαν παράδειγμα όλες οι ομάδες. Είναι το τμήμα που δίνει δύναμη σε όλους μας. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Μακάρι αυτό το βήμα που κάναμε εμείς να αποτελέσει την έναρξη της κινητοποίησης όλων γι’ αυτά τα παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών αλλά και των γονιών τους. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Και μόνο το ότι οι γονείς έρχονται εδώ, μας αφήνουν τα παιδιά τους μόνα τους και προπονούνται αποτελεί ένα μεγάλο κέρδος. Όσα Κύπελλα, όσα πρωταθλήματα και αν έχουμε πάρει αυτό το συναίσθημα είναι πιο έντονο απ’ όλα. Κάθε φορά που έρχομαι στο γήπεδο για να προπονήσω αυτά τα παιδιά νιώθω μια απίστευτη περηφάνεια και μια μεγάλη συγκίνηση. Θέλουμε το παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες. Να πάρουν από εμάς την τεχνογνωσία και η πρωτοβουλία αυτή να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα”.

Βασίλης Παρθενόπουλος (Γενικός Αρχηγός Παναθηναϊκού Α.Ο.):

“Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος γι’ αυτή την ενέργεια. Όλοι οι άνθρωποι εδώ συμμετέχουν με τόσο ζήλο σε αυτή την πρωτοβουλία, κάτι που δεν έχω συναντήσει ξανά στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Οι προπονητές, οι επιμελητές και όλοι όσοι είναι μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, είναι διαρκώς με ένα χαμόγελο και δείχνουν την αγάπη τους για τα παιδιά, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι υπερήφανος. Μακάρι να μιμηθούν και άλλοι σύλλογοι την πρωτοβουλία του Παναθηναϊκού, την οποία έχουν ήδη αγκαλιάσει πάρα πολλά παιδιά και γονείς. Μακάρι, επίσης, να μας δώσουν ακόμη περισσότερους χώρους από το ΟΑΚΑ προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των παιδιών”.

Εμμανουήλ Τσαγκαράκης (Αθλητικός Ψυχολόγος PAO BC Academy):

“Θα ήθελα αρχικά να αναφερθώ στην ανάγκη που υπάρχει ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. Σχεδόν 1 στα 60 παιδιά δεν μπορεί να αθληθεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, είτε γιατί τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Πάνω σε αυτή την ανάγκη ξεκινήσαμε την συγκεκριμένη προσπάθεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στον ομαδικό αθλητισμό. Διότι τα ομαδικά αθλήματα τους προσφέρουν οφέλη στις δύο πιο σημαντικές κατηγορίες του αυτισμού, που είναι το κοινωνικό και κομμάτι και το κομμάτι της συμπεριφοράς. Μέσω του ομαδικού αθλητισμού έρχονται σε επαφή με συμπαίκτες, με τη διαχείριση της μπάλας, της στιγμής και μέσω αυτών χτίζουν ικανότητες που μπορούν να γενικεύσουν στα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής τους.

Όλες οι μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών είναι θετικές αλλά σταματούσαν αναμένοντας μια ομάδα να πάρει την πρωτοβουλία να το τρέξει όλο αυτό. Και εκεί βγήκε μπροστά ο Παναθηναϊκός. Αντί να μείνουμε θεατές, ως Παναθηναϊκός, είπαμε ξεκινάμε. Και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το ζητούμενο για εμάς είναι να αναπτύξουμε αυτή την πρωτοβουλία. Η καλύτερη ανταμοιβή για όλο αυτό είναι τα χαμόγελα που παίρνουμε από τα παιδιά και τους γονείς τους”.

Γιάννης Τσουμπρής (Ιδρυτής του Προγράμματος Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής «Τζάμπολ Αγάπης»):

“Εδώ και τρία χρόνια τρέχω μαζί με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα παιδιά το Πρόγραμμα Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής του “Τζάμπολ Αγάπης”. Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε το μήνυμα από το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα άθλησης των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως είπε και ο κ. Αλβέρτης υπάρχει μεγάλη ανάγκη άθλησης αυτών των παιδιών. Ως γονέας και ως προπονητής, σας ευχαριστώ από καρδιάς που γίνεται αυτό το βήμα την ημέρα που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα παιδιά του αυτιστικού φάσματος. Υπάρχει θέληση από τους ανθρώπους της ομάδας να μεγαλώσει η δυνατότητα άθλησης των παιδιών.

Στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα το εκπαιδευτικό κομμάτι, το τι κάνουν δηλαδή τα παιδιά το πρωί στο σχολείο. Το απόγευμα δεν υπήρχε κάτι, αλλά φαίνεται πως και αυτό το έλλειμα θα το καλύψουμε. Τα παιδιά προπόνηση με την προπόνηση βελτιώνονται και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι του μπάσκετ. Είναι γενικά η συμπεριφορά που βγάζουν στο σπίτι, είναι τα συναισθήματα των γονέων και γενικά ότι τους δίνουμε κάτι το διαφορετικό. Μέσα από τη διαφορετικότητα που την ξεπερνάμε και γινόμαστε όλοι ίδιοι, τα παιδιά καταλαβαίνουν τον κόσμο μας, απλά δεν μπορούμε εμείς να μπούμε στον δικό τους. Αυτό είναι το σημαντικό: να μπούμε στον κόσμο των παιδιών και θα μας αποδεχθούν και εκείνα με πολύ μεγάλη ευαισθησία”.