Ο «νεανικός σεισμός» στη Βρετανία

Ο σεισμός έγινε στις εκλογές. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων 18 και 19 ετών και 55% αυτών μέχρι 30 ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα παίζοντας βασικό ρόλο στην άνοδό του κατά 10%. Η νέα γενιά συμμετείχε μαζικά στις κάλπες και οδήγησε στην παραλίγο ολική ανατροπή

Ο νεολογισμός «youthquake» (νεανικός σεισμός) ήταν η «λέξη της χρονιάς» το 2017 σύμφωνα με τo Λεξικό της Οξφόρδης. Σημαίνει μια «σημαντική πολιτισμική, πολιτική ή κοινωνική αλλαγή που προκύπτει από τις ενέργειες ή την επιρροή των νέων». Ο σεισμός έγινε στις εκλογές. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων 18 και 19 ετών και 55% αυτών μέχρι 30 ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα παίζοντας βασικό ρόλο στην άνοδό του κατά 10%. Η νέα γενιά συμμετείχε μαζικά στις κάλπες και οδήγησε στην παραλίγο ολική ανατροπή. Οι Συντηρητικοί είχαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και προβάδισμα 24% στην αρχή της εκστρατείας, για να καταλήξουν σε 2,5% πλειοψηφία και κυβέρνηση μειοψηφίας. Απ’ ό,τι φαίνεται κάτι ανάλογο θα γίνει στις εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 51% των ηλικιών 19-29 και 41% των 30-39 επιλέγουν το Εργατικό Κόμμα.

Είναι απόλυτα κατανοητό. Η γενιά των millennials θα είναι η πρώτη που θα έχει χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς της. Πρέπει να αντιμετωπίσει το φοιτητικό χρέος, τη στεγαστική κρίση, την ανεργία, την ανασφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς, τις περικοπές στην εκπαίδευση και την υγεία, την κλιματική καταστροφή. Το 2017 ο Κόρμπιν έγινε πρωταθλητής μιας γενιάς της οποίας το βιοτικό επίπεδο και οι αξίες έχουν γίνει συστηματικός στόχος επίθεσης. Η οργάνωση Momentum που υποστηρίζει τον Κόρμπιν και αποτελείται κυρίως από νέους αποτέλεσε βασικό παράγοντα της μεγάλης ανατροπής και φέτος έχει αναβαθμίσει τη δουλειά της. Προωθεί την εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και στέλνει τα μέλη της για προεκλογική δουλειά στις περίπου εκατό «οριακές» έδρες με κάτω των 5.000 πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες θα κριθεί το αποτέλεσμα (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/220498_ena-ntermpi-poy-krybei-ekpli…).

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια νέων ψηφοφόρων γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μετά την προκήρυξη των εκλογών, το 67% των οποίων είναι κάτω των 34 ετών. Περίπου 15.000 ακτιβιστές του Momentum θα πλημμυρίσουν τις οριακές έδρες, γυρίζοντας τα σπίτια πόρτα πόρτα και εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι έχουν τη μοναδική ευκαιρία στη γενιά τους να κάνουν τη ριζική αλλαγή. Πολλές απ’ αυτές είναι σε πανεπιστημιακές πόλεις όπου οι φοιτητές είναι περισσότεροι από την πλειοψηφία των Τόρηδων -μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια του Αξμπριτζ όπου ο Τζόνσον κινδυνεύει να χάσει την έδρα του. Η υπόσχεση για κατάργηση των διδάκτρων αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους πανεπιστημιακούς.

Το πρόγραμμα των Εργατικών είναι το πιο ριζοσπαστικό στην Ευρώπη τα τελευταία σαράντα χρόνια. Θα οδηγήσει σε σημαντική μεταφορά πόρων και ισχύος από το κεφάλαιο στους εργαζόμενους, με την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των εργατικών μισθών και δικαιωμάτων. Η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, του νερού, των ταχυδρομείων και των δικτύων ενέργειας θα συνδυαστεί με τη μηδενική μείωση των ρύπων μέχρι το 2030 και πολιτικές ανάπτυξης ύψους 400 δισ. λιρών. Ο Κόρμπιν δεν αποκήρυξε την πίστη στον σοσιαλισμό, στις αρχές και την ιστορία του.

Οπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, η κοινότοπη άποψη ότι η νεολαία είναι «απολιτική» και «δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά» αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτόν που την επαναλαμβάνει αβασάνιστα παρά για τους νέους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία οι νέοι πρωτοστάτησαν στις ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές ιδέες και την αντίσταση κατά της εξουσίας. Οι ηθικές αξίες και το στίγμα του μέλλοντος είναι πιο σημαντικά για τους νέους από το ύψος των συντάξεων. Οι ριζοσπαστικές ιδέες προσθέτουν το οραματικό στοιχείο στην πολιτική σύγκρουση για την καθημερινότητα και ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς. Αυτό το οραματικό στοιχείο εμπνέει τους νέους να γυρνάνε τα σπίτια στο κρύο, στη βροχή και στη σκοτεινιά του Δεκέμβρη με ιεραποστολικό ζήλο.

Ο Κόρμπιν άνοιξε τη συζήτηση για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Στις επόμενες δέκα μέρες ο ηγέτης των Εργατικών πρέπει να να πείσει τους νέους ξανά ότι μόνο ο σοσιαλισμός προστατεύει το μέλλον τους. Αν το πετύχει, θα αλλάξει τη Βρετανία και την Ευρώπη. Ακόμη και αν χάσει, ο σπόρος μπήκε, το ακροατήριο της Αριστεράς μεγάλωσε, οι νέοι ακούνε πάλι τις ιδέες για ισότητα και δημοκρατία. Ετσι και στη δική μας Αριστερά η ταξική, δικαιωματική και λαϊκή διαχωριστική γραμμή πρέπει να μπουν μπροστά, το όραμα να συνοδεύει τις πολιτικές της καθημερινότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy