Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω…

Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί, βέβαια, από τις πολιτικές που θα προωθήσει, αλλά και το ύφος και ήθος µε το οποίο θα κυβερνήσει, συλλογικά αλλά και ο κάθε υπουργός ξεχωριστά. Αν οι αντιδράσεις, όµως, στο διαδίκτυο µε την ανακοίνωση των µελών της νέας κυβέρνησης είναι µια ένδειξη, τότε µπορούµε µε βεβαιότητα να πούµε ότι ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε µεν πολύ ψηλά τον πήχη για το νέο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά τελικά πέρασε από κάτω. Τα πλείστα από τα κριτήρια που έθετε προεκλογικά και µετεκλογικά για την επιλογή των νέων υπουργών δεν τηρήθηκαν. Εγκλωβίστηκε, µε δική του ευθύνη, στο παρασκήνιο µε τα κόµµατα που τον στήριξαν. Απογοητεύοντας µε το «καληµέρα» πολλούς από εκείνους που τον ψήφισαν πιστεύοντας όσα διακήρυσσε προεκλογικά.

 

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Από την περασµένη Τετάρτη µια νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία στον τόπο. Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απέδωσε τις αντιδράσεις ή έστω την απογοήτευση από την ανακοίνωση του Υπουργικού του Συµβουλίου στις «υψηλές προσδοκίες του κόσµου». Είναι ο ίδιος, όµως, που δηµιούργησε τις υψηλές προσδοκίες και το πρώτο στοίχηµα το έχασε.

Η προεκλογική και µετεκλογική δέσµευσή του για 50-50 άνδρες και γυναίκες στο Υπουργικό δεν τηρήθηκε. Από τους 11 υπουργούς µόνο τρεις είναι γυναίκες. Ακόµα και αν συνυπολογισθούν τα υφυπουργεία οι γυναίκες είναι µόνο 6 από τα 17 άτοµα του κυβερνητικού σχήµατος.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα διόριζε πρώην βουλευτές και κοµµατικούς αξιωµατούχους. ∆ιόρισε τον πρώην βουλευτή και αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήµατος Αλληλεγγύης, Μ. Γιωργάλλα και την εκπρόσωπο Τύπου της Ε∆ΕΚ, Μαρία Παναγιώτου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυµπιώτης, είναι µέλος του Π.Γ. του ∆ΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής του κόµµατος το 2021, όπως υποψήφιοι βουλευτές του ∆ΗΣΥ ήταν και η Μαρίνα Χατζηµανώλη (Υφυπουργός Ναυτιλίας) και ο Κώστας Κουµής (Υφυπουργός Τουρισµού).

Υποσχέθηκε ότι δεν θα διόριζε πρώην υπουργούς, αλλά διόρισε τον Μάκη Κεραυνό και τον Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα διόριζε συνταξιούχους, αλλά ηλικιακά νέα άτοµα και τεχνοκράτες µέχρι 50 χρόνων και διόρισε τον Μάκη Κεραυνό και την Πόπη Κανάρη που είναι πέραν των 70 χρόνων.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα έκανε ανακύκλωση προσώπων, αλλά διόρισε ξανά τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα διόριζε συγγενικά πρόσωπα, αλλά στο Προεδρικό θα βρίσκεται ο διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου και πρώην µέλος του Ανωτάτου Συµβουλίου του ∆ΗΣΥ, Χαράλαµπος Χαραλάµπους, που είναι σύγαµπρος του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας (σύζυγος της Κρίστιας Καρσεράς). Ως διευθύντρια του διπλωµατικού του γραφείου διόρισε την κα Μαριλένα Ραουνά και υφυπουργό παρά τω Προέδρω την κα Ειρήνη Πική. Και οι δύο ανήκουν στο στενό φιλικό περιβάλλον του προεδρικού ζεύγους, ενώ η κα Ραουνά είναι και κουµπάρα.

Η «κωλοσυρµαθκιά της κουφής» φαίνεται…

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου, ως είθισται, του ευχήθηκαν όλοι καλές επιτυχίες, προσθέτοντας ότι θα κριθεί από το έργο του. Έλα, όµως, που η «κωλοσυρµαθκιά της κουφής»… µας δίνει το δικαίωµα να κρίνουµε κάποια πράγµατα από τώρα… Ο κ. Χριστοδουλίδης έδειξε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν µπορεί να επιλέξει σωστούς συνεργάτες. Απέδειξε ότι όταν δηµιουργείται κάποιο πρόβληµα δεν διστάζει να ρίχνει τις ευθύνες στους συνεργάτες του, χωρίς να αναλαµβάνει το δικό του µερτικό ευθυνών. Υπενθυµίζουµε ότι είχε εργοδοτήσει ως επικοινωνιολόγο στην προεκλογική του εκστρατεία τον κ. Γιώργο Φλέσσα. Όταν έγινε η αποκάλυψη της αντιγραφής σηµείων από την οµιλία του Ιωάννη Κασουλίδη το 2008 κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, δεν ανέλαβε ο ίδιος ευθύνες για τη «λογοκλοπή», αλλά τα έριξε όλα στον κ. Φλέσσα και τον απέλυσε.

Στο επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη εργαζόταν και ο κ. Μανώλης Κυριάκου, ειδικός σε θέµατα µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος όταν αποκάλυψε ότι µε εντολές του κ. Χριστοδουλίδη κατασκεύαζε ψεύτικους λογαριασµούς σε Facebook για να «κτυπά» πολιτικούς του αντιπάλους και δηµοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης και πάλι δεν ανέλαβε καµία ευθύνη, ρίχνοντάς τα όλα στον πρώην συνεργάτη του.

Η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, αν και γνώριζε τα πιο πάνω, «εµπιστεύθηκε» τον κ. Χριστοδούλιδη. Μετεκλογικά, ο κ. Χριστοδουλίδης αποδεσµεύτηκε για πολλά και απογοήτευσε ακόµη και αυτούς που τον ψήφισαν… Ακόµη µια φορά ο κ. Χριστοδουλίδης δεν τήρησε τις υποσχέσεις του χωρίς να δίνει πειστικές εξηγήσεις και απαντήσεις, χωρίς να αναλαµβάνει τις ευθύνες του. Προφανώς, ξεκίνησαν πολύ νωρίς οι αποδεσµεύσεις…

Πώς και από ποιους καταρτίστηκε το νέο Υπουργικό Συµβούλιο

∆εν κρίνουµε τα άτοµα που επέλεξε ο κ. Χριστοδουλίδης για να υπουργοποιήσει, αλλά αξιολογούµε και κρίνουµε τον τρόπο µε τον οποίο κατέληξε στις συγκεκριµένες επιλογές. «Το νέο Υπουργικό Συµβούλιο είναι η πρώτη σηµαντική πράξη» που στέλνει µηνύµατα, έλεγε προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης…

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωνε ότι δεν θα ζητήσει λίστες ονοµάτων από τα κόµµατα για υπουργοποίηση και ότι είχε κατασταλάξει στο µυαλό του για τα άτοµα που θα επέλεγε ο ίδιος για κάθε υπουργείο. Τελικά, πήρε λίστες ονοµάτων και από τα τρία κόµµατα που τον στήριξαν ∆ΗΚΟ, Ε∆ΕΚ, ∆ΗΠΑ και έµεινε εκτός το Κίνηµα Αλληλεγγύης, µε την κα Ελένη Θεοχάρους να διαµαρτύρεται…

Όπως αποκαλύφθηκε, η κάθε κοµµατική λίστα συµπεριλάµβανε 25 άτοµα και οι κ.κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν είχαν και τις δικές τους προτιµήσεις µέσα από τη λίστα για το ποιοι πρέπει να επιλεγούν και να διοριστούν.

Το βράδυ της περασµένης Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, πραγµατοποιήθηκε η καθοριστική και µυστική συνάντηση Χριστοδουλίδη µε τους Ν. Παπαδόπουλο, Μ. Καρογιάν και  Μ. Σιζόπουλο. Εκεί συζήτησαν για τέσσερις και περισσότερες ώρες για τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συµβουλίου.

Οι ηγέτες των τριών κοµµάτων επέβαλαν και «βέτο» στον κ. Χριστοδουλίδη. Υπήρξαν έντονες διαφωνίες και ενστάσεις για τα Υπουργεία Οικονοµικών, ∆ικαιοσύνης και ∆ηµόσιας Τάξης και Άµυνας. Ο κ. Καρογιάν δεν ήθελε υπουργοποίηση της Αναστασίας Παπαδοπούλου, ούτε και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ενώ απορρίφθηκε και πρόταση του Ν. Παπαδόπουλου για διορισµό του δικηγόρου Μενέλαου Κυπριανού στο Υπουργείο ∆ικαιοσύνης και ∆ηµόσιας Τάξης, το οποίο τελικά κατέληξε στη διεθνολόγο Άννα Κουκίδου Προκοπίου. Ο κ. Σιζόπουλος απέρριψε επίσης πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη για υπουργοποίηση του Τάσου Γιασεµίδη στο Υπουργείο Οικονοµικών επειδή θεωρείται συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ε∆ΕΚ, Γ. Οµήρου, µε τον οποίο ο κ. Σιζόπουλος βρίσκεται στα «µαχαίρια». Απορρίφθηκε επίσης πρόταση και για τον Φρίξο Σαββίδη, µε αποτέλεσµα το Υπ. Οικονοµικών να καταλήγει «συναινετικά» στον Μάκη Κεραυνό.

Ο κ. Σιζόπουλος φαίνεται να απέρριψε πρόταση Χριστοδουλίδη για υπουργοποίηση και του Γιώργου Κέντα στο Υπουργείο Άµυνας και εισηγήθηκε τον πρώην βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ και στενό συνεργάτη του ∆ηµήτρη Συλλούρη, αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήµατος Αλληλεγγύης και αποδεκτό από το ΕΛΑΜ, Μιχάλη Γιωργάλλα, χωρίς να ερωτηθεί η πρόεδρος του Κινήµατος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, που δεν κλήθηκε και δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση της Κυριακής. Απορρίφθηκε και εισήγηση για υπουργοποίηση του Ανδρέα Γρηγορίου στο Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο κατέληξε στη ∆ΗΠΑ και στον κ. Πέτρο Ξενοφώντος.

Εκείνο που τελικά µέτρησε και είναι αυτό που είναι στη σφαίρα της κριτικής, είναι ότι το νέο Υπουργικό Συµβούλιο δεν αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη, αλλά «κλείδωσε» στη συνάντηση της περασµένης Κυριακής, κατόπιν έντονου παζαρέµατος µε πρωταγωνιστές τους κ.κ. Ν. Παπαδόπουλο, Μ. Σιζόπουλο και Μ. Καρογιάν.

Περί ασυµβίβαστου ο λόγος…

Ερωτηµατικά προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και οι νεοδιοριζόµενοι υπουργοί και υφυπουργοί δεν έχουν προβεί σε υπεύθυνες δηλώσεις στην Επιτροπή ∆ιερεύνησης Ασυµβίβαστου, όπως προβλέπεται και από τη νοµοθεσία, ώστε να ελεγχθεί αν προκύπτει οποιοδήποτε ασυµβίβαστο.

∆εν θα έπρεπε, για παράδειγµα, να ελεγχθεί αν υπάρχει θέµα ασυµβίβαστου για τον νέο Υπουργό Εµπορίου και Ενέργειας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής και διευθύνων σύµβουλος της VTT Vasiliko Ltd, θυγατρικής εταιρείας της πολυεθνικής VTTI B.V. µε έδρα την Ολλανδία, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του τερµατικού σταθµού αποθήκευσης ενεργειακών στο Βασιλικό και είχε έρθει σε συµφωνίες µε το Υπουργείο Ενέργειας; Υπενθυµίζουµε την περίπτωση του τέως προέδρου του ΟΑΥ, Θωµά Αντωνίου, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί η γυναίκα του -φυσιοθεραπεύτρια-  ήταν συµβεβληµένη µε το ΓεΣΥ.

Ας θέσουν λοιπόν όλοι τον εαυτό τους, όπως άλλωστε προβλέπει και η νοµοθεσία, ενώπιον της Επιτροπής ∆ιερεύνησης Ασυµβίβαστου για έλεγχο και ξεκαθάρισµα!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.