Ο Νουρής, ο Αβέρωφ και η αδειοδότηση του πολυώροφου κτιρίου

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το θέμα που έχει προκύψει με το αίτημα αδειοδότησης πολυώροφου κτιρίου στην οδό Κινύρα σε περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα στη Λευκωσία έχει σοβαρές θεσμικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά εξουσίας περιφρονώντας τους πάντες, αρκεί να ικανοποιήσει το αίτημα ενός γνωστού και φίλου επενδυτή.

Η πολεοδομική Αρχή του Δήμου Λευκωσίας απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, τονίζοντας ότι δεν είναι επιθυμητές τέτοιες αναπτύξεις σε περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα, αφού αντιστρατεύονται το Τοπικό Σχέδιο περιοχής, είναι σε βάρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Με τη θέση του Δήμου Λευκωσίας συμφωνεί και το Τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών, το ΕΤΕΚ, που είναι ο σύμβουλος του κράτους, ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων και άλλοι οργανωμένοι φορείς.

Ο αιτητής προχώρησε σε ιεραρχική προσφυγή και συστάθηκε διυπουργική επιτροπή από τους κ.κ. Νίκο Νουρή, Γ. Καρούσο και Κ. Καδή, η οποία αποφάσισε να παρακάμψει τον Δήμο Λευκωσίας και να εγκρίνει την αίτηση χωρίς πειστική αιτιολόγηση. Στη συνέχεια, ο κ. Νουρής έστειλε επιστολή στον Δήμο Λευκωσίας ζητώντας να εκδοθεί η άδεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο αίτημα. Αντί, όμως, να υπάρξει προβληματισμός, ο κ. Νουρής έστειλε νέα επιστολή στον Δήμο Λευκωσίας, με την οποία του αφαιρεί την εξουσία, ως πολεοδομική Αρχή, να αποφασίσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε να του σταλεί ο φάκελος για να εκδώσει ο ίδιος την άδεια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαιώνει την αυταρχικότητα αυτής της κυβέρνησης και το πολιτικό θράσος του κ. Νουρή να αγνοεί πολεοδομικές Αρχές και φορείς και παραμονές των προεδρικών εκλογών, λίγο πριν εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο, να προσπαθεί να εκδώσει την άδεια σε έναν επενδυτή, ο οποίος τυγχάνει να είναι φίλος και γνωστός και να έχουν υπηρετήσει μαζί σε ηγετικά πόστα σε αθλητικό σωματείο της Λευκωσίας. Μιλάμε για σκανδαλώδη ενέργεια εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών και οφείλει να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αφήσει τον κ. Νουρή στη θέση του… Αν αυτή η κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία άλλα πέντε χρόνια, τότε αντιλαμβάνεστε με ποιους έχουμε να κάνουμε και πού οδηγούμαστε!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.