Ο Ντοστογιέφσκι στο Υπόγειο. Υπόγειες κραυγές αναζητούν ακροατήριο

«Σας ορκίζομαι, κύριοι, πως η υπερβολική συνείδηση είναι αρρώστια, πραγματική, απόλυτη αρρώστια.[…] Κάθε συνείδηση είναι αρρώστια. Επιμένω σ’ αυτό.[…] Oσο περισσότερο συνειδητοποιούσα το καλό, και όλα τα «ωραία και υψηλά», τόσο χωνόμουν βαθύτερα στη λάσπη μου και γινόμουν ικανότερος να βουλιάξω μέσα της.[…] Συνάγεται, για παράδειγμα, εξαιτίας της υπερβολικής συνείδησης το εξής: έχεις δίκιο που είσαι παλιάνθρωπος, λες κι αυτό είναι παρηγοριά για τον παλιάνθρωπο, αφού κι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως είναι.[…]

Εγώ, λόγου χάρη, είμαι φριχτά εγωιστής. Είμαι δύσπιστος και εύθικτος σαν καμπούρης ή νάνος, μα είναι αλήθεια πως είχα και στιγμές που αν επρόκειτο να με χαστουκίσουν, ίσως να το χαιρόμουν ακόμη και αυτό. Μιλώ σοβαρά: ασφαλώς θα κατάφερνα ν’ ανακαλύψω κι εδώ μια ιδιότυπη ηδονή, την ηδονή της απόγνωσης εννοείται, αφού στην απόγνωση βρίσκονται οι πιο φλογερές ηδονές, κι ιδίως όταν κάποιος συνειδητοποιεί υπερβολικά το αδιέξοδο της κατάστασής του. […]

Ο άνθρωπος, όποιος και να ήταν, παντού και πάντοτε, αρεσκόταν να ενεργεί έτσι όπως ήθελε ο ίδιος και όχι όπως προστάζουν η λογική και το συμφέρον και μπορεί να επιθυμεί κανείς το αντίθετο του συμφέροντός του, και μερικές φορές μάλιστα να είναι και απολύτως αναγκαίο (αυτό πια είναι η δική μου άποψη). Η προσωπική, ελεύθερη και αδέσμευτη επιθυμία του, ο ατομισμός του.[…] Ο άνθρωπος χρειάζεται μόνο την αυτόνομη επιθυμία του, όποιο κι αν θα ήταν το τίμημα αυτής της αυτονομίας και οπουδήποτε θα τον οδηγούσε».

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Σημειώσεις από το υπόγειο (μετάφραση Ελένη Λαδιά), Εκδόσεις Αρμός

Την πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγου Τέχνης Συναντήσεις» πραγματοποιεί στις 22 Απριλίου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, με τίτλο «Ο Ντοστογιέφσκι στο Υπόγειο. Υπόγειες κραυγές αναζητούν ακροατήριο». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, με εισηγητή τον Μιχάλη Πέτρου – ψυχαναλυτή, μέλος του International Psychoanalytical Association.

Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου αρκεί αφ’ εαυτής. Μπορεί όμως να τύχει μεγαλύτερης εμβάθυνσης μέσω μιας φιλολογικής, σημειολογικής ή άλλης προσέγγισης. Η Ψυχανάλυση, ως ερμηνευτική του ασυνειδήτου, είναι ένα εξαιρετικό μέσο πρόσβασης σε άδηλες ή λανθάνουσες διαστρωματώσεις τόσο της λογοτεχνικής δημιουργίας όσο και του ίδιου του αναγνώστη της: διαστάσεις της ασυνείδητης εργασίας της γραφής τέμνουν αναγκαστικά διαστάσεις τής επίσης ασυνείδητης εργασίας της ανάγνωσης. Συγγραφέας και αναγνώστης, ως συν-δημιουργοί του έργου, βγαίνουν διπλά κερδισμένοι απολαμβάνοντας, ίσως με κάποιο πόνο, ανεπίγνωστες περιοχές του εαυτού τους. Η εκ βαθέων εξομολόγηση του συγγραφέα των Σημειώσεων του Υπογείου του Ντοστογιέφσκι είναι γεμάτη από την πικρία του για τον κόσμο. Η οποιαδήποτε προσπάθεια συναναστροφής είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Κι ο ίδιος πού βρίσκεται; Δεν είναι συναυτουργός αυτής της εκ των προτέρων καταδίκης;»

Tην εκδήλωση συντονίζει ο Κώστας Μακρίδης, λογοτέχνης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντώνης Κοκιαντώνης και Eλενα Χειλέτη.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ / Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» [Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός].

Πληροφορίες τηλ. 99667599.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.