Ο ΟΗΕ ενεργοποιεί δορυφόρους για χαρτογράφηση μετά τον καταστροφικό σεισμό

Τα Ηνωμένα Έθνη ενεργοποίησαν την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης μετά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) ανακοίνωσε μέσω Twitter  ότι έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης, η οποία παρέχει ανάλυση δορυφορικών εικόνων κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με καταστροφές, περίπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεις.

Στον ιστότοπο της UNOSAT αναρτήθηκε ζωντανός χάρτης που περιέχει γεωχωρικά δεδομένα σχετικά με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία. Ο χάρτης παρέχει μια επισκόπηση των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές ή πιθανές ζημιές από τον σεισμό, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στην κρίση που εκτυλίσσεται ακόμη. Ομάδες όπως γραφεία και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανώσεις βοήθειας όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος και μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν όλες να ζητήσουν πρόσβαση στις εικόνες που συλλέγει η UNOSAT.

Η UNOSAT ξεκίνησε την λειτουργία της το 2001 και φιλοξενείται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στην Γενεύη.

Ο πρωταρχικός της στόχος ήταν να παρέχει στα Ηνωμένα Έθνη δορυφορική ανάλυση και εκπαίδευση για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, αλλά μέχρι το 2003 το κέντρο είχε επεκταθεί προσφέροντας υπηρεσίες ταχείας χαρτογράφησης για ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Το κέντρο δεν λειτουργεί τους δικούς του δορυφόρους αλλά συντονίζεται με τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τη συλλογή εικόνων από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές δορυφορικές εταιρείες τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.