Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει την ανάμιξη στρατιωτών του Μαλί και “λευκών στρατιωτών” στο θάνατο 33 αμάχων

Ο στρατός του Μάλι και «λευκοί στρατιώτες» συμμετείχαν στους θανάτους 33 αμάχων, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων προς τον ΟΗΕ που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή.

Τα πτώματα 33 ανδρών, 29 Μαυριτανών και τεσσάρων από το Μάλι, βρέθηκαν κοντά στο χωριό Ρομπινέ Ελ Ατάγε στην περιοχή Σεγκού, όπου 33 άμαχοι ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στις 5 Μαρτίου, δήλωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το Μάλι σε έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Διπλωματική πηγή στη Νέα Υόρκη είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι λευκοί στρατιώτες ήταν παραστρατιωτικοί της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ.

Η εξαφάνιση των αμάχων πυροδότησε ένταση μεταξύ του Μάλι και της Μαυριτανίας εκείνη την εποχή.

Η Μαυριτανία κατηγόρησε τον στρατό του Μάλι για “επαναλαμβανόμενες εγκληματικές ενέργειες” κατά Μαυριτανών πολιτών στη συνοριακή περιοχή.

Το Μάλι είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο στρατός του εμπλέκεται.

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου μια κοινή έρευνα, αλλά τα αποτελέσματά της δεν είχαν ακόμη δημοσιευθεί στις αρχές Αυγούστου.

Οι δυτικές χώρες λένε ότι οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί στο Μάλι είναι μισθοφόροι από την αμφιλεγόμενη ομάδα Βάγκνερ, ενώ η Μπαμάκο τους περιγράφει ως «εκπαιδευτές» για τις δυνάμεις ασφαλείας της.

“Κραυγές”

————

Στις 8:30 π.μ. της 5ης Μαρτίου, μια «ομάδα «λευκών στρατιωτών» έφτασε στο Ρομπινέ Ελ Ατάγε, ένα χωριό του οποίου το πηγάδι χρησιμοποιούνταν συχνά από κτηνοτρόφους από το Μάλι και τη Μαυριτανία, ανέφερε η έκθεση.

«Οι στρατιώτες συνέλαβαν τους ενήλικες άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αγοριών, έδεσαν τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και τους έδεσαν τα μάτια», ανέφερε η έκθεση. «Στις γυναίκες και τα παιδιά είπαν να πάνε στα σπίτια τους και να μην παρακολουθούν».

Οι στρατιώτες έκαναν έφοδο στα σπίτια του χωριού με κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα υπάρχοντα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ανέφερε ότι μια ομάδα στρατιωτών από τον στρατό του Μάλι έφτασε στις 11:00 π.μ. και άρχισε να χτυπά τους άνδρες με τα ραβδιά τους.

«Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς υπήρχαν στρατιώτες που έκλεισαν τις πόρτες», ανέφερε. «Μπορούσαν να ακούσουν μόνο τις κραυγές των ανδρών καθώς τους χτυπούσαν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες του Μάλι απελευθέρωσαν μερικούς από τους νεότερους άνδρες και μετέφεραν “τριάντα τρεις ή τριάντα τέσσερις” άλλους, συμπεριλαμβανομένων είκοσι εννέα Μαυριτανών και τεσσάρων Τουαρέγκ του Μάλι.

Οι «λευκοί στρατιώτες» έφυγαν αρκετές ώρες μετά την έναρξη των ξυλοδαρμών.

Τα πτώματα των ανδρών βρέθηκαν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «πυροβολήθηκαν και στη συνέχεια κάηκαν».

Αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα καλύπτονταν από «μια σκοτεινή ουσία που δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί».

“Μοτίβο”

————

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων είπε ότι δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον τόπο του συμβάντος, αλλά είχε συγκεντρώσει «αρκετές μαρτυρίες» για τις επιχειρήσεις του στρατού του Μάλι στην περιοχή φέτος.

Είπε ότι είχε αποκαλύψει ένα «παρόμοιο μοτίβο λεηλασιών και ξυλοδαρμών» σε πέντε άλλες τοποθεσίες, αλλά όχι δολοφονίες αμάχων. Δύο άλλες επιχειρήσεις που διερεύνησε η επιτροπή αφορούσαν την παρουσία «λευκών στρατιωτών», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το στρατοδικείο στο Μπαμάκο είπε επίσης ότι θα ερευνήσει το περιστατικό.

Ο στρατός του Μάλι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να «κυνηγήσει» ομάδες τζιχαντιστών στις περιοχές Σεγκού και Μόπτι στο κεντρικό Μάλι από την αρχή του έτους.

Οι στρατιώτες της χώρας έχουν κατηγορηθεί για καταχρήσεις σε αρκετές περιπτώσεις από ΜΚΟ.

Τον Μάρτιο, ο στρατός σφαγίασε περίπου 300 ανθρώπους με συνοπτική εκτέλεση στη Μούρα στο κεντρικό Μάλι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Τους κυβερνητικούς στρατιώτες συνόδευαν ξένοι που προσδιορίζονται από πολλές πηγές ως Ρώσοι.

Οι αρχές του Μάλι έχουν πει ότι θα διερευνήσουν τα γεγονότα εκεί.

Η χώρα του Σαχέλ βρίσκεται επίσης στο έλεος της πολιτικής αναταραχής μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.