Ο τέως Πρόεδρος της Γαλλίας δεν παραλείπει, με κάθε αφορμή και ευκαιρία, να ρίχνει τα καρφάκια του στο διάδοχό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε τρομερή φόρμα. Όπως διαβεβαιώνουν από το περιβάλλον του, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν υποφέρει από κατάθλιψη, όπως οι περισσότεροι πρώην Πρόεδροι όταν αποχαιρετούσαν την εξουσία και την πολυτελή, αλλά αποστειρωμένη ζωή του προεδρικού μεγάρου.
«Δεν απολάμβανε την εξουσία όπως οι προκάτοχοί του. Νιώθει εξαιρετικά. Έχει την αίσθηση πως ξαναβρήκε τη χαμένη του ελευθερία και απέκτησε πάλι τη δυναμική της αίσθησης του χιούμορ» δηλώνει ο στενός του συνεργάτης, Βινσέν Φελτέζ.
Συμμετοχή σε διαλέξεις στο εξωτερικό, ταξίδια στην επαρχία και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες με την αφρόκρεμα της πολιτικής σκηνής του Παρισιού μέσα στα καινούργια του γραφεία με θέα τους κήπους του Λούβρου, συνθέτουν το νέο πρόγραμμα του τέως Προέδρου. Μετά το πέρας μιας θεατρικής παράστασης ή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε φιλανθρωπική οργάνωση, ο Ολάντ το τελευταίο διάστημα δεν ξεχνά να αφήνει αιχμές για τις αποφάσεις του νεαρού διαδόχου του, που στις συζητήσεις του προσέχει να μην κατονομάζει ποτέ. Παρόλο που, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, δεν υπάρχει διάθεση επιστροφής στην πολιτική, ωστόσο ο Ολάντ δεν είδε καθόλου με καλό μάτι τις απαξιωτικές αναφορές στη θητεία του από τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης που έδωσε στη γαλλική τηλεόραση ο τελευταίος. «Αποφάσισε να επισκιάσει λίγο τον Μακρόν. Μη βλέπετε από πίσω καμία στρατηγική επιστροφής, αλλά μόνο την επιθυμία να βρει τη θέση του στο νέο πολιτικό τοπίο» υποστηρίζουν οι συνεργάτες του τέως Προέδρου.

Όσο για τον ίδιο, την ημέρα της αποχώρησής του από το προεδρικό μέγαρο είχε εκμυστηρευτεί στην εφημερίδα Liberation: «Είναι πολύ ωραία η φυσιολογική ζωή. Προσπάθησα να παρατείνω τη θητεία μου στο Ελιζέ, αλλά δεν τα κατάφερα».

Για να αφήσει πίσω του τις προεδρικές αναμνήσεις και να επανασυνδεθεί με μια φυσιολογική ζωή, ο Φρανσουά Ολάντ αναζήτησε ένα νέο σπίτι στην εκλογική περιφέρεια, όπου για χρόνια ήταν υποψήφιος. Δεν τα κατάφερε όμως.

Αφού ξεπέρασε το πένθος από το χαμό του αδελφού του Φιλίπ -πέθανε από καρκίνο πριν από λίγους μήνες- πέρασε με την αγαπημένη του Ζουλί Γκαγιέ ημέρες χαλάρωσης στη νότιο Γαλλία. Σήμερα το ζευγάρι δεν κρύβεται πια. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα το περιοδικό Paris Match δημοσίευσε τις πρώτες τους φωτογραφίες από κοινή τους έξοδο.
Ο Ολάντ, που έχει παραδεχθεί πως δεν του αρέσει καθόλου η αδράνεια, εξακολουθεί να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. «Δεν είναι εύκολο να βρει τη θέση του. Ειδικά τώρα που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς έχουν καταπατηθεί», δηλώνει ο φίλος του και πρώην σύμβουλός του Μπερνάρ Πουανιάντ.
Όπως και ο Νικολά Σαρκοζί έτσι και ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να μην προεδρεύει στο Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας. Από το παρασκήνιο παρακολουθεί τα βήματα του Εμανουέλ Μακρόν και όταν βλέπει ότι η πολιτική του αγγίζει την ανατροπή σοβαρών ισορροπιών παρεμβαίνει, όπως για παράδειγμα όταν προειδοποίησε τον νυν Πρόεδρο «να μη ζητάει από τον γαλλικό λαό θυσίες που δεν είναι χρήσιμες σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

 

Ακάθεκτος ο Μακρόν
Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει ακάθεκτος τις μεταρρυθμίσεις του. Στις αρχές της εβδομάδας υπέγραψε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.
«Αυτός ο νόμος θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εγγυάται πλήρως την ασφάλεια των συμπολιτών μας», δήλωσε ο Μακρόν, που υπέγραψε μπροστά στις κάμερες το νομοσχέδιο, στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο, περιστοιχισμένος από τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέρ.
«Ο νόμος, ο οποίος ενδυναμώνει την εσωτερική ασφάλεια και τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κολόμπ, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική απειλή στη χώρα «παραμένει σοβαρή».
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 18 Οκτωβρίου, προβλέπει ενισχυμένες εξουσίες στις κυβερνητικές αρχές (νομαρχίες, Υπουργείο Εσωτερικών), οι οποίες θα μπορούν να θέτουν κάποιον όχι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά να του απαγορεύουν να απομακρύνεται από μια συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον προβλέπει τη διεξαγωγή ερευνών κοντά σε χώρους λατρείας και ελέγχους ταυτότητας κοντά στα σύνορα. Όλες οι έρευνες θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς την προέγκριση των δικαστικών αρχών.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει τονίσει ότι η νέα νομοθεσία θα υπονομεύσει τις προσωπικές ελευθερίες και ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις προκαταλήψεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.