Ο Όρμπαν χαιρετίζει την εξαίρεση από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ

epaselect epa08190058 European Commission President Ursula Von der Leyen (R) welcomes Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) ahead to a meeting in Brussels, Belgium, 03 February 2020. EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτισε την Τρίτη την εξαίρεση από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου της ΕΕ που επέτρεψε στη χώρα του να συνεχίσει να λαμβάνει φθηνό αργό από τη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βουδαπέστης, οι ηγέτες του μπλοκ έκλεισαν αργά τη Δευτέρα μια συμβιβαστική συμφωνία που απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που παραδίδονταν από δεξαμενόπλοια, αλλά άφησε σε ισχύ αυτές που παραλαμβάνονταν μέσω αγωγών. Με αυτόν τον τρόπο η Ουγγαρία εισάγει το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμηθούν ήσυχες απόψε, κρατήσαμε έξω την πιο ενοχλητική ιδέα», είπε ο Όρμπαν σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που αναφέρει ότι οι χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω αγωγών μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις οικονομίες τους υπό τις προηγούμενες συνθήκες», είπε.

Ο Όρμπαν είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία και προειδοποίησε ότι η διακοπή των προμηθειών θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας του.

Μια γενική απαγόρευση εισαγωγής «θα ήταν αφόρητη για εμάς σαν ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», είπε ο Όρμπαν.

Η Βουδαπέστη – η οποία υπό τον Όρμπαν επεδίωξε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία – είπε ότι η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα πυροδοτούσε ύφεση, ελλείψεις και εκτόξευση των τιμών και θα υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Η περίκλειστη Ουγγαρία λαμβάνει περίπου το 65% των αναγκών της σε πετρέλαιο μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba (Φιλία).

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy