Ο παγετός και τα ακραία καιρικά φαινόµενα έδωσαν άλλο ένα γερό χαστούκι στους πατατοκαλλιεργητές

Οι πατάτες σταµάτησαν να αναπτύσσονται, ενώ πολλές καταστράφηκαν λόγω του παγετού ή από το πολύ πότισµα στην προσπάθεια των πατατοπαραγωγών να τις σώσουν από το ψύχος

ΕΚΑ: Το Τµήµα Γεωργίας να προχωρήσει άµεσα στην πληρωµή των ζηµιών και το Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του ότι η υπερκατανάλωση του νερού οφείλεται στην προσπάθεια διαφύλαξης των φυτειών από τον παγετό

Ανάγκη για αναθεώρηση του µέτρου ασφάλισης των παραγωγών, καθώς αποδείχτηκε ότι είναι κατά πολύ υποδεέστερο από τον ΟΓΑ

Η ιδιωτικοποίηση του λιµανιού Λεµεσού αύξησε κατακόρυφα το κόστος εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά οι παραγωγοί δεν µπορούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στα προϊόντα τους

 

Του Γιάννη Κακαρή

Ο παγετός που ξεκίνησε από την 31η Ιανουαρίου έχει δώσει ακόµα ένα γερό χαστούκι στη γεωργική παραγωγή, µε το µεγαλύτερο πλήγµα να έχουν υποστεί οι πατατοπαραγωγοί. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν κι άλλες φυτείες, όχι όµως στο εύρος και την ένταση που επηρέασαν τις καλλιέργειες ενός εκ των πιο εξαγώγιµων προϊόντων του τόπου µας.

Οι πατατοπαραγωγοί εδώ και περίπου 20 µέρες ξενυχτούν προσπαθώντας να αποτρέψουν τη δηµιουργία πάγου στα χωράφια τους, ο οποίος «καίει» τις φυτείες. Τις πρώτες πρωινές ώρες, σχεδόν καθηµερινά, βρίσκονται στα χωράφια ποτίζοντάς τα διαρκώς, προκειµένου να µη δηµιουργηθεί παγετός, ωστόσο οι καταστροφές δεν έχουν αποφευχθεί.

Η περιοχή Κοκκινοχωρίων παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία των πατατών στην Κύπρο και το µεγαλύτερο πατατοχώρι είναι η Ξυλοφάγου. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται για ακόµη µια φορά στο χείλος της καταστροφής, καθώς η καταστροφή της σοδειάς έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήµατα που αντιµετωπίζουν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια ένεκα των κατακόρυφων αυξήσεων που επέφερε ο κορονοϊός και ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση

Σύµφωνα µε τον κ. Βασίλη, πατατοπαραγωγό από την Ξυλοφάγου, οι χαµηλές θερµοκρασίες διαρκούν πολλές νύχτες. Κατά συνέπεια, οι πατάτες σταµάτησαν να αναπτύσσονται, ενώ πολλές καταστράφηκαν λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών και άλλες «πνίγηκαν» από το πολύ πότισµα.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «εδώ και 15 µέρες κάνει παγετό. Γι’ αυτό είµαστε όλη τη νύχτα στα χωράφια, κρατούµε τα θερµόµετρα και τα λάστιχα προσπαθώντας να κρατήσουµε τις θερµοκρασίες. Όταν πέφτει το βράδυ η θερµοκρασία, ξεκινούµε τις αντλίες. ∆εν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατεύσουµε τις πατάτες µας. Από την άλλη, αν αναγκαστούµε να ρίξουµε για πολλές νύχτες νερό στις πατάτες, θα δηµιουργηθεί άλλο πρόβληµα».

Πρόσθεσε ότι ακόµα ένας παράγοντας, ο οποίος συνέβαλε στην καταστροφή των φυτειών, είναι τα υψηλά επίπεδα παγωµένου αέρα που σπάζει τις πατάτες. Ως εκ τούτου, αναµένεται ότι φέτος η παραγωγή θα είναι µειωµένη.

Η ακρίβεια στραγγαλίζει την πρωτογενή παραγωγή

Αν συνυπολογιστούν και τα αυξηµένα κόστη παραγωγής λόγω της ακρίβειας στο ρεύµα, το πετρέλαιο και τα άλλα αγροτικά χρειώδη (π.χ. λιπάσµατα, φάρµακα), τότε γίνεται αντιληπτό, όπως υπέδειξε, ότι «οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση».

Αναφερόµενος στην ακρίβεια που τσακίζει τους παραγωγούς, ο κ. Βασίλης είπε ότι όλα τα κόστη ανέβηκαν στα ύψη. Ως ένα από τα σηµαντικότερα βαρίδια χαρακτήρισε την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος εισαγωγών και εξαγωγών, σηµειώνοντας ότι αυτό έγινε από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε το λιµάνι Λεµεσού.

Όπως είπε, το κόστος µετακυλίεται στους παραγωγούς, αλλά αυτοί δεν µπορούν να το µετακυλίσουν στα προϊόντα τους, καθώς η τιµή τους καθορίζεται από την ηµερήσια προσφορά και ζήτηση.

Υπέδειξε ότι «οι παραγωγοί είναι πλέον σε απόγνωση» και ότι αν δεν δοθεί άµεσα βοήθεια, αρκετοί θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από το επάγγελµα, αφού δεν µπορούν να καλύψουν το κόστος τους.

Ο κ. Παναγιώτης, επίσης από την Ξυλοφάγου, εκτίµησε ότι προς το παρόν οι πατάτες έχουν υποστεί ζηµιά της τάξης του 40-50%. Επεσήµανε ακόµη ότι ένεκα των υψηλών τιµών στο πετρέλαιο, την ενέργεια και τα αγροτικά χρειώδη, κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τη γεωργία περίπου 2-3 επαγγελµατίες.

Για την ακρίβεια, που στραγγαλίζει την πρωτογενή παραγωγή, εξέπεµψαν σήµα κινδύνου και οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όπως στην Πάφο, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

Παραγωγοί: Άµεση αναδιάρθρωση του τρόπου ασφάλισης

Όλοι οι παραγωγοί µε τους οποίους επικοινωνήσαµε υπέδειξαν ότι η βοήθεια που δόθηκε για το 2022 δεν είναι ικανοποιητική, καθώς το κόστος παραγωγής εξακολουθεί να είναι στα ύψη. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι «είναι µηδαµινή».

Υπογράµµισαν ακόµη ότι το Ταµείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής (πρώην ΟΓΑ) δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των παραγωγών, καθώς η απόδοσή του είναι κατά πολύ χαµηλότερη από αυτήν που είχε το προηγούµενο σύστηµα ασφάλισης.

Όπως χαρακτηριστικά µας ανέφεραν, οι παραγωγοί παίρνουν τα µισά από όσα συνεισφέρουν όταν έχουν απώλειες. Υπέδειξαν, µάλιστα, ότι οι πατατοπαραγωγοί πληρώνουν το πιο ψηλό τίµηµα απ’ όλα τα γεωργικά προϊόντα ως ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ζητούν όπως γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο µέτρο ασφάλισης.

Ζηµιές έχουν ήδη καταγραφεί και στα µέσα Ιανουαρίου από την πολυοµβρία. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν και οι ζηµιές από τον παγετό. Κάποιοι πατατοπαραγωγοί έχουν καταφέρει µέχρι στιγµής να σώσουν τις καλλιέργειές τους, ωστόσο άρχισαν να καταγράφονται ζηµιές σε αυτούς που δεν διαθέτουν συστήµατα προστασίας.

ΕΚΑ: Άµεση καταβολή των αποζηµιώσεων

Αντιπροσωπεία της ΕΚΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της κοινότητας Ξυλοφάγου, όπου διαπίστωσε ότι οι ζηµιές είναι µεγάλες. Όπως µας ανέφερε ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάµπας, είχαν ήδη αποταθεί στο Τµήµα Γεωργίας για να επισκεφθεί και να καταγράψει τις ζηµιές, κάτι που το έπραξε. Κάλεσε, δε, το Τµήµα να προχωρήσει άµεσα στην πληρωµή των ζηµιών. Όπως ανέφερε, πέρσι τον Μάρτιο, που το δριµύ ψύχος διήρκεσε για πολλές ηµέρες, οι πατατοπαραγωγοί έµειναν άυπνοι για 14 βράδια. Ένα χρόνο και πλέον µετά, πολλοί περιµένουν ακόµα να πάρουν τα χρήµατα της αποζηµίωσης.

Κάλεσε ταυτόχρονα το Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του την κατανάλωση του νερού που δικαιούται ο κάθε παραγωγός από τον Νότιο Αγωγό, έχοντας κατά νου ότι οι πατατοπαραγωγοί ήταν αναγκασµένοι να ποτίζουν τα βράδια και τις πρωινές ώρες για να µην πληγούν οι φυτείες από τον παγετό.

Σε ό,τι αφορά το Ταµείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής (πρώην ΟΓΑ), υπέδειξε ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι «τώρα που λήγει η προθεσµία του και θα τεθεί ξανά ενώπιον της Βουλής, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις πρόνοιες τόσο για τις πεδινές όσο και για τις ορεινές περιοχές».

Ενδεικτικά, υπέδειξε ότι µε τους ισχύοντες κανονισµούς οι πατατοπαραγωγοί επωµίζονται το κόστος του νερού και του πετρελαίου που χρησιµοποιούν για να σώσουν την παραγωγή τους. Επιπλέον, αν κάποιος δεν καταφέρει να σώσει την παραγωγή του, επειδή υπάρχει ο κανονισµός του 30%, δεν καλύπτεται από ασφάλεια.

Θα συζητηθεί στη Βουλή, πριν το Πάσχα, η ασφάλιση

Το γεγονός ότι το υφιστάµενο µέτρο ασφάλισης των παραγωγών χρήζει µεγάλων αλλαγών επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το ζήτηµα θα συζητηθεί αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή πριν το Πάσχα. Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές, κάτι που συµφωνεί και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy