Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ βοήθησε να «συγκαλυφθεί» η κακοποίηση παιδιών στην Πολωνία, σύμφωνα με βιβλίο

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ «ήξερε» για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς στην Πολωνία και βοήθησε να τις συγκαλύψει πριν γίνει Πάπας το 1978, υποστηρίζει ένα νέο βιβλίο.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Έκε Όβερμπεκ πέρασε πάνω από μια δεκαετία ψάχνοντας αρχεία και συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες για το «Maxima Culpa», το οποίο έχει προκαλέσει κατακραυγή στην πατρίδα του Πάπα, την Πολωνία.

«Βρήκα στοιχεία ότι όχι μόνο γνώριζε… για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ των ιερέων του στην Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας, αλλά βοήθησε επίσης να συγκαλύψει αυτές τις υποθέσεις», είπε ο Όβερμπεκ στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου την Τετάρτη.

Ο Όβερμπεκ – ο οποίος ζει στην Πολωνία για περισσότερα από 20 χρόνια – είχε ήδη δημοσιεύσει έναν απολογισμό-βόμβα με θύματα παιδεραστών ιερέων το 2013.

Μερικά από τα έγγραφα που αναφέρονται στο νέο του βιβλίο προέρχονται από τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής, κάτι για το οποίο επικρίθηκε.

O Όβερμπεκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “τα αρχεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι κλειστά για τους δημοσιογράφους”, ένα εμπόδιο που συναντούν και άλλοι που εξετάζουν τις κατηγορίες κατά του Ιωάννη Παύλου Β’.

Η πολωνική εκκλησία αρνήθηκε να παράσχει έγγραφα στο δικαστικό σώμα και σε μια δημόσια εξεταστική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις εκκλησιαστικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο Όβερμπεκ είπε ότι έλεγξε τα ευρήματά του με άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων, των μαρτύρων και των μαρτυριών τους.

«Ήμουν το πρώτο άτομο με το οποίο μίλησαν για όσα πέρασαν ως παιδιά», πρόσθεσε ο Όβερμπεκ, λέγοντας ότι οι επιζώντες φοβούνταν να βγουν δημόσια.

«Σε αυτή τη χώρα, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς φοβούνται… θα έπρεπε να είναι το αντίστροφο», επέμεινε.

Η λατρεία του Ιωάννη Παύλου Β’ – ο οποίος αγιοποιήθηκε το 2014 – εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην Πολωνία, αλλά καταρρέει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νεότερων ανθρώπων.

Το βιβλίο του Όβερμπεκ είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στην εικόνα του πρώην πάπα.

“Εκατό τοις εκατό σίγουρος”

Μεταξύ των υποθέσεων που αναφέρει ο δημοσιογράφος είναι ένας ιερέας που κατηγορείται ότι ανάγκασε 10χρονα κορίτσια να κάνουν στοματικό σεξ.

Ο Όβερμπεκ είπε ότι ο ιερέας ομολόγησε στον Αρχιεπίσκοπο Κάρολ Βοϊτίλα – τον μελλοντικό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ – το 1970.

“Παραδέχτηκε όλα όσα έκανε στον Βοϊτίλα. Και αυτό περιγράφεται σε δύο έγγραφα, ακόμη και σε τρία”, είπε ο Όβερμπεκ.

«Και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε με 100% βεβαιότητα ότι το 1970 ο Κάρολ Βοϊτίλα γνώριζε ήδη για τη σεξουαλική κακοποίηση».

Ο ιερέας αργότερα φυλακίστηκε, αλλά μόλις ελευθερώθηκε, ο Βοϊτίλα του επέτρεψε να συνεχίσει τη διακονία του, είπε ο Όβερμπεκ.

«Και αυτό επιβεβαιώνεται από μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Βοϊτίλα».

«Μια από τις πιο δύσκολες ιστορίες», πρόσθεσε ο Όβερμπεκ, είναι του πατέρα Μπολεσλάου Σάντους, στενού συνεργάτη του μελλοντικού Πάπα.

“Όταν ο Σάντους βρέθηκε σε μπελάδες αφού κατηγορήθηκε για κακοποίηση αγοριών, τον βοήθησε προσωπικά να δραπετεύσει από την Πολωνία. Οργάνωσε μια νέα καριέρα για αυτόν στην Αυστρία”, είπε ο Όβερμπεκ.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι «το μεγάλο ερώτημα» είναι αν ο Βοϊτίλα είπε στον Αρχιεπίσκοπο της Βιέννης για το εγκληματικό παρελθόν του Σάντους.

Για τον Όβερμπεκ, “φαίνεται ότι η απάντηση είναι όχι.”

“Ο αγαπητός μας Πάπας”

Η πολωνική εκκλησία αντέδρασε έντονα στους νέους ισχυρισμούς, με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας να επικρίνει επίσης το βιβλίο.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, υπερασπίστηκε τον Βοϊτίλα, αποκαλώντας τον “αγαπητό μας πάπα” και κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι “προχωρούν πέρα από την πολιτισμένη συζήτηση”.

Το κυβερνών εθνικιστικό και λαϊκίστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει ένα ψήφισμα “που υπερασπίζεται το καλό όνομα του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'” στο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος του Λοτζ, Γκρέγκορζ Ρις, είπε ότι «κανείς στον κόσμο δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πολωνικός λαός στον Ιωάννη Παύλο Β’ σήμερα», αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του αείμνηστου Ποντίφικα.

Αλλά για τον Όβερμπεκ, «το πιο ενοχλητικό γεγονός είναι ότι (ο πάπας) ήταν πολύ επιεικής προς τους ιερείς που έκαναν τέτοια πράγματα, αλλά δεν έδινε σημασία στα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Έχουμε συνηθίσει σε αυτό το συμπονετικό, ζεστό, συμπαθητικό άτομο» όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον Πάπα, είπε ο Όβερμπεκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy