Ο παραγωγός του «Emancipation» ζήτησε συγγνώμη επειδή έφερε φωτογραφία σκλάβου στην πρεμιέρα

Ο παραγωγός της ταινίας «Emancipation», Τζόι ΜακΦάρλαντ ζήτησε συγγνώμη μετά την κριτική που δέχθηκε επειδή παρουσίασε στην πρεμιέρα του φιλμ στο Λος Άντζελες, μια φωτογραφία του σκλαβωμένου άνδρα, γνωστού ως «Whipped Peter», που αποτέλεσε έμπνευση για το κινηματογραφικό έργο.

«Ζητώ ολόψυχα συγγνώμη από όσους προσέβαλα φέρνοντας μια φωτογραφία του Πίτερ στην πρεμιέρα του “Emancipation”» ανέφερε ο ΜακΦάρλαντ σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Instagram.

«Η πρόθεσή μου ήταν να τιμήσω αυτόν τον αξιόλογο άνθρωπο και να υπενθυμίσω στο ευρύ κοινό ότι η εικόνα του όχι μόνο επέφερε αλλαγή το 1863, αλλά εξακολουθεί να αντηχεί και να προωθεί την αλλαγή σήμερα».

Η φωτογραφία απεικονίζει έναν άνδρα, ο οποίος δραπετεύει από τη σκλαβιά με σημάδια στην πλάτη του από μαστίγωμα. Η φωτογραφία είναι γνωστή ως «Whipped Peter» και «The Scourged Back».

Ο Τζόι ΜακΦάρλαντ δέχτηκε ευρεία κριτική, όταν αποκάλυψε ότι είχε μαζί του την αυθεντική φωτογραφία του 1863 του «Whipped Peter», του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γκόρντον, ενώ συζητούσε με δημοσιογράφο του Variety στην πρεμιέρα της ταινίας.

«Έχω τη φωτογραφία. Αυτή είναι η πρωτότυπη φωτογραφία από το 1863. Ήθελα να είναι εδώ απόψε. Ήθελα ένα κομμάτι του Πίτερ να είναι εδώ απόψε», είπε ο ΜακΦάρλαντ κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας.

«Δυστυχώς, τόσα πολλά αντικείμενα και φωτογραφίες δεν έχουν διατηρηθεί. Και ανέλαβα την επιμέλεια και τη δημιουργία μιας συλλογής για τις μελλοντικές γενιές» συμπλήρωσε.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ταινία “Emancipation” ανακάλυψα φωτογραφίες ιστορικά σημαντικών ατόμων των οποίων οι ιστορίες έπρεπε επίσης να ειπωθούν. Μια φωτογραφία του Μάρτιν Ντιλέινι, είναι δάνειο στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων και αυτή τη στιγμή εκτίθεται. Το σχέδιό μου ήταν πάντα να δωρίσω τις φωτογραφίες στο κατάλληλο ίδρυμα, σε συνεννόηση με την κοινότητα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να ξεκινήσω αυτή τη διαδικασία από τώρα».

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας του θεάματος, μεταξύ άλλων η δημιουργός του κινήματος #OscarsSoWhite, Έιπριλ Ρέιν και ο ιδρυτής της Black List, ετήσιας έκδοσης που παρουσιάζει τα πιο δημοφιλή σενάρια του Χόλιγουντ που δεν μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, Φράνκλιν Λέοναρντ εξέφρασαν αγωνία και «απέχθεια» για την απόφαση του παραγωγού να επιδείξει τη φωτογραφία.

Ο Φράνκλιν Λέοναρντ αμφισβήτησε το ενδιαφέρον και το σκεπτικό του παραγωγού για τη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με σκλάβους Αφροαμερικανούς.

«Γιατί σας ανήκει η φωτογραφία; Γιατί την φέρατε στην πρεμιέρα μιας ταινίας, εάν η πρόθεση είναι να τη διατηρήσετε με σεβασμό; Θέλατε “ένα κομμάτι του Πίτερ” εδώ; Συλλέγετε αναμνηστικά σκλάβων που θα δωριστούν μετά το θάνατό σας; Τι κάνετε με αυτά; Τόσες πολλές ερωτήσεις» έγραψε στο Twitter o Λέοναρντ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.