Ο παρακαμπτήριος Γερμασόγειας ανοίγει δρόμους και για άλλα σημαντικά έργα

Με την αποσυμφόρηση του πυρήνα του χωριού μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και το γραμμικό πάρκο

 

Ένα έργο που αποτελούσε απαίτηση του Δήμου Γερμασόγειας για πολλές δεκαετίες μπήκε επιτέλους στη διαδικασία της υλοποίησής του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απαλλαγή του πυρήνα του χωριού από τα επικίνδυνα και οχληρά τροχοφόρα.

Πρόκειται βέβαια για τον πολυσυζητημένο «παρακαμπτήριο δρόμο», ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο της Γερμασόγειας και ακολουθώντας μια ευθεία στην ανατολική πλευρά του χωριού και κατά μήκος της κοιλάδας, καταλήγει στην οδό Ισαβέλλας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο δρόμος περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, καθώς και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις όπου απαιτείται. Επίσης, πλαισιώνεται από πλακόστρωτα πεζοδρόμια, νησίδες πρασίνου, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων, ενώ σε όλο το μήκος του θα γίνει υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών και θα καλύπτεται από σύγχρονο οδικό φωτισμό. Θα γίνει επίσης τοπιοτέχνηση των χώρων πρασίνου και ανάδειξη του παλαιού νερόμυλου. Στα πλαίσια της κατασκευής του έργου, θα γίνουν επίσης βελτιώσεις του υφιστάμενου δευτερεύοντος οδικού δικτύου μήκους 1,5 περίπου χλμ.

Το έργο που, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, στην πρώτη του φάση που αφορά δύο περίπου χιλιόμετρα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για να προχωρήσει και η υλοποίηση δύο ακόμα σημαντικών έργων που είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού του πυρήνα της ενορίας Αγίας Παρασκευής και το γραμμικό πάρκο του ποταμού Άμαθου, που θα συμβάλουν αφενός στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κυριάκο Ξυδιά, ο παραδοσιακός πυρήνας είναι καθορισμένος και η Τοπική Αρχή βρίσκεται σε διαβούλευση με τον διαχειριστή οικογένειας που κατέχει συγκεκριμένα ακίνητα στην πλατεία, σε μια προσπάθεια αυτά να περιέλθουν στην κυριότητα του δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθούν για χρήσεις που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο ιστορικό κέντρο της Γερμασόγειας.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του γραμμικού πάρκου κατά μήκος της κοίτης του ποταμού και του υπό κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου, ο δήμος έχει ορίσει τοπογράφο, ο οποίος έχει αποτυπώσει τον ποταμό Άμαθο και σε πρώτη φάση θα οριοθετήσει τον πεζοδρόμο και τον ποδηλατόδρομο κατά μήκος του ποταμού προχωρώντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο δήμος προσβλέπει στη σύντομη ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου ώστε να ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή του, υλοποιώντας το όραμα της Τοπικής Αρχής που ανέκαθεν ήταν να παρέχεται η δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής, να περπατούν και να ποδηλατούν σε μια όμορφη διαδρομή που θα συνδέει το φράγμα Γερμασόγειας με τη θάλασσα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.