Ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά και η ανοδική πορεία του πληθωρισμού προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και αδιέξοδα. Η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει εξανεμιστεί, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά οδηγείται σε κατάρρευση. Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική με στοχευμένες κρατικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ λόγω των πολιτικο-ιδεολογικών της αγκυλώσεων απορρίπτει τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και επιμένει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στη λεγόμενη αυτορρύθμιση της αγοράς…

Η ακρίβεια γονατίζει όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Αν δεν ληφθούν άμεσα, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αρνητικών επιπτώσεων όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις και ευρύτερα για την οικονομία, με σοβαρές κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη ποσοστό πέραν του 10% από την αγοραστική τους δύναμη, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν διπλάσιο κόστος ενέργειας και ηλεκτρισμού και οδηγούνται σε κλείσιμο. Οι αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις ΜμΕ. Αυξάνονται οι δόσεις των δανείων και γίνεται δυσκολότερη η δανειοδότηση από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αρνείται να εξετάσει και να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που εισηγείται το ΑΚΕΛ. Προτάσεις που θα έφερναν άμεσα και ουσιαστική ελάφρυνση για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις και ευρύτερα για την οικονομία. Δεν συζητά η κυβέρνηση ΔΗΣΥ τη φορολόγηση των υπερκερδών, τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα, ούτε είναι διατεθειμένη να επαναφέρει το θεσμό της ΑΤΑ.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές αδράνειας που ακολουθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, επιβαρύνουν την όλη κατάσταση και περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια που αδυνατούν να στήσουν το νοικοκυριό τους. Νέοι είτε βρίσκονται στην ανεργία, είτε παίρνουν εξευτελιστικούς μισθούς των 900 ευρώ, είτε δεν έχουν στέγη και αδυνατούν να αποκτήσουν -τα ενοίκια είναι εξωφρενικά υψηλά και καταγράφεται νέος κύκλος αυξήσεων μέχρι και 30% στα υλικά οικοδομής.

Επιβάλλεται λοιπόν η προοδευτική αλλαγή διακυβέρνησης με τον Α. Μαυρογιάννη. Αλλαγή που θα φέρει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, όπου μαζί με την ανάπτυξη και τη στήριξη των επιχειρήσεων θα υπάρχει και κοινωνική αλληλεγγύη και στήριξη για όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη και είναι πολλοί σήμερα…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy