Ο πιο καλός ο αθλητής… ήμουν εγώ στην τάξη

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ποιος είπε ότι ο καλός αθλητής δεν χρειάζεται τη μόρφωση ή ότι ένας άριστος μαθητής δεν μπορεί να προχωρήσει στον αθλητισμό; Ο καιρός που οι αθλητές στην Κύπρο έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ αθλητισμού και μόρφωσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορεί ως χώρα να είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε πολλά θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, εντούτοις υπάρχουν τα καλά παραδείγματα στα οποία μπορούμε να χτίσουμε.

Ο θεσμός του Αθλητικού Σχολείου που ξεκίνησε το 2006 και εξελίχθηκε στην πορεία, έφτασε σήμερα σε πολύ καλό σημείο και με ζηλευτά, χειροπιαστά αποτελέσματα.

Και οι 17 απόφοιτοι του Αθλητικού Σχολείου Λευκωσίας το 2013, φοιτούν σήμερα σε πανεπιστήμια και εξακολουθούν να αθλούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι επιτυχίες των μαθητών-αθλητών τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά μαθήματα αυξήθηκαν κατά πολύ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η νοοτροπία, η κουλτούρα που καλλιεργείται σ’ αυτά τα παιδιά, όπως θα διαπιστώσουμε από τα λεγόμενα των ίδιων.

Αθλούνται, γιατί τους αρέσει. Διαβάζουν, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί το θέλουν οι ίδιοι. Κοπιάζουν, κουράζονται αλλά δεν νιώθουν να στερούνται κάτι από τους υπόλοιπους μαθητές.

Επισκεφθήκαμε το Αθλητικό Σχολείο Λευκωσίας που λειτουργεί στο Λύκειο Κύκκου Β’ και συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο του σχολείου και με μαθητές-αθλητές που φοιτούν εκεί.

Basketathletiko2

Πρωινές προπονήσεις και περισσότερες ώρες στο σχολείο

Σκοπός του Αθλητικού Σχολείου, όπως μας εξήγησε ο Νίκος Μεγάλεμος, Υπεύθυνος του Αθλητικού Σχολείου Λευκωσίας, είναι να δώσει ευκαιρία περισσότερης προπόνησης στους ταλαντούχους αθλητές της Κύπρου, συνδυάζοντας, ωστόσο, την άθληση με την εκπαίδευση. Σ’ αυτό φοιτούν αθλητές υψηλού επιπέδου και τους δίδεται η ευκαιρία να βελτιωθούν στο άθλημά τους, χωρίς όμως να στερούνται τη μόρφωση, η οποία είναι η ίδια με τους υπόλοιπους μαθητές. Στα κριτήρια για ένταξη στο Αθλητικό Σχολείο δεν είναι μόνο οι υψηλές επιδόσεις στον αθλητισμό αλλά και ο γενικός βαθμός στα μαθήματα και η καλή διαγωγή (πάνω από 15 και διαγωγή κοσμιοτάτη)!

Οι μαθητές-αθλητές έχουν τρεις πρόσθετες, πρωινές, προπονήσεις τη βδομάδα και είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συνέχιση των απογευματινών προπονήσεων. Οι προπονήσεις αυτές αντιστοιχούν σε έξι διδακτικές περιόδους, εκ των οποίων κάποιες «εξοικονομούνται» από τις ώρες της Φυσικής Αγωγής, της Ολυμπιακής Παιδείας. Οι υπόλοιπες ώρες προστίθενται ως όγδοη περίοδος στο καθημερινό πρόγραμμα. Δηλαδή, το πρόγραμμα τελειώνει στις 2.15 αντί στην 1.30 μ.μ. όπως των υπόλοιπων μαθητών.

Μέσα στο σχολείο προπονούνται μόνο οι αθλητές του ταεκβοντό και του ποδοσφαίρου. Οι προπονήσεις για τα υπόλοιπα αθλήματα γίνονται σε διάφορα στάδια. Κάποιοι μαθητές πάνε απευθείας στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ στους υπόλοιπους παρέχεται λεωφορείο που αναχωρεί η ώρα 7.20 το πρωί από το σχολείο.

Δεν πρέπει ο αθλητής να αδιαφορεί για τα μαθήματά του…

Το Αθλητικό Σχολείο πρόσθεσε τις ώρες προπόνησης που χρειάζεται κάποιος αθλητής, σημειώνει ο κ. Μεγάλεμος. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι την Τρίτη και Πέμπτη που δεν έχουν προπόνηση, προστέθηκαν κάποιες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας εν είδει ιδιαίτερων μαθημάτων για τους μαθητές του Αθλητικού Σχολείου που υστερούν σε κάποια μαθήματα.

Οπως εξηγεί, κάποιοι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν αυτά τα μαθήματα, γιατί η ακαδημαϊκή τους επίδοση δεν βγάζει γενικό βαθμό 15 που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της φοίτησής τους. Είναι ξεκάθαρο στους μαθητές ότι η φοίτηση στο Αθλητικό Σχολείο είναι μιας μορφής κρατικής υποτροφίας. «Δεν πρέπει ο αθλητής να αδιαφορεί για τα μαθήματά του και να κρατεί μια θέση που θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποιος άλλος» υπογραμμίζει ο κ. Μεγάλεμος.

Kolympiathletiko

7η η Κύπρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα

«Εμείς δεν διεκδικούμε το 100% της επιτυχίας ενός αθλητή αλλά μέρισμα αυτής της επιτυχίας. Δεν μπορούμε εμείς να αντικαταστήσουμε την προπόνηση, τη δουλειά του απογεύματος. Προσθέσαμε, όμως, σ’ αυτή τη δουλειά» τονίζει ο Υπεύθυνος του Αθλητικού Σχολείου κάνοντας λόγο για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μαθητικής Ολυμπιάδας του 2013-2014 είναι επίτευγμα για μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο, αφού κατετάγη έβδομη στα μετάλλια μπροστά από χώρες-μεγαθήρια.

Σε πανεπιστήμια και οι 17 απόφοιτοι του 2013

Ο σκοπός του Αθλητικού Σχολείου είναι να δώσει στους μαθητές-αθλητές ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές να διεκδικήσουν θέση σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο χωρίς να στερούνται την αθλητική τους καριέρα. Από τους 17 μαθητές που αποφοίτησαν το 2013, οι 10 φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 2 σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και οι υπόλοιποι 5 σε ξένα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να αθλούνται σε υψηλό επίπεδο.

Τέλης Αριστοτέλους: Τεράστια εμπειρία…

Telis

Ο Τέλης Αριστοτέλους είναι τελειόφοιτος μαθητής του Αθλητικού Σχολείου και αυτή την περίοδο προετοιμάζεται εντατικά μαζί με τους συμπαίχτες του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Γαλλίας, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και για τις παγκύπριες εξετάσεις, για να διεκδικήσει μια θέση σε πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Βλέποντας τα παιδιά στο μπάσκετ, νομίζω ότι βελτιωθήκαμε όλοι πάρα πολύ μέσα από τη δουλειά με τον προπονητή μας.

Το Αθλητικό Σχολείο είναι τεράστια εμπειρία» τονίζει ο Τέλης. Σημειώνοντας ότι βελτιώθηκε πολύ ως αθλητής, εξηγεί ότι είναι διαφορετικό να έχεις τη δυνατότητα για τρεις επιπρόσθετες προπονήσεις τη βδομάδα. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν οι αθλητές που φοιτούν σε άλλα σχολεία, αναφέρει.

Η καθημερινότητα του Τέλη δεν είναι ίδια με τους άλλους συνομηλίκους του. Ξυπνά στις 6.30 το πρωί και η ώρα 7.30 -πριν καν κτυπήσει το κουδούνι για την πρώτη περίοδο στο σχολείο- ξεκινά την προπόνησή του στο Στάδιο Ελευθερία. Η προπόνηση διαρκεί μέχρι τις 8.30, οπόταν και πρέπει να ετοιμαστεί για το σχολείο και η ώρα 9.00 να μπει στην τάξη για το μάθημα.

Οσον κουραστικό και αν είναι αυτό το πρόγραμμα για έναν έφηβο, ο Τέλης δεν σκέφτηκε ποτέ ότι οι συμμαθητές του είναι πιο τυχεροί απ’ αυτόν, επειδή δεν ξυπνάνε απ’ τα χαράματα και δεν ταλαιπωρούνται τόσο πολύ.

«Επειδή μου αρέσει το μπάσκετ, ποτέ δεν ξύπνησα το πρωί και να πω ότι ”βαριέμαι να πάω προπόνηση”» σημειώνει ο Τέλης, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι το καθημερινό του πρόγραμμα είναι κουραστικό. Πέραν από τις πρωινές προπονήσεις έχει και τις απογευματινές με την ομάδα του.

Τον ρωτήσαμε εάν νιώθει ότι στερείται ελεύθερο χρόνο σε σύγκριση με τους συμμαθητές του… «Τι να στερούμαι; Μου αρέσει να αθλούμαι και να προπονούμαι. Δεν θα ήθελα να κάνω κάτι άλλο».

Μαλβίνα Ηλία: Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο

Malvina

Παρά το γεγονός ότι η Μαλβίνα Ηλία ξεκινά καθημερινά από την άλλη άκρη της Λευκωσίας, από τα Λατσιά, για να έρθει στο σχολείο, είναι ευχαριστημένη, γιατί η ζωή της είναι συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. Η τελειόφοιτη αθλήτρια χειροσφαίρισης (χάντμπολ) ξυπνά απ’ τις 6 το πρωί αλλά, παρά την κούραση, όταν αναχωρεί απ’ το σπίτι, για να πάει στην προπόνηση, δεν σκέφτεται τίποτε άλλο. Ανυπομονεί για την ώρα που θα ξεκινήσει η πρωινή προπόνηση. «Είμαστε όλοι μαζί οι αθλητές στις προπονήσεις και έχουμε ένα κοινό στόχο» τονίζει η Μαλβίνα.

Είναι αρκετά κουραστικό το πρόγραμμα της ημέρας, αλλά η Μαλβίνα είναι ξεκάθαρη: «Εμείς το επιλέξαμε. Δεν ήρθαμε στο Αθλητικό Σχολείο για να κάνουμε μόνο προπονήσεις και να αφήσουμε πίσω τα μαθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε μαθήματα, γιατί όλοι θέλουμε να σπουδάσουμε. Εχουμε στόχους».

Η Μαλβίνα θέλει να δώσει εξετάσεις και να φοιτήσει στη Σχολή Αξιωματικών στην Ελλάδα. «Είναι δύσκολο και χρειάζεται διάβασμα, αλλά τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο» υπογραμμίζει.

Σκέφτηκε πολλές φορές την επαγγελματική ενασχόληση με τον αθλητισμό αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει προοπτική για το άθλημα της χειροσφαίρισης. Της αρέσει, όμως, πάρα πολύ και θα συνεχίσει να ασχολείται με το άθλημα. «Δεν σημαίνει ότι επειδή θα σπουδάσω κάτι άλλο, θα εγκαταλείψω το χάντμπολ» σημειώνει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.