Αυξημένες φαίνεται ότι είναι οι αμοιβές των ειδικών ιατρών στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και με βάση τα σενάρια που έχουν γίνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, ο ΟΑΥ έχει αρχίσει τις επαφές του με τις Επιστημονικές Εταιρείες των διάφορων ειδικοτήτων των γιατρών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για το πώς αλλάζουν τα δεδομένα σε περιβάλλον ΓεΣΥ καθώς και για το πώς θα διαμορφωθούν οι αμοιβές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο ΟΑΥ έχει ολοκληρώσει τα σενάρια και για τις 32 ειδικότητες, τα οποία και έχουν σταλεί στην ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για να ενημερώσει με τη σειρά της τους γιατρούς.

Ωστόσο κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει γίνει με τις τοπικές συνελεύσεις του ΠΙΣ να διεξάγονται χωρίς να παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία ενώπιον των γιατρών, κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι αναμένουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με το ΓεΣΥ.\

Χαρακτηριστικό είναι δε το παράδειγμα όπου ανάμεσα στους γιατρούς «κυκλοφορούσε» πως η κάθε επίσκεψη θα ήταν σε τιμές ΓεΣΥ 15 ευρώ ενώ 15 ευρώ τιμάται η κάθε μονάδα όπου κάθε επίσκεψη καλύπτεται με τρεις μονάδες άρα 45 ευρώ. Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, ο οποίος σε επαφές που είχε με τους γιατρούς διαπίστωσε ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης.
Τώρα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις αμοιβές των ειδικοτήτων ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις 30 παρουσιάζεται αύξηση η οποία αγγίζει το 30%, σε μια ειδικότητα τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια ενώ σε μια άλλη υπήρχαν μειώσεις τις οποίες ο ΟΑΥ έχει εξισορροπήσει.

Αύξηση κατά 21% στις αμοιβές των ΩΡΛ

Σε ό,τι αφορά την ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας, όπως τους εξηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπολογισμός έγινε με βάση την επίσημη αναλογιστική μελέτη, τα δεδομένα των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σήμερα εκτιμάται για τη συγκεκριμένη ειδικότητα ότι στις 100 επισκέψεις με βάση τις πιο συχνές υπηρεσίες η συνολική αμοιβή φθάνει τις 5.096 χιλιάδες ευρώ ενώ σε περιβάλλον ΓεΣΥ οι επισκέψεις αυξάνονται καταρχήν κατά 10% και η συνολική αμοιβή θα αγγίζει τις 6.175 χιλιάδες ευρώ με τη διαφορά στις αμοιβές να καταγράφει μια αύξηση του 21%.
Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ιατρική πράξη της αφαίρεσης βυσμάτων κυψελίδας η αρχική αμοιβή έτσι όπως περιγράφεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες κυμαίνεται από 50 μέχρι 60 ευρώ.

Ο ΟΑΥ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό είναι γύρω στα 44 ευρώ αφού υπολογίζει ένα ποσοστό δωρεάν επισκέψεων και υπηρεσιών προς συγγενείς και συναδέλφους κάτι που θα θεωρείται ως κέρδος στο ΓεΣΥ αφού και οι υπηρεσίες προς αυτούς θα χρεώνονται. Έτσι με τις μονάδες που προσφέρονται με το ΓεΣΥ, δεδομένου και του ότι η επίσκεψη θα χρεώνεται επίσης επιπλέον, η αμοιβή ανέρχεται στα 53 ευρώ. Εάν σήμερα από τις 100 ιατρικές πράξεις οι 30 αφορούν στην αφαίρεση βυσμάτων κυψελίδας τότε η συνολική αμοιβή φθάνει τα 1.320 ευρώ. Σε περιβάλλον ΓεΣΥ οι επισκέψεις αυξάνονται σε 33 και η συνολική αμοιβή φθάνει τα 1.733 ευρώ.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη ενημέρωση ενώπιον της Βουλής αυξημένες θα είναι οι αμοιβές σε όλες τις ειδικότητες, σε κάποιες περισσότερο και σε κάποιες λιγότερο. Επίσης όπως είχε αναφερθεί όλες οι διαδικασίες προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων. Ήδη σχετικοί κανονισμοί έχουν σταλεί στη Βουλή για συζήτηση ενώ σύντομα αναμένεται να σταλούν και οι τελευταίοι που αφορούν την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ.


Συνεχίζουν την προσπάθεια αναστολής του ΓεΣΥ

Οι τριγμοί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ φαίνεται ότι συνεχίζονται όχι μόνο από πλευράς ιατρών αλλά και από πολιτικούς οι οποίοι επιθυμούν την αναστολή εφαρμογής του εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Το θέμα αυτό είχε άλλωστε ειπωθεί ακροθιγώς και την προηγούμενη εβδομάδα εντός Βουλής όπου είχε γίνει ενημέρωση για το ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επεσήμανε πως το κόμμα του νοιάζεται για την ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ προσθέτοντας ότι τη ραχοκοκαλιά θα αποτελέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις για τους Κύκλωπας και Λαιστρυγόνας και τις Κασσάνδρες στο δρόμο του ΓεΣΥ έχουν δικαιωθεί αφού «κάποιοι εργάζονται υπογείως για μη εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Εξάλλου, την Τετάρτη ο τέως Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, επιβεβαίωσε τα όσα φέρουν κάποιους πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα, να προωθούν «αναβολή» του ΓεΣΥ.
Μέσω του λογαριασμού του στο twitter o κ. Παμπορίδης έγραψε: «Eτοιμαστείτε όπου να ’ναι να ακούσετε πολιτικούς να ζητούν ”αναβολή ή μια μικρή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του ΓεΣΥ για να προετοιμαστούμε καλύτερα”. Να το τσιμεντώσουμε, που λέμε».
Επίσης κάλεσε και τους γιατρούς να δώσουν πραγματικούς αριθμούς για τις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα. Το όλο ζήτημα σχολίασε και ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου κάνοντας λόγο για «σύστημα πολιτικά και γεωγραφικά κατανεμημένο».

Ελένη Κωνσταντίνου