«Ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η ακρίβεια δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2022, λόγω της συνεχιζόμενης προς τα πάνω επίδρασης των προαναφερθέντων παραγόντων που σχετίζονται με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης εν μέσω της πανδημίας καθώς και της προβλεπόμενης συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα».

Εξάλλου τα στοιχεία της ΑΗΚ δείχνουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί για τη διμηνία Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα χρεωθούν με Μέση Μηνιαία Σταθμική Τιμή Καυσίμων 784,59 ευρώ, σε σύγκριση με 501,69 ευρώ που χρεώθηκαν τη διμηνία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Δηλαδή η σχετική χρέωση θα είναι αυξημένη σε ποσοστό πέραν του 50%.

Και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού η Μέση Μηνιαία Σταθμική Τιμή Καυσίμων επηρεάζεται από το κόστος δικαιωμάτων αερίου, το οποίο εκτοξεύτηκε. Ενδεικτικά στους λογαριασμούς για τη διμηνία Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η χρέωση για ανάκτηση του κόστους αερίου θα είναι 7,1634 cent/ KWh για τους καταναλωτές υψηλής τάξης, 7,2419 cent/ KWh για τους καταναλωτές μέσης τάξης και 7,3325 cent/ KWh για τους καταναλωτές χαμηλής τάξης.

Η αντίστοιχη χρέωση τη διμηνία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ήταν 2,1824 cent/ KWh για τους καταναλωτές υψηλής τάξης, 2,2064 cent/ KWh για τους καταναλωτές μέσης τάξης και cent/ KWh για τους καταναλωτές χαμηλής τάξης. Δηλαδή η χρέωση θα είναι τριπλάσια!

Υπό το βάρος των πιο πάνω στοιχείων και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, η μόνη ελπίδα που απομένει στους καταναλωτές είναι να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος τον οποίο ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%.

Επίσης, εάν η κυβέρνηση θέλει να θέσει χρονικό όριο στην εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να θέσει παράλληλα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δικών της υποχρεώσεων. Δηλαδή όλων όσων έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, αλλά δεν τα έκανε. Μάλιστα μπορούν να διασυνδεθούν τα δύο.

Δηλαδή να καθοριστεί ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει χαμηλός μέχρι την εισαγωγή φθηνού φυσικού αερίου, την προώθηση των ΑΠΕ και τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς.

Οι καταναλωτές κουράστηκαν να πληρώνουν για τα λάθη της κυβέρνησης. Άλλωστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο τις ψηλές χρεώσεις. Η κρίση του κορονοϊού έχει γονατίσει την πραγματική οικονομία.

Η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα δεν θα είναι πρωτοτυπία. Το έκανε ήδη η Ισπανία καθώς και άλλες χώρες. Ας αφήσουν επιτέλους τις δικαιολογίες οι κυβερνώντες. Οι πολίτες βαρέθηκαν τα ψέματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.