Ο πληθωρισμός στα ύψη, με τον ΣΠΟΔ να κάνει λόγο για θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,8% τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 109,4, μετά από ετήσιες αυξήσεις 14,4% το Δεκέμβριο του 2021 και 13,8% το Νοέμβριο (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο του 2022 συνέβαλαν οι πλείστες εγχώριες και διεθνείς συνιστώσες του. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ενίσχυσε τους Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην ευρωζώνη που απαρτίζουν τον ΣΠΟΔ.

Επιπλέον, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγραφών ακινήτων και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία. Σημαντική ετήσια άνοδο παρουσιάζει και η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Θετική επίδραση εξακολουθούν να ασκούν στον ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα οι αφίξεις τουριστών και ο όγκος λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ιανουαρίου.

Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude) συμβάλλει στη συγκράτηση της ανόδου του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο, αφού κατέγραψε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Τέλος, σε ρυθμούς ανάκαμψης θα συνεχίσει να κινείται η κυπριακή οικονομία σύμφωνα με τον θετικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022, παρόλο που η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου (Brent Crude) και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας εξακολουθούν να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της.

Ο ΣΠΟΔ καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.