«Ο πληθωρισμός θα επεκταθεί σύντομα στην οικονομία» – Καμπανάκι για τις ελλείψεις που ήδη παρουσιάζονται στη γεωργία

Η ταχεία προσαρμογή πρέπει να είναι ο πυρήνας της συλλογικής μας απάντησης, δήλωσε την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, σε ομιλία στο 12ο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Λεμεσό.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας είπε ότι μέσα από αυτή την κρίση οι χρηματοπιστωτικές αγορές γνώρισαν άνθηση, αλλά την ίδια ώρα έδειξαν και εκτεταμένες στρεβλώσεις, με μεγάλες μετακινήσεις επενδύσεων μακριά από παραγωγικούς προορισμούς. Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνουν την υπερβολική ρευστότητα σε μη παραγωγικούς σκοπούς και συνεχίζουν να λειτουργούν ως μια δευτερεύουσα έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να επιταχύνεται. Ανέφερε επίσης πως ενώ φαινομενικά το κεφάλαιο παραμένει αλώβητο, η παραγωγική ικανότητα επηρεάστηκε από τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού και τις μεταβολές των τιμών που επηρεάζουν ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής.

Για την Κύπρο, ο Μ. Περσιάνης είπε ότι ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα σημειώνεται στις μεταφορές και τη στέγαση, και ότι φαίνεται να είναι όλο και πιο πιθανό να επεκταθεί σύντομα σε άλλα μέρη της οικονομίας. Είπε ότι οι ελλείψεις φαίνονται ήδη σε τομείς όπως η γεωργία. Ταυτόχρονα, είπε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές έχουν επίσης αλλάξει συνήθειες και προτιμήσεις.

Σημείωσε ότι η ταχύτητα αλλαγής στις συνήθειες των καταναλωτών από την πλευρά της προσφοράς, στα πρότυπα συμπεριφοράς και ακόμη και στις προτιμήσεις των επενδυτών, είναι πραγματικά συγκλονιστική από ορισμένες απόψεις. Ανέφερε ότι αλλαγές σημειώνονται και στην ίδια την κοινωνία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.