Ο πόλεμος αποδυναμώνει Ρωσία και ΕΕ. και ισχυροποιεί τις ΗΠΑ

epa09817537 U.S. President Joe Biden speaks in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 11 March 2022. Biden called for an end to normal trade relations with Russia, clearing the way for increased import tariffs, and announced a ban on Russian-made vodka and caviar. EPA/Al Drago / POOL

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν στοχεύουν στο να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά να στραγγαλίσουν πολιτικά και οικονομικά τη Ρωσία, η οποία είναι το αντίπαλο δέος και αμφισβητεί τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα. Αν τα καταφέρουν να πνίξουν τη Ρωσία, ο επόμενος τους στόχος θα είναι η Κίνα. Οι Αμερικανοί αναζητούν ήδη αφορμές για τη στάση της Κίνας απέναντι στη Ρωσία, αλλά φαίνεται πως δεν τους σηκώνει σε αυτή τη φάση να στρέψουν τα πυρά τους και εναντίον της Κίνας.

Οι πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν στοχεύουν σε καμία των περιπτώσεων στον τερματισμό του πολέμου. Εάν ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος, θα ενεργούσαν πολύ διαφορετικά. Θα παρέμβαιναν ώστε να μην ξεκινήσει καν ο πόλεμος, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες της Μόσχας για επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, αμέσως μετά που ξέσπασε ο πόλεμος, θα μπορούσαν πριν εξαγγείλουν την καταιγίδα των οικονομικών κυρώσεων να έδιναν πρωταρχικό χώρο στο διάλογο και στη διπλωματία, μεσολαβώντας προς τις δυο πλευρές -Ρωσία και Ουκρανία- για τερματισμό των αιματοχυσιών και όχι να στέλνουν βαρύ οπλισμό στον ουκρανικό στρατό βάζοντας περαιτέρω φωτιά στις πολεμικές συρράξεις.

Όσο περνά ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στοχεύουν στρατηγικά στο να αποδυναμωθεί η Ρωσία και να απολέσει τη δυνατή και ισχυρή παγκόσμια φωνή της για μια σειρά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Οι οικονομικές κυρώσεις και αντικυρώσεις επηρεάζουν καθοριστικά και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες μαστίζονται από πληθωριστικές τάσεις και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Κι αυτό είναι πάλι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά επωφελούνται, πωλώντας πρώτες ύλες στην Ευρώπη σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Οι ΗΠΑ θέλουν μια Ευρώπη αδύναμη και ανίσχυρη, η οποία να ρυμουλκείται.

Το συμφέρον της ΕΕ είναι να αναλάβει μια αξιόπιστη και ειλικρινή πρωτοβουλία για τερματισμό του πολέμου. Κάθε ημέρα που συνεχίζει ο πόλεμος εκτός από το βαρύ κόστος για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανοίγουν και νέες πληγές για την Ευρώπη -παρατεταμένη οικονομική κρίση και νέο βάρος από το αυξανόμενο κύμα προσφύγων προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.