Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπληξε τη ζήτηση.

Οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πτώση ήταν μια «ορατή» ένδειξη του αντίκτυπου που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη γερμανική οικονομία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα αντανακλάται σε πολύ πιο συγκρατημένη ζήτηση, ειδικά από τη ζώνη εκτός του ευρώ», πρόσθεσε το Υπουργείο.

Οι ξένες παραγγελίες εκτός της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 13,2% τον Μάρτιο, ενώ η ζήτηση από το εσωτερικό του μπλοκ αυξήθηκε κατά 5,6%.

Οι εγχώριες παραγγελίες κατέγραψαν ήπια πτώση 1,8%.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά που χρησιμοποιούνται από εταιρείες παραγωγής, τα οποία μειώθηκαν κατά 8,3%.

«Σε αυτούς τους πολιτικά και οικονομικά δύσκολους καιρούς, η μείωση δείχνει επίσης μια αυξανόμενη απροθυμία για επενδύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Destatis.

Τα ενδιάμεσα αγαθά σημείωσαν πιο μέτρια πτώση 1,5% τον Μάρτιο, ενώ οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,4%.

«Αυτή η πτώση απέχει ακόμη πολύ από την κατάρρευση των παραγγελιών που παρατηρήθηκε στην αρχή των πρώτων περιορισμών λόγω πανδημίας την άνοιξη του 2020», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING bank.

Αλλά «ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νέες τριβές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Κίνα θα προσθέσουν μεγαλύτερη πίεση στις παραγγελίες και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την οικονομία τους επόμενους μήνες», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.