O πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να λήξει σύντομα – Η άποψη Κυπρίων διεθνολόγων

Κύπριοι διεθνολόγοι μιλάνε για «πόλεμο   επιβολής κόστους» στην Ευρώπη.

 

Δρ Κώστας Γουλιάμος: H Ρωσία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις αποτελεσματικά σε αντίθεση με Ε.Ε. και Αμερική

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Δρ Γουλιάμος είπε πως «τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο είναι αποτέλεσμα της επέμβασης ΗΠΑ ΕΕ και του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς». «Ακόμη χειρότερα η εκλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Απρίλιο του 2019 ενίσχυσε την πολιτική της ρήξης με τη Μόσχα που είχε ωστόσο ξεκινήσει ο προκάτοχός του. Στο μεταξύ η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ εντείνεται, αφού η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης», προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση, είπε, η πολιτική του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση αναζωπυρώνει τις μιλιταριστικές τάσεις, επαναφέροντας έντονα την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και ενώ η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα έπρεπε να έχει οδηγήσει και στη διάλυση του ΝΑΤΟ, το οποίο ως γνωστό δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της «σοβιετικής απειλής», παρακολουθούμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και βόρεια (σκανδιναβικές χώρες, Βαλτική) και την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη. Επί του ουκρανικού ζητήματος, είπε, «η Μόσχα ήταν αυτή που ξεκίνησε τις εχθροπραξίες στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ηθικός αυτουργός και εγκέφαλος της σημερινής κρίσης είναι οι ΗΠΑ.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως η Μόσχα είχε καταθέσει στους Αμερικανούς δύο σχέδια συνθηκών με στόχο τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, απαιτώντας το επίσημο πάγωμα της διεύρυνσης. Αντ’ αυτού όμως, οι ΗΠΑ συνέχισαν την πολιτική των παραβιάσεων της συμφωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ (υπογράφηκε το 1997), βάσει της οποίας υπήρχε εγγύηση στη Μόσχα για αποφυγή εγκαταστάσεων νέων μόνιμων στρατιωτικών υποδομών». Όπως δηλώνει ο Δρ Γουλιάμος, «πλέον έχει ανοίξει για τα καλά το κουτί της Πανδώρας του αναθεωρητισμού, του παρεμβατισμού και της αμφισβήτησης των συνόρων όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Είναι σαφώς ευδιάκριτος ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στο βαθμό που το ΝΑΤΟ δυνητικά εμπλέκεται στις μάχες με το πρόσχημα είτε της “ανθρωπιστικής βοήθειας” είτε της “εδραίωσης της Δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη” ή της “μακροπρόθεσμης ασφάλειας”».

Η δε ουκρανική κρίση δείχνει να αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή καθώς αποδεικνύεται πως η νέα «αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων» δεν αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας για τους λαούς, αλλά «έναν κόσμο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων», προσθέτει. «Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία οδηγούν σε μία πολυδιάστατη κρίση, από τις πιο επικίνδυνες που έχουν εκδηλωθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», όπως σημειώνει. Φαίνεται πως η Ρωσία είναι καλύτερα εξοπλισμένη και έτσι μπορεί και αντιμετωπίζει τις αυστηρές κυρώσεις πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι ανέμεναν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, είπε. «Αντίθετα σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται πλέον ΕΕ και Αμερική». Όσο δε για το ενεργειακό ζήτημα, ο Δρ Γουλιάμος υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ είχαν θέσει ως στόχο, πριν τη ρωσο-ουκρανική διένεξη, «την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου». «Έτσι η πίεση της Ουάσινγκτον προς τα ευρωπαϊκά κράτη-δορυφόρους τους για απεξάρτηση έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου της ακρίβειας. Άλλωστε μια απλή επισκόπηση στην αύξηση των ενεργειακών τιμών το 2021, αποδεικνύει πως ουσιαστικά πίσω απ’ την έκρηξη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας κρύβονται οι ίδιες βαθύτερες αιτίες, όπως είναι οι ανταγωνισμοί των ομίλων, τα μερίδια αγοράς, οι σφαίρες επιρροής», ανέφερε.

Καταλήγοντας, είπε «τελικά, η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας πρέπει να ερμηνευτεί με όρους ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής πειθαρχίας, ώστε να μπορεί στη συνέχεια η Ουάσινγκτον να ανοίξει -μαζί με τις φίλιες πολιτικές και οικονομικές της δυνάμειςένα ακόμα μέτωπο στην Ασία, με βασικό στόχο την Κίνα».

 

Δρ Γιώργος Κέντας: Ο Πούτιν θέλει να επιφέρει κόστος και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κληθείς να σχολιάσει τη συμπλήρωση των έξι μηνών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πώς βλέπει την κατάσταση και εντός των δύο χωρών και εκτός, ο Δρ Κέντας είπε ότι «εντός της Ουκρανίας υπάρχει μια πολύ μεγάλη κρίση.

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον εισβολής από τη Ρωσία, ένα πολύ μεγαλύτερο κράτος με ισχυρότερα ποσοτικά στοιχεία ισχύος. Υπάρχει μεγάλος αριθμός θυμάτων, αιχμαλώτων, προσφύγων και εκτοπισμένων. Η Ουκρανία έχει χάσει ένα κομμάτι της επικράτειάς της και δεν έχει πια πρόσβαση στη θάλασσα. Από την άλλη, η Ουκρανία δέχεται συστηματική βοήθεια από δυτικά κράτη σε σύγχρονους εξοπλισμούς, συμβούλους και πρόσβαση σε δορυφορική τεχνολογία. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αυτή η πίεση που δέχεται η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η χώρα θα οδηγηθεί σε πολύ βαθιά προβλήματα».

Στη Ρωσία, ανέφερε, «ο πόλεμος είναι “απόμακρος”, καθώς το θέατρο των επιχειρήσεων είναι εκτός της επικράτειας της χώρας. Το πλήγμα των κυρώσεων δεν έχει επιφέρει τόσα προβλήματα, έτσι ώστε να νιώσουν την πίεση οι Ρώσοι πολίτες. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν αρκετά θύματα ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, απάντησε, «ναι, θα συνεχιστεί. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός σκοπός της Ρωσίας. Τι επιδιώκει με τον πόλεμο αυτό. Το σίγουρο είναι ότι από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα οι στόχοι και οι επιδιώξεις της κάθε πλευράς μεταβάλλονται. Για τη Ρωσία ο πόλεμος αυτός δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και τα κράτη που την στηρίζουν. Ο Πούτιν θέλει να επιφέρει κόστος και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοχεύει με αυτό τον πόλεμο να προκαλέσει χάος στην Ευρώπη, σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, ενεργειακής ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών».

Ερωτηθείς πώς βλέπει τους επόμενους μήνες και τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού και του επισιτιστικού εφοδιασμού τόσο στην ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Δρ Κέντας είπε ότι «οι χειμώνες στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη είναι δύσκολοι. Εάν δεν υπάρξει ενεργειακή επάρκεια θα προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η επιλογή του περιορισμού στη χρήση της ενέργειας είναι φιλόδοξη αλλά όχι ρεαλιστική, διότι οι ενεργειακές ανάγκες καθορίζονται από αστάθμητους παράγοντες. Στους επόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβριο 2022 μέχρι και τον Μάρτιο/Απρίλιο 2023, θα δοκιμαστούν οι δομές και οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είναι συνηθισμένοι με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά δεν είναι προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουν με περιορισμένα μέσα ή και χειρότερα με την απουσία βασικών μέσων». Όσον αφορά την επισιτιστική αλυσίδα το πρόβλημα, σημείωσε, ήδη υπάρχει. «Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο», συμπλήρωσε, «είναι ο πληθωρισμός και η μετατόπιση του κόστους της ενέργειας στον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Σε παρατήρηση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να υποχωρήσει, αφού έχει τον έλεγχο του 20% της χώρας και αν η χώρα του μπορεί να κρατήσει, ο Δρ Κέντας είπε ότι ο «Πούτιν φαίνεται να ήταν πολύ πιο προετοιμασμένος στη διαχείριση των συνεπειών του πολέμου απ’ ό,τι εκτίμησαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει πια παραδοχή ότι οι κυρώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα εναντίον της Ρωσίας. Αντίθετα, η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές πλεόνασμα κερδών. Αναπάντεχα για τους Δυτικούς, ο Πούτιν έχει κερδίσει αρκετά χρήματα, αλλά και χρόνο για να επαναπροσδιορίσει τις αγορές των ενεργειακών του προϊόντων».

Στο θέατρο των επιχειρήσεων, ωστόσο, «τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως σχεδιάστηκαν στον Κρεμλίνο. Αντίθετα, προκλήθηκαν σοβαρές απώλειες. Όμως για τον Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ένας πόλεμος για την Ουκρανία, αλλά ένας πόλεμος που αξιοποιείται ως μέσο για επιβολή κόστους στην Ευρώπη. Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει τα μέσα για να συντηρήσει τον πόλεμο αυτό και ο Πούτιν την αποφασιστικότητα να επιβάλει το πλάνο του», συμπλήρωσε.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.