Ο «πόλεμος» των κροτίδων κάθε Πάσχα

Της
Άντριας Ζαμανή

 

Είναι πραγματικά λυπηρό που κάθε χρόνο το Πάσχα σημαδεύεται από σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας των κροτίδων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως αφορούν νεαρά άτομα. Ο μέχρι τώρα απολογισμός για το φετινό Πάσχα είναι ο ακρωτηριασμός δαχτύλων σε τρία άτομα. Και το χειρότερο για μένα είναι το γεγονός ότι οι δύο εξ αυτών είναι άτομα άνω των 30 ετών. Εκτός του ότι από μια ηλικία και μετά θα έπρεπε όλοι να συνειδητοποιούμε τους κινδύνους και να εκτιμούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, πώς μπορούμε μετά να ζητούμε από τους μικρότερους το οτιδήποτε; Μέχρι τα 18, ενδεχομένως, και το τονίζω, ενδεχομένως, να δίνεται το ελαφρυντικό της αθωότητας, του αυθορμητισμού και του πειραματισμού. Αλλά ένας 30χρονος τι μπορεί να κερδίζει από το παιχνίδι με τις κροτίδες; Ποια είναι η ευχαρίστηση που κρύβεται από το μπαμ μπουμ; Θα ήθελα κάποιος να μου το εξηγήσει πραγματικά. Βλέπει ένα 10χρονο τον θείο του, για παράδειγμα, να ρίχνει κροτίδες και λίγο αργότερα οι γονείς του προσπαθούν να τον πείσουν για την επικινδυνότητά τους. Μαντέψτε τι θα πετύχουν.

Επίσης, οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Ο τρίτος που υπέστη ακρωτηριασμό είναι μόλις 17 ετών, ένα μικρό δηλαδή αγόρι. Ίσως αν οι γονείς/κηδεμόνες του έδειχναν λίγη περισσότερη προσοχή να είχε αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός του. Δεν κρίνουμε προφανώς κανέναν, γιατί όπως ανέφερα, ο αυθορμητισμός αυτής της ηλικίας μπορεί να προκαλέσει το μυστήριο και την απορία για το άγνωστο, με αποτέλεσμα ο έφηβος να μπει στον πειρασμό και να θελήσει να δοκιμάσει να ρίξει μια κροτίδα. Επίσης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη γνωστή φράση «δεν πρόκειται να συμβεί σε εμένα». Και όμως, μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Δεν μπορώ να καταλάβω πόσοι ακόμη άνθρωποι πρέπει να τραυματιστούν, να πονέσουν, να υποφέρουν για να σταματήσουν να υφίστανται αυτά τα «έθιμα». Και χρησιμοποιώ εισαγωγικά γιατί για εμένα προσωπικά, έθιμο είναι μια παράδοση που προκαλεί ευχαρίστηση και δεν περιέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Βέβαια θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ανέφερα και το ρόλο που διαδραματίζει η Αστυνομία σε όλη αυτή τη συζήτηση. Έχουν και οι Αρχές ευθύνη, γιατί γνωρίζουν ότι συγκεκριμένες περιοχές στην Κύπρο έχουν τα ηνία στην κατοχή κροτίδων. Και σε αυτές ακριβώς τις περιοχές θα έπρεπε να υπάρχουν αυξημένες περιπολίες. Ωστόσο και φέτος το Πάσχα, οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας προσπάθησαν μέσω των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μεταφέρουν σε όλους το πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση κροτίδων. Άτομα τα οποία δυστυχώς υπέστησαν ακρωτηριασμό, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί με όλους μας για να μας δώσουν ο καθένας το δικό του μήνυμα. Εμείς, όμως, δεν καταλαβαίνουμε…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy