Ο πολιτισμός και η τέχνη χτίζουν γέφυρες

 Δικοινοτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού διοργανώνει το ΑΚΕΛ

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Τη διοργάνωση Δικοινοτικού Φεστιβάλ Πολιτισμού κάτω από το σύνθημα «Με γέφυρες τις ρίζες, πορεία προς το μέλλον» ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά από το Πολιτιστικό Γραφείο και το Γραφείο Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, καθώς και ευρύτερα από το Λαϊκό Κίνημα. Όπως επισημαίνει ο Επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους, αφού η αληθινή τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούσαν πάντα ένα μεγάλο όπλο του λαού μας ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση. Βέβαια, για το ΑΚΕΛ και ευρύτερα για το Λαϊκό Κίνημα οι κοινές δραστηριότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν είναι σημερινές, απλά τώρα είναι η ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες δράσεις σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Κύπρο μας.

 

 

 

«Τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων έχουν αυξηθεί οι πολιτιστικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Κύπρο. Έχουν δημιουργηθεί κοινές ομάδες, ενώ πολλά συγκροτήματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παρουσιάζονται σε κοινές εκδηλώσεις.  Την ίδια στιγμή οργανωμένοι φορείς και των δύο κοινοτήτων οργανώνουν σημαντικές δραστηριότητες, συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις κ.λπ. Οι φορείς που ασχολούνται με δικοινοτικές δραστηριότητες ξεπερνούν τους 80. Το ΑΚΕΛ και ευρύτερα οι οργανώσεις του  Λαϊκού  Κινήματος  έχουν  να επιδείξουν σωρεία δράσεων και πρωτοβουλιών και πρωτοστατούν διαμέσου του πολιτισμού να χτίσουν νέες γέφυρες συνεργασίας με τους συμπατριώτες μας τουρκοκυπρίους, αλλά και με τις άλλες κοινότητες της Κύπρου. Είναι αυτές τις δράσεις που θέλουμε να αναβαθμίσουμε, δίνοντάς τους μια περαιτέρω ώθηση σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Κύπρο μας. Η αληθινή τέχνη και πολιτισμός αποτελούσε πάντα  ένα μεγάλο όπλο του λαού μας ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση» ομολογεί ο Επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

 

Η δύναμη που κρύβει μέσα της η τέχνη

Ερωτηθείς εάν μέσα από τον πολιτισμό μπορούν να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά απαντά: «Όχι μόνο μπορούν να έρθουν κοντά, αλλά είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θυμηθούν οι πιο παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι μας τις κοινές μας ρίζες και τους αγώνες που από κοινού έδωσαν οι δύο κοινότητες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Στα ΜΜΕ και τη δημόσια ζωή επικρατούν οι διαχωριστικές απόψεις, ενώ προβάλλονται όλα αυτά που στοχεύουν στο να αυξήσουν τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση της δυνατότητας για ειρηνική συνύπαρξη με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους». Επίσης, ο Κώστας Κώστα αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο επιβεβαιώνει, από τη μια, ότι στο παρελθόν ο λαός μας δεν ήταν μπολιασμένος από το σαράκι του εθνικισμού και του σοβινισμού και από την άλλη τη  δύναμη που κρύβει μέσα της η αληθινή τέχνη, όπως αυτή εκφράστηκε από μεγάλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τεύκρος Ανθίας. «Είχα την τύχη, στο πλαίσιο του Pafos 2017, να παρακολουθήσω μια εκδήλωση για τον  Τεύκρο Ανθία στην Ανδρολύκου. Εκεί παρουσιάστηκε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία της ζωής του μεγάλου μας ποιητή, στην οποία ο Ανθίας το 1931 ήταν κρατούμενος των Άγγλων αποικιοκρατών και εξορίστηκε  από τη μια άκρη της Κύπρου στην άλλη, σε ένα αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό. Οι Άγγλοι κατακτητές τον πήραν στην Ανδρολύκου για να τον φέρουν αντιμέτωπο με τους Τουρκοκυπρίους του χωριού. Όμως τι πραγματικά συνέβη; Η φιλοξενία που έτυχε ο Τεύκρος Ανθίας από τους Τουρκοκυπρίους της Ανδρολύκου ήταν συγκλονιστική. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη ”Χαραυγή”, στις 6 Φεβρουαρίου του 1957: «Τέτοια υποδοχή δεν την περίμενα. Οι Ανδρολυκιώτες όχι μόνο δεν με φοβήθηκαν και δεν με απέφευγαν σαν λεπρό, όχι μονάχα δεν επηρεάστηκαν από τις συστάσεις των Άγγλων ”προσέξτε τον, είναι αριστερός”(!!!), αλλά από την πρώτη νύχτα με περιέβαλαν με αδελφική στοργή, ανθρώπινη αγάπη και μεγάλη εκτίμηση. ”Ξένος εσύ;” μου είπε κάποιος. ”Στο χωριό μας δεν υπάρχουν ξένοι. Καλώς όρισες, γιε μου!”». Αυτά θέλουμε να αναδείξουμε. Αυτές τις κοινές ρίζες. Αυτά τα φωτεινά παραδείγματα. Αυτά που ποτέ δεν διδαχτήκαμε στα σχολεία. Αυτά που οι κήρυκες του μίσους και του φανατισμού θέλουν να τα αφήσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στην εκδήλωση στην Ανδρολύκου υπήρξαν Τουρκοκύπριοι που με ενθουσιασμό άκουσαν για πρώτη φορά για τον Τεύκρο Ανθία και ζήτησαν να μεταφραστούν ποιήματά του στην τουρκική γλώσσα. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και πολλοί Ελληνοκύπριοι που θέλουν να μεταφραστούν κι άλλο ποιήματα Τουρκοκυπρίων ποιητών στα Ελληνικά. Είναι και αυτός ένας στόχος του δίμηνου πολιτιστικού μας Φεστιβάλ».

Με λύσσα πολέμησαν τις παραστάσεις του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα

Ερωτηθείς για το πόσο αισιόδοξος είναι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος με δεδομένο ότι και στην Κύπρο όσο και στον κόσμο δυστυχώς επικρατούν οι πολεμοχαρείς, η ακραία δυσπιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον ξένο και γενικά το μίσος και η βία, ο Κώστας Κώστα τονίζει ότι ο πολιτισμός και η τέχνη είναι δύναμη. «Ο  Πολωνός κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν είχε δηλώσει ότι ”ο πυρήνας της τωρινής στρατηγικής της κυριαρχίας του κεφαλαίου  έγκειται στο να ανάβει και να κρατά αναμμένο το φιτίλι της ανασφάλειας, του φόβου και της έλλειψης εμπιστοσύνης”. Στην Κύπρο ζούμε πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια αυτή τη στρατηγική.  Ο πραγματικός πολιτισμός και η αληθινή τέχνη βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής. Και ο πολιτισμός και η τέχνη είναι δύναμη. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυρίαρχοι κύκλοι και οι δυνάμεις της συντήρησης και του μίσους. Δέστε με τι λύσσα πολέμησαν τις παραστάσεις του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα. Ακόμα και προχτές υπήρξαν κόμματα που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ γι’ αυτό το λόγο. Όμως είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε ενθαρρυμένοι από τις συνεχείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κοινωνία. Ιδιαίτερα είμαστε ενθαρρυμένοι από τη νεολαία, ιδιαιτέρως από την ΕΔΟΝ. Είναι όμως και συνεχείς οι δράσεις που αναπτύσσουν ευρύτερα οι νέοι μας. Πρόσφατα είχαμε και την ίδρυση της Δικοινοτικής Ορχήστρας Νέων. Αυτός είναι ο δρόμος μας. Θα τον διαβούμε όσο δύσκολος και να φαίνεται. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία μας, αυτό επιβεβαιώνει ο κοινός μας πολιτισμός, οι κοινές μας ρίζες. Εμείς δεν μάθαμε να χτίζουμε τείχη. Εμείς μάθαμε να χτίζουμε γέφυρες. Γέφυρες συνεργασίας, γέφυρες ειρήνης, αλληλεγγύης, κατανόησης και αλληλοσεβασμού».

 

Πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο των εκδηλώσεων

 

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως σημειώνει ο Κώστας Κώστα, ξεκινά από το Πολιτιστικό Γραφείο και το Γραφείο Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, καθώς και ευρύτερα από το Λαϊκό Κίνημα με την προσδοκία να συμμετάσχουν  μαζικοί φορείς,  οργανωμένα  σύνολα καλλιτεχνών, πνευματικών ανθρώπων από όλες τις κοινότητες της Κύπρου και όλοι όσοι νοιάζονται για την κοινή επανενωμένη πατρίδα. Το πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσική, χορό, θέατρο, ποίηση, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, διαλέξεις, επισκέψεις και διαλέξεις σε ιστορικά μνημεία -καθώς και σε μνημεία που πρόσφατα έχουν αποκατασταθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά- και αφιερώματα σε δημιουργούς που άφησαν τη σφραγίδα τους στις τέχνες και τον πολιτισμό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Απρίλη – Μάη και θα κορυφωθούν με το μεγάλο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στο πάρκο της Ακρόπολης στη Λευκωσία. Ο χώρος των εκδηλώσεων είναι όλη η Κύπρος.

«Με βάση τα πιο πάνω καλούμε τα οργανωμένα σύνολα και τους καλλιτέχνες, ιδιαιτέρως απευθυνόμαστε στους νέους δημιουργούς,  που επιθυμούν να διοργανώσουν μια δική τους δραστηριότητα είτε να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όπως στείλουν τις προτάσεις τους στο e-mail: [email protected] ή στο fax: 22767144. Επίσης για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 22589521, 99419060. Δηλώσεις συμμετοχής επίσης μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά στο https://goo.gl/forms/38yyRnbomeeehmrj1. Καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρέχονται πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο και τον Τύπο».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy