Ο πολιτισμός ζωντανεύει επί σκηνής προς τιμήν των 90χρονων ΚΚΚ-ΑΚΕΛ

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θάνου Μικρούτσικου, την ενορχήστρωση και διεύθυνση του Θύμιου Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή εννέα καλλιτεχνών πραγματοποιείται απόψε η μεγάλη συναυλία προς τιμήν των 90 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ στις 8 μ.μ. στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος, θα ικανοποιήσει όλες τις γενιές που θα παραστούν, από τους πιο νέους μέχρι και τους μεγαλύτερους. «Στη συναυλία θα δώσουν το ”παρών” τους καλλιτέχνες και της γενιάς μου και της επόμενης γενιάς. Ο Γιώργος Νταλάρας, μια μεγάλη μορφή στο ελληνικό τραγούδι, η Γλυκερία, που είναι η λαϊκή τραγουδίστρια που άντεξε στο χρόνο και πολλοί της νέας γενιάς: ο Δημήτρης Μπάσης ένας ρωμαλέος τραγουδιστής, ο Γεράσιμος Αντρεάτος, η συνεργάτης μου και σπουδαία φωνή, Ρίτα Αντωνοπούλου και η Νατάσα Μποφίλιου, η οποία κάνει μια εξαιρετική καριέρα. Επίσης ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Κούλλης Θεοδώρου και η Umut Albayrak. Θα έχουμε μια σπουδαία ορχήστρα με επικεφαλής τον Θύμιο Παπαδόπουλο».

Καλοκαιρινή περιοδεία παρέα με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη

Οσον αφορά τα επόμενα σχέδιά του, όπως μαρτυρά, ο Θάνος Μικρούτσικος ετοιμάζεται για μια περιοδεία 35 συναυλιών παρέα με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη. «Τώρα το καλοκαίρι ετοιμάζομαι με έναν τραγουδοποιό της νέας γενιάς, γιατί πάντα μου αρέσει να συνεργάζομαι με την επόμενη γενιά, τον Μίλτο Πασχαλίδη, να κάνουμε μια περιοδεία 35 συναυλιών Μικρούτσικος-Πασχαλίδης. Θα είμαστε και στην Κύπρο στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΕΔΟΝ τον ερχόμενο Ιούλιο και είμαι σε αυτή τη φάση να εργάζομαι πάνω σε αυτό το πρότζεκτ».

«Η Ρόζα περίμενε τον Μητροπάνο»

Κατά τη συνομιλία μας με τον Θ. Μικρούτσικο αναφερθήκαμε και στη Ρόζα, σε ένα τραγούδι που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τη φωνή του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου.

«Το κείμενο για τη Ρόζα μου το έδωσε ο Αλκης Αλκαίος το 1985. Εδώ είναι η μεγάλη αξία του Αλκαίου, όταν πριν από 35 χρόνια διατυπώνει ”Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πως η ιστορία γίνεται σιωπή..”, το οποίο ισχύει και σήμερα. Αμέσως μελοποίησα το ποίημα, όταν το έφτιαχνα όμως είχαν χαλάσει τα μηχανήματα και ακουγότανε άθλια. Λίγους μήνες αργότερα ήμουν στη διαδικασία να κάνω την πρώτη μου συνεργασία με τη Χαρούλα Αλεξίου και της είχα γράψει κάποια τραγούδια και ήθελα να ακούσει κάποια που είχα γράψει όχι για την ίδια, αλλά εκείνον τον καιρό. Οταν της έβαλα τη Ρόζα δικαιολογημένα υπό μια έννοια έτσι όπως το άκουσε δεν κατάλαβε τίποτα και έτσι το πέρασε. Συγκεκριμένα άκουσε λίγο και μου λέει: ”Οχι, όχι προχώρα”. Ομως δέκα χρόνια αργότερα, όταν αντίστοιχα θα δούλευα με τον Μητροπάνο, του έγραψα κάποια τραγούδια αλλά ψάχναμε και άλλα δικά μου που ήδη είχα γράψει. Ετσι παίζω αυτή την κασέτα και την ώρα που ακούω τις πρώτες νότες αντιλαμβάνομαι ότι είναι η χαλασμένη κασέτα με τη Ρόζα και κάνω να την περάσω και δυο χέρια, ένα του Ηλία Μπενέτου του παραγωγού και ένα του Δημήτρη Μητροπάνου, μου πιάνουν τα χέρια και μου λένε ”άσε να το ακούσουμε” και έτσι έγινε αυτό που έγινε. Δεν είμαι μεταφυσικός, αλλά ίσως το τραγούδι αυτό να περίμενε τον Δημήτρη Μητροπάνο».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy