Ο Πολωνός Πρωθυπουργός ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει περισσότερο την Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, αναφέρθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει την Ουκρανία, για αυτό και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επίθεση από τον Βορρά, από τη Λευκορωσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, η νέα επίθεση αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η Ρωσία έχει μεγάλο απόθεμα σε πυρομαχικά και όπλα, διαθέτει πόρους για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατιωτών, τονίζει ότι η Πολωνία έχει προμηθεύσει ήδη την Ουκρανία με 250 άρματα μάχης και προγραμματίζεται η παράδοση άλλων 60, ενώ από κοινού με τους συμμάχους της θα αποστείλει και 14 Leopard.

Ο κ. Μοραβιέτσκι ασκεί κριτική στη Γερμανία ότι από τη μία πλευρά προσπαθεί σε κάποιο βαθμό να αναθεωρήσει τη στάση της και να στηρίξει την Ουκρανία και από την άλλη η γερμανική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Καγκελάριος Σολτς δείχνουν να πιστεύουν ακόμα και τώρα ότι θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα με τη Ρωσία, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδύνατο με αυτό το σχεδόν απολυταρχικό καθεστώς.

Επιπλέον, σχολιάζει ότι η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία και υπογραμμίζει ότι ενώ πριν από έναν χρόνο υπήρχε εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τώρα υπάρχει περισσότερο δυσπιστία, ιδίως μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Πολωνός Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να συμμετάσχουν πολλές άλλες χώρες της Συμμαχίας, ενώ στη συνέχεια, ως προς το αποτέλεσμα του πολέμου, παρατηρεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, η Κυβέρνησή του και ο ουκρανικός λαός είναι αυτοί που πρέπει να ορίσουν την ερμηνεία της νίκης, «για αυτό και δεν θα τοποθετηθώ επακριβώς επ’ αυτού, διότι εξαρτάται από εκείνους».

Αναφέρεται επίσης στο ζήτημα της συνέχισης της επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο, λέγοντας: «Το θεωρώ λάθος, διότι δίνει μόνο οξυγόνο στον Πούτιν και δεν φέρνει αποτέλεσμα. Με τέτοιες συνομιλίες ο Πούτιν πράγματι επιτυγχάνει τους στόχους του, διότι δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο και στον λαό του ότι όλοι θέλουν να συνομιλούν μαζί του και όλα εξαρτώνται από εκείνον».

Τέλος, ο Μοραβιέτσκι σχολιάζει ότι αν ο Ρώσος Πρόεδρος κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ο κόσμος θα είναι τελείως διαφορετικός και θα υπάρχει μια μόνιμη απειλή για τη Φινλανδία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, αλλά και τη Γερμανία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy