Ο Πρόεδρος ανέπεμψε «επιλεκτικά» το νόμο για την Τοπική Μεταρρύθμιση

Αρ. Δαμιανού: «Φαίνεται ότι οι λόγοι της αναπομπής είναι πολιτικοί και όχι συνταγματικοί»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα τους νόμους για τους δήμους και τις κοινότητες, αφού διαφωνεί με τη δημιουργία Δήμου Ακάμα και Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.

Στην αναπομπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διοικητική πρόταση δημιουργίας δήμων ή συνένωσης ή κατάργησής τους εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας με βάση το Άρθρο 177 του Συντάγματος.

Το αναπεμπόμενο μέρος του Νόμου περί Δήμων αφορά τους νέους Δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς. Η Βουλή ψήφισε τη δημιουργία Δήμου Ακάμα, ο οποίος αποτελείται από τον Δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίννιας, Κάθηκα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων. Επίσης, ψήφισε τη δημιουργία Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας, Ανδρολύκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρήτου Τέρρα, Μακούντας, Νέου Χωρίου, Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πωμού, Τέρα και Χρυσοχούς.

Ο Πρόεδρος ζητά αντί την ίδρυση του Δήμου Ακάμα να ιδρυθεί δήμος Δυτικής Πάφου, ο οποίος να συμπεριλαμβάνει τον Δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Κισσόνεργας, Χλώρακας, Έμπας και Λέμπας. Επίσης, ζητά την αφαίρεση των κοινοτήτων Ανδρολύκου, Δρούσειας και Νέου Χωρίου Πάφου από τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Σε σχέση με τον περί κοινοτήτων νόμο ζητά να καταργηθεί το σύμπλεγμα Η, που αφορά τις Έμπα, Λέμπα και Χλώρακα και ένταξη των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα σε Ενιαίο Σύμπλεγμα που να περιλαμβάνει τις Ανδρολύκου, Κάτω Αρόδες, Πάνω Αρόδες, Δρούσεια, Ίννια, Κάθηκα, Νέο Χωριό Πάφου και Φασλί. Αναφέρεται επίσης ότι οι αναπεμπόμενες διατάξεις, όχι μόνο δεν συνάδουν, αλλά αντιμάχονται τον ουσιαστικό σκοπό της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προσδιορίζεται ως η δημιουργία δυναμικών και λειτουργικών διοικητικών μονάδων, ικανών να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ευθύνες τους.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι λόγοι της αναπομπής είναι πολιτικοί και όχι συνταγματικοί». Ωστόσο, σημείωσε ότι θα καθοριστεί έκτακτη συνεδρία για να εξεταστεί η αναπομπή, αφού εντός 15 ημερών πρέπει να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.