Ο Πρόεδρος να επιστρέψει με γεμάτες και όχι άδειες βαλίτσες…

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου την Τετάρτη θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να καταθέσει από το πιο επίσημο βήμα του ΟΗΕ τις δικές του θέσεις και απόψεις για τα όσα διαδραματίζονται στον κόσμο, αλλά και να στείλει τα δικά του μηνύματα για το κυπριακό πρόβλημα, δεδομένου ότι και τον ερχόμενο Ιούλιο κλείνουν 50 ολόκληρα χρόνια εισβολής, κατοχής και διχοτόμησης της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή καθοριστική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το παρατεταμένο αδιέξοδο –έξι ολόκληρα χρόνια χωρίς συνομιλίες– και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Καλείται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να προσκομίσει προτάσεις και ιδέες και να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Αυτό σημαίνει συνομιλίες το συντομότερο από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και οι οποίες να είναι προσανατολισμένες για συμφωνία και λύση του Κυπριακού.

Σημαντικό θεωρείται και το γεύμα εργασίας που θα παρακαθίσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία χρειάζεται να επαναβεβαιώνουν συνεχώς ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει εντός των πλαισίων και εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κόβοντας τη «φόρα» της τουρκικής πλευράς που προωθεί αλλαγή της βάσης λύσης και τα δύο κράτη.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η προσπάθεια για μια τριμερή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, κάτι που αν γίνει μόνο θετικά θα προσθέσει.

Επομένως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλείται μέσα από τις επαφές και τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη να επιστρέψει στην Κύπρο με γεμάτες και όχι άδειες τις βαλίτσες στο Κυπριακό… Ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης και υπέρ της διχοτόμησης. Επειγόμαστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε εντός του φθινοπώρου να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy