Ο Πρόεδρος να μη διευκολύνει την Τουρκία…

ΓΓ ΑΚΕΛ: Επιστροφή στο διάλογο στη βάση όσων συμφωνήθηκαν διαχρονικά

 

Ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν στην πενταμερή διάσκεψη γίνονται από τη διαπραγματευτική ομάδα στη «μικρή» και «μεγάλη» της σύνθεση, με κυρίαρχο θέμα την πιθανή αντίδραση ή και εξέλιξη στο ενδεχόμενο κατάθεσης της «ιδέας» για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Το ΑΚΕΛ, που ήταν παραδοσιακά η σταθερά κύρια πολιτική δύναμη στην προσπάθεια για λύση και επανένωση στη βάση ΔΔΟ, τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η προσήλωση στην πρόταση στο συμφωνημένο πλαίσιο, που περιλαμβάνει τη διακήρυξη του Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι η ασπίδα της ε/κ πλευράς για λύση με βάση τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κληθείς να διατυπώσει την εκτίμησή του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην άτυπη διάσκεψη, παρατήρησε ότι «η προϊστορία μάς λέει ότι η Τουρκία πάντοτε υψώνει τον πήχη πριν από τέτοιου είδους συναντήσεις και εκεί συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά, γιατί ξέρει ότι ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα και να έχει συνέπειες». Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι δεν γνωρίζει πώς και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης θα χειριστεί τα ζητήματα στην άτυπη διάσκεψη «και είναι γι’ αυτόν το λόγο που εμείς ανησυχούμε». Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο, που «θεωρούμε ότι αφαιρεί όλα τα προσχήματα από την τουρκική πλευρά για να επιμένει στις απαράδεκτές της αξιώσεις. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση από τον Πρόεδρο στην πρόταση που έχουμε καταθέσει».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Τ. Τσελεπή στη διαπραγματευτική ομάδα, ο Α. Κυπριανού υπενθύμισε την απάντηση που είχε αποσταλεί στον Πρόεδρο σε σχετική επιστολή του. Ότι δηλαδή, «αν και εφόσον αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ, των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και των δεδομένων όπως είχαν διαμορφωθεί με την Κοινή Διακήρυξη τον Φλεβάρη του 2014, τότε ο κ. Τσελεπής θα συμμετείχε στην ομάδα». Ενόψει της σύγκλησης της ομάδας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας το τι θέλουμε και να πάμε με συνέπεια και προσήλωση σε αυτά τα οποία έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί με στόχο να υποχρεώσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για λύση δύο κρατών, να τερματίσει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ και στα Βαρώσια και να επιστρέψει στο διάλογο, στη βάση εκείνων που έχουν συμφωνηθεί διαχρονικά. Αυτό είναι το κυρίαρχο κατά την άποψή μας αυτή τη στιγμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που να δυσκολεύει την Τουρκία και όχι να την διευκολύνει».

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η αντιπρόεδρος και βουλευτής Αννίτα Δημητρίου σημειώνει ότι «εμείς παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στις θέσεις μας για μια λύση στο πλαίσιο της ΔΔΟ, βασισμένης στα ψηφίσματα των ΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να διεκδικήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Το Κίνημα Οικολόγων καλεί την κυπριακή πλευρά να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε «να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις…» Η Συμμαχία Πολιτών διατηρεί επιφυλάξεις για την Πενταμερή.

Νίκη Κουλέρμου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy