Ο Πρόεδρος θα κριθεί στις 25/11

Νέα επίθεση Προεδρικού στον Ακιντζί πριν από την τριμερήΔεν αναιρεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τη διαπίστωσή του πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κοιτάζει προς «άλλες κατευθύνσεις» στο Κυπριακό, ωστόσο αναμένει να τον κρίνει εκ του αποτελέσματος της τριμερούς στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου χθες για το Ακάμα και κληθείς να επαναλάβει δηλώσεις που έκανε ραδιοφωνικά το πρωί ως προς τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μορφή της λύσης, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι θα τον κρίνει εκ του αποτελέσματος της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο. «Θα έχουμε πάρα πολλά να πούμε» τότε, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι δεν αναιρεί τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα «για το αλληθώρισμα του κ. Αναστασιάδη προς άλλες κατευθύνσεις. Τίποτα δεν αναιρούμε».

Κληθείς να σχολιάσει εάν από τις δικές του συναντήσεις με τουρκοκυπριακά κόμματα έχει την ίδια πληροφόρηση με κυβερνητική πηγή ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να συζητήσει τους όρους αναφοράς στο Βερολίνο, ο Α. Κυπριανού είπε ότι με τα τ/κ πολιτικά κόμμ ατα που έχουν συναντηθεί «μας δίδουν μια πολύ διαφορετική εικόνα και για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί και για τις προθέσεις της Τουρκίας. Θα φανεί στις 25 του Νοέμβρη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δεν πρέπει να πάμε στη συνάντηση στο Βερολίνο, θεωρώντας ότι και ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία θα επιδιώξουν να παίξουν έναν αρνητικό ρόλο. Στο παρελθόν, είπε, πηγαίναμε με τέτοια προσέγγιση σε αρκετές συναντήσεις και συναντούσαμε μια έκπληξη, «με αποτέλεσμα να αυτοσχεδιάζουμε». Ο Α. Κυπριανού είπε ότι δέχεται την επιχειρηματολογία που λέει ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό ή θέλει άλλες μορφές λύσεις.

Ωστόσο, συνέχισε, ο δικός μας στόχος θα έπρεπε να ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Για 2,5 χρόνια, είπε, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση για 1,5 χρόνια έψαχνε να βρει το πλαίσιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η αντίληψη που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα είναι ότι τουλάχιστον κι εμείς έχουμε ευθύνες για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα και το παρατεταμένο αδιέξοδο που ακολούθησε. «Είναι μοναδική ευκαιρία λοιπόν να πάμε στη συνάντηση στο Βερολίνο και είτε να υποχρεώσουμε τον κ. Ακιντζί -αν θεωρούμε ότι δεν θα συνεργαστεί- να συνεργαστεί, είτε, αν δεν συνεργαστεί, να τον εκθέσουμε».

Ακιντζί: Με αποφασιστικότητα

Στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο θα προσέλθει με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να ανοίξουν το δρόμο σε ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο μήνυμά του για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δημιουργία της «τδβκ» -όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος- δεν αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού μεταξύ δύο ίσων λαών -όπως και πάλι ανέφερε- κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή, αλλά επιπλέον θα είναι «προς διευκόλυνση» (σ.σ. αυτού του στόχου).

Επίθεση στον Ακιντζί

Στις τοποθετήσεις Ακιντζί επέλεξε να «επιτεθεί» η κυβέρνηση λίγο πριν την τριμερή, ταυτίζοντας για ακόμη μια φορά το ζήτημα της πολιτικής ισότητας με «προνόμια». «Η εμμ ονή σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ είναι δημοκρατική παραδοξότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή ανακοίνωση της Προεδρίας, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση. Δημήτρης Παλμύρης