Ο Πρόεδρος της Κίνας επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στις «μονομερείς δυτικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις και στη «δικαιοδοσία της μακράς χειρός» σε ομιλία του σήμερα, χωρίς να αναφέρεται άμεσα στις τιμωρητικές ενέργειας σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.


Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε βάρος της Ρωσίας, αλλά έχει επίσης υπάρξει προσεκτική στο να μην προσφέρει βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

Σε ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στο ετήσιο Φόρουμ Μποάο για την Ασία στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, ο Σι προειδοποίησε ότι η οικονομική «αποσύνδεση» και οι τακτικές άσκησης πίεσης, όπως η διακοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν θα αποδώσουν.

«Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια» που στηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», δήλωσε ο Σι. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες».


Η Ρωσία έχει επιμείνει ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενδυναμώσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων.

Η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν ολοένα και πιο στενές σχέσεις και η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Κίνα αποδίδει την ουκρανική κρίση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο Σι δήλωσε ότι χρειάζονται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, αλλά είπε επίσης ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.


Η κινεζική οικονομία είναι αντιμέτωπη με αντιξοότητες από τον αντίκτυπο της επιθετικής της προσπάθειας να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της COVID-19, ειδικά στο οικονομικό της κέντρο, τη Σαγκάη. Κατά τη σημερινή του ομιλία, ο Σι δεν αναφέρθηκε στην κρίση της Covid που αντιμετωπίζει η Κίνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.