Ο Πρόεδρος της Βουλής να γεμίζει την καρέκλα και να της δίνει κύρος

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές και οι διεργασίες των κομμάτων για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Βουλής. Πολλά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να γέρνει η πλάστιγγα είτε προς τη μια είτε προς την άλλη υποψηφιότητα.

Δύο κόμματα, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Βουλής με τους αρχηγούς των κομμάτων τους. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους και το όλο σκηνικό είναι ρευστό.

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται ούτε επαφές να έχουν, ούτε να συνεργαστούν με το ΕΛΑΜ. Ανάλογη δήλωση δεν έγινε από πλευράς του ΔΗΣΥ ή από πλευράς ΔΗΠΑ. Προφανώς θεωρούν το ΕΛΑΜ στρατηγικό σύμμαχό τους, αφού το εντάσσουν στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μαζί ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ συγκεντρώνουν μόνο 24 ψήφους. Συνεπώς, εάν επιτευχθεί συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων συγκεντρώνονται 30 ψήφοι, ικανός αριθμός ώστε ο Πρόεδρος της Βουλής να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει η ΕΔΕΚ, τότε τα υπόλοιπα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν 27 ψήφους που είναι δυνατό να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, αρκεί να μη συνταχθεί η ΕΔΕΚ (4 ψήφοι) με τα κόμματα του κυβερνητικού στρατοπέδου ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ (24 ψήφοι).

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του ΔΗΣΥ, το οποίο θέλει να στηρίξει είτε δικό του υποψήφιο είτε υποψήφιο από άλλο μικρό κόμμα, έχοντας στο μυαλό την «εξαργύρωση» για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η Βουλή είναι το νομοθετικό σώμα που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, οπότε για καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο θα πρέπει γίνουν προσπάθειες απ’ όλα τα κόμματα που κατατάσσουν τον εαυτό τους στο χώρο της αντιπολίτευσης να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Βουλής από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ποιος θα είναι; Ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να γεμίζει την καρέκλα και να της δίνει κύρος. Να διαθέτει γνώσεις, εμπειρία, εντιμότητα, αναγκαία προσόντα για να μπορεί να ηγηθεί του κοινοβουλίου. Να έχουμε πάντα υπόψη ότι η προηγούμενη επιλογή του ΔΗΣΥ να στηρίξει και να εκλέξει τον Δ. Συλλούρη επέφερε πλήγμα για το κύρος ολόκληρου του κοινοβουλίου και μας άφησε διεθνώς εκτεθειμένους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.