Ο Πρόεδρος του Μεξικού καταδίκασε εκ νέου το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, καταδίκασε χθες για ακόμη μια φορά τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι η Κούβα δεν θα έπρεπε να είναι απομονωμένη, πολιτικά μιλώντας. Δεν θα έπρεπε να στραγγαλίζεις τους Κουβανούς επειδή επέλεξαν να μείνουν στην πατρίδα τους», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, αναφερόμενος στο εμπάργκο που επιβάλλεται από την Ουάσινγκτον στην Αβάνα για πάνω από μισό αιώνα.

«Τάσσομαι εναντίον του αποκλεισμού, θεωρώ πως είναι απάνθρωπος. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απομονώνει και να στραγγαλίζει έναν λαό», είπε ο αρχηγός του κράτους, χαρακτηρίζοντας «οπισθοδρομική» την πολιτική των ΗΠΑ. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει το σύστημα διακυβέρνησής της, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του λαού της και την ιστορία της, πρόσθεσε ο Μεξικανός Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις νέες αντεγκλήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας γύρω από μια απαγορευμένη διαδήλωση αντιφρονούντων που τελικά ματαιώθηκε.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κλιμακώθηκαν επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τερμάτισε σχεδόν όλες τις πτήσεις από τη χώρα του προς την Κούβα εξαιρουμένων μόνο ορισμένων με προορισμό την Αβάνα, απαγόρευσε στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται στο νησί της Καραϊβικής και επέβαλε όριο στα εμβάσματα των Κουβανοαμερικανών.

Οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν μοιάζουν να έχουν εκλείψει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.