Ο προσφυγικός κόσμος έχει καθήκον να στηρίξει το ΑΚΕΛ

Του Νίκου Κέττηρου*

Για όσους έχουμε μεγαλώσει στους προσφυγικούς συνοικισμούς, η εικόνα που επικρατεί σήμερα σε αυτούς, 47 χρόνια μετά την εισβολή, δεν μας αφήνει αδιάφορους. Ή καλύτερα, μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τους παππούδες και τους γονείς μας σε ακατάλληλες, πολλές φορές, κατοικίες που δεν αντιστοιχούν στην αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.

Σχεδόν οκτώ χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΔΗΣΥ, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι χειρότερη από ποτέ. Οι κυβερνητικοί οικισμοί εκπέμπουν μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης με γερασμένες πολυκατοικίες που χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση, κοινόχρηστους χώρους σε άθλια κατάσταση και ηλικιωμένους πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι και ανήμποροι στους ορόφους των πολυκατοικιών-φυλακών, χωρίς ανελκυστήρες.

Αυτά είναι αποτελέσματα πολιτικών αποφάσεων, πολλών εκ των οποίων λήφθηκαν το 2013. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του τερματισμού των στεγαστικών σχεδίων, των περικοπών στη συντήρηση των προσφυγικών οικισμών και του γενικότερου ακρωτηριασμού της προσφυγικής πολιτικής.

Δυστυχώς η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική έχει πολλά κενά. Τέτοια είναι:

– Απουσία ουσιαστικών στεγαστικών σχεδίων που να στηρίζουν αποτελεσματικά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του προσφυγικού κόσμου.

– Στασιμότητα και καθυστερήσεις στη συντήρηση των κυβερνητικών οικισμών και στην εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

– Απουσία σχεδίου το οποίο να στηρίζει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

– Απουσία διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων στο πώς διατίθενται οι τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει την ευθύνη για την ανυπαρξία της προσφυγικής πολιτικής. Με σειρά υπουργικές αποφάσεις το 2013 έθεσε σε μεγάλο βαθμό σε αχρηστία τα προσφυγικά σχέδια καθιστώντας τα απρόσιτα στον προσφυγικό κόσμο. Ταυτόχρονα, παρά τη σχετική νομοθεσία, τερμάτισε τα σχέδια ανέγερσης πολυκατοικιών εντός κυβερνητικών οικισμών και της παραχώρησης οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, ενώ κούρεψε τις προσφυγικές χορηγίες.

Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη χάραξης και εφαρμογής προσφυγικής πολιτικής με τρόπο που να αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής το έχει πληρώσει και συνεχίζει να το πληρώνει ο προσφυγικός κόσμος.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει από το 2018 συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των προσφυγικών θεμάτων. Φωνή βοώντος. Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν μπήκε στον κόπο να μας ζητήσει να τις συζητήσουμε.

Κατανοούμε ότι ίσως να μην είναι εφικτή η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μέτρων που προτείνουμε. Την ίδια στιγμή όμως επιμένουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει τη σταδιακή και σύντομη υλοποίησή τους.

Με τις προτάσεις μας ως ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε να αποτελούμε εκείνη την πολιτική δύναμη που αναγνωρίζει τις θυσίες του προσφυγικού κόσμου. Ταυτόχρονα, διατρανώνουμε ότι κύριός μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός της προσφυγιάς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό με κάθε μέσο και κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

* Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy