Του

Νίκου Κέττηρου*

 

Ανάμεσα στα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή του κάθε σκεπτόμενου ψηφοφόρου, κυρίως σε προεδρικές εκλογές, είναι το διακύβευμα των εκλογών, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ξεχωριστά.

Ας σταθούμε στα διακυβεύματα της επόμενης πενταετίας, τα οποία κυρίως σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα είναι κρίσιμα και ιστορικά. Έχει λεχθεί ότι εάν χαθεί και η επόμενη πενταετία, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην προς το χειρότερο.

Από τη μια έχουμε τον νυν Πρόεδρο, ο οποίος έπαιξε για άλλη μια φορά με την ελπίδα του λαού μας για λύση και επανένωση. Και όταν έφθασε στην κρίσιμη στιγμή, αναλώθηκε σε τακτικισμούς και παλινδρομήσεις, θέτοντας τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τις εκλογικές σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον του τόπου. Έφυγε από τις συνομιλίες και παρά το αφήγημα το δικό του και των συνεπικουρούμενών του, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του επιρρίπτει ευθύνες στις πλευρές και απαλλάσσει τις εγγυήτριες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και την Τουρκία, αποδίδοντας παράλληλα και τα εύσημα για την εποικοδομητική τους στάση…

Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει σε πολύ δύσκολη θέση. Το ενδεχόμενο λύσης έχει απομακρυνθεί. Ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι σήμερα πιο ορατός από ποτέ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Νίκος Αναστασιάδης, οι εκπρόσωποί του αλλά και στελέχη του Συναγερμού, άφηναν υπονοούμενα ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να δεχθεί δήθεν την «όποια λύση». Λένε ψέματα και το γνωρίζουν. Ουδέποτε το ΑΚΕΛ είπε στον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε παραχωρήσεις. Το χειρότερο είναι ότι δεν ανησυχούν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αντιθέτως επιμένουν να επιδίδονται σε ανοίκεια προπαγάνδα προκειμένου να απαξιώσουν το ΑΚΕΛ και να πείσουν για τους χειρισμούς τους.

Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει διαχρονικά με τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα του ότι είναι κόμμα πατριωτικό. Οι θέσεις του δικαιώθηκαν από την ίδια την ιστορία. Δικαιώνονται από τον λαό.

Ας πάμε και στους άλλους υποψηφίους. Τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Λιλλήκα.

Για να καταλάβουμε την «αποτελεσματικότητα» των προτάσεών τους για το Κυπριακό θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος. Ποιοι μιλούν εκεί για «νέα στρατηγική», για εγκατάλειψη της ομοσπονδίας; Το κόμμα των εποίκων και η ακροδεξιά. Πραγματικά θα ήταν δώρο γι’ αυτούς εάν η ε/κή πλευρά υιοθετούσε μια «στρατηγική» που διευκόλυνε τα σχέδιά τους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή και προσάρτηση με την Τουρκία.

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ λένε ότι θέλουν δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο. Η ΕΔΕΚ την έχει αποκηρύξει επίσημα. Η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά; Πώς καταλήγουν σε ενιαία στρατηγική όταν ο στόχος είναι διαφορετικός; Ποτέ δεν απαντήθηκε αυτό το ερώτημα. Όπως και δεν απαντήθηκε το ερώτημα για τη στάση της κυρίας Θεοχάρους που τον στηρίζει να παρακαθίσει σε δείπνο με τους εκπροσώπους ενός φασιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, η οποία κατηγορείται για πολιτικές δολοφονίες. Αντίθετα η κυρία Θεοχάρους ζητούσε και τα ρέστα από τους ευρωβουλευτές που είχαν την τόλμη να αρνηθούν την πρόσκληση.

Ο Γιώργος Λιλλήκας τι πραγματικά πιστεύει στο Κυπριακό; Πριν λίγα χρόνια ήταν υπερασπιστής της ΔΔΟ. Αργότερα μιλούσε για χαλαρή ομοσπονδία και έγραφε αναφορές για λύση δύο κρατών. Σήμερα μιλά κι αυτός για νέα στρατηγική. Αύριο ποιος ξέρει;

Απέναντι σε αυτούς ο Κύπριος ψηφοφόρος θα πρέπει να βάλει τον Σταύρο Μαλά. Ένα άνθρωπο με ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό ο οποίος ούτε μεταλλάχθηκε ούτε άφησε ασάφειες για μια χούφτα ψήφους. Ο Σταύρος Μαλάς εμπνέει εμπιστοσύνη και μπορεί να αντιπαραταχθεί στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει βυθίσει το Κυπριακό στη στασιμότητα αλλά και στους Παπαδόπουλο και Λιλλήκα που διακηρύττουν μια νέα στρατηγική, η οποία θα βάλει τον τόπο σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ο Σταύρος Μαλάς, με την καθαρότητα του λόγου του, είναι ο υποψήφιος που ενώνει, δεν διχάζει, προτείνει, δεν δημαγωγεί, ξέρει τι θέλει και πού πάει, με ασφάλεια και σιγουριά.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου