Ο ΠτΔ δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Irfan Siddiq, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την επίτευξη δίκαιης, δημοκρατικής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα ως χώρα.

Ο Irfan Siddiq παρέδωσε την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τα διαπιστευτήριά του, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης με το κ. Siddiq, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια και στήριξη στον ίδιο και την ομάδα του για την επιτέλεση των καθηκόντων τους και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για στενή συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου σε όλους τους τομείς και επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε την προσήλωσή του στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μια συνολικής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ανέλυσε τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και παραβατικές ενέργειες, τόσο εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους, κυρίως στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Από την πλευρά του ο κ. Siddiq ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή και προνόμιο ο διορισμός του στη θέση του Υπατου Αρμοστή και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Επεσήμανε ακόμα ότι στη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζοντας τις ως σχέσεις μεταξύ εταίρων.

Πρόσθεσε ότι αυτή η νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου βασίζεται σε κοινές αξίες, όπως το κράτος δικαίου, αλλά και στο γεγονός ότι αμφότερες χώρες είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην από κοινού συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία, στους κοινούς θεσμικούς δεσμούς και στο σύστημα κοινού δικαίου, καθώς και στις εξαίρετες σχέσεις των δύο λαών.

Επιπλέον, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την επίτευξη δίκαιης, δημοκρατικής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα ως χώρα.

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Ύπατος Αρμοστής έκαναν μνεία στη σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των διμερων σχέσεων, των 300.000 Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και των Βρετανών που διαβιούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy